Köşe Yazıları

Bebekler Kucağa Alışır Mı?

“Bebeği kucağına alıştırma,kokuna alışırsa bir daha bırakmaz,işlerine engel olur” , “bırak sen ağlar ağlar susar “ … vs tanıdık geldi mi?

Bir annenin yeni doğan evladını kucağına alması kadar doğal ve güzel olan bir şey var mı?

Tüm bu söylenenlerin aksine güvenli bağlanabilmesi için yeni tanımaya başladığı dünyada, her ihtiyaç duyduğunda sığınacak, sarılacak birilerini bulması gereklidir. Kucağınıza aldığınızda bebeğinizin net bir şekilde sakinleştiğini, rahatça uyuduğunu görürsünüz.
Güvenli bağlanmada ilk 2 yıl çok önemlidir.
Bebekler büyüdükçe ve ihtiyaçlarının karşılanması sonucu TEMEL GÜVEN DUYGUSU geliştikçe, yavaş yavaş anneden bağımsız hareket etmeye başlar.
Kucakta geçirdiği süre de kısalır.
Dolayasıyla baslangicta ne kadar kucağa alirsaniz sizin ve onun icin o kadar kardir.
Böylece ilk aylarda annesinin kucağında çok uzun vakit geçiren bebek, yavaş yavaş daha uzun süre anneden ayrı kalabilmeye başlayacaktır.

“Çocuk yeni doğduğunda anneyi kendisinin bir uzantısı-devamı kabul eder… Çocuk ne düşünüyorsa annesine bu düşüncesini iletebilirse ve annesinden karşılık alırsa annesini düşüncesi ile yönettiğini zanneder. Bu koordinasyon hali ne kadar iyi işlerse çocuğun benlik yapısı da o kadar güçlü olur. Anne çocuğu ne kadar doğru anlıyor, onun ruhuna temas ediyorsa çocuk o oranda huzura erer, kendisi ile aynı ruhu taşıyan birinin varlığından güven duyar.”
diye okumuştum …

Bebekler yaklaşık 7 ay civarında annesi dışındaki kişileri yabancılamaya başlar. Bu da bebeklerin kucakta geçirdiği sürenin artmasına sebep olabilir.
Bunun da normal gelişimin bir parçası olduğu ve geçici bir dönem olduğu unutulmamalıdır.

Bebeği uzun süre kucağa almamak, bebek tarafından “dünya tehlikeli bir yer” olarak algılanır ve anne ile bebek arasındaki bağın sağlıklı kurulmasını engeller.

Mira Ordu
Yazar – Influencer

Etiketler
Daha Fazla Göster

Mira Ordu

Yazar - Influencer

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı