Çocuğunuza Yemek Alışkanlığı Kazandırırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
Her çocuğun yemek yeme alışkanlığı birbirinden farklıdır. Bu durum dönemsel olarak çok yemek yeme davranışı veya hiç yemek yemeyi istememe davranışı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum ebeveynleri de yüksek oranda kaygıya solmaktadır. Özellikle bu durum çocuğun yemek yemeyi reddetme şekli olarak karşılarına çıkıyorsa ebeveynler çocuklarla zorluk yaşamaya başlamaktadır.
Çocuk yetiştirmede sıklıkla karşımıza çıkan sorun çocuğun dönemsel olarak yemek yemeyi reddetme davranışıdır. Bu durum karşısında ebeveynlerde ise en sık görüşen yanlış davranış şekli ise çocuğu aşırı zorlama halidir. Karşılıklı inatlaşmaya dönem bu durum çocuk ve ebeveynin iletişimine de olumsuz anlamda etki etmektedir.
Her çocuk yemek yeme konusunda birbirinden farklar göstermektedir. Bazı çocuk çok iştahlı bazısı çok yemek seçme eğilimde bazısı ise iştahsızdır. Çocukların değişik yemek yeme akışkanlıkları olabilmektedir. Özellikle belli kalıplaki yiyecekleri yiyen çocuklara da rastlanmaktadır. Çocuğa doğru yemek alışkanlığını edindirmedeki ilk adım çocuğu zorlamamaktır. Onun dışında ise;
• Sakin bir tavır ile çocuklara istedikleri miktarda yemek sunulmalıdır. Bazı ebeveynler çocuk yemek yese dahi “ doymadı mı acaba?” endişesinde olabiliyor. Bu düşünceden uzak durmalıyız.
• Çocuk bazı gıdaları yemese dahi sabredip aradan bir müddet zaman geçtikten sonra tekrardan sakin bir tavırla çocuğa teklif edilebilir. Üst üste yapılan teklifler çocuk tabağı gördüğü an ters tepici bir etki yaratabilir.
• Yemek hazırlarken çocuğunuzun size yardım etmesi teşvik açısından oldukça kıymetlidir. Masaya yemeği götürme, ilgisini çekecek renkli tabaklar bu konuda sempati kazanmasına yardımcı olabilir.
• Gıdaları çeşitli bitki ya da hayvan figürleri şekline getirmek dikkat çekici olacaktır.
En önemlisi ise zaman kavramıdır. Çocuğun neredeyse her gün aynı saatte masada sandalyesinde tüm aile fertleriyle bir arada olması sağlanmalı ve yemek yerken teknolojik aletlerden uzak tutulmalıdır. Çünkü bu yemek yeme davranışını ertelemesine sebep olacaktır.