Genel

Gençler tarihi bir sürece tanıklık ettiklerini bilmeli || E Haber Ajansı

Eve kapandıkları için sosyal hayatlarından uzak kalan ve yaşamında değişiklikler olan gençler, pandemi sürecinde zor günler geçiriyor. Kendisini neden kısıtlaması gerektiğini anlayan gençler için bu dönemdeki kurallara uymak daha kolay olacak. Uzmanlar bu zorlu sürecin endişeden uzak atlatılabilmesi için gençlere ve ailelerine iyilik, sadakat ve cömertlik gibi pozitif psikolojinin tanımladığı insani değerlere yönelmelerini öneriyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Klinik Psikolog Esma Uygun, sosyal hayatlarından uzak kaldıkları için endişe içinde pandemi sürecini atlatmayı bekleyen gençlere ve ailelerine önemli tavsiyelerde bulundu.

Gençler bu süreçte yalnız değil

Karantina sürecini gençlerin insani erdemleri öğrenebilmeleri için uygun bir zaman olarak tanımlayan Klinik Psikolog Esman Uygun, “Gençler, olağanüstü bir dönem yaşadığımız bu dönemde arkadaşlarıyla vakit geçirme, sohbet etme ve derslere katılmanın yanı sıra yaşamlarının en önemli anlarından bazılarını kaçırmış olacaklar.Salgın yüzünden yaşamlarında değişiklikler olan, endişeli, sıkılmış, aynı zamanda hayal kırıklığı yaşayan gençler yalnız olmadıklarını ve tarihi bir sürece tanıklık ettiklerini bilmeli” dedi.

Gençlere ihtiyaç olduğu bir dönemdeyiz

Gençlerin enerjisine, cesaretine ve yenilikçi zihinlerine ihtiyaç olduğu bir dönemde olduğumuzu söyleyen Uygun sözlerine şöyle devam etti: “Endişenin normal, evde kalmanın sıkıcı olduğunu herkes kabul etmeli. Bu endişe ve sıkıntı yalnızca gençlerin değil, başkalarının da güvende olmasına yardımcı olacaktır. Böylece çevrelerindeki kişilere özen göstermiş olacaklar çünkü sadece kendilerini değil başkalarını da düşünebilen bir gençlik var. Evrimsel olarak yardım ve işbirliği insan türünün hayatta kalmasını sağladı. Fedakarlık insanın sosyal içgüdülerinin önemli bir parçasıdır. Şimdi herkesin işbirliği yapması gereken bir dönem yaşanıyor. Bu pandemi dönemini, pozitif psikolojinin tanımladığı insani erdemlerden bahsetme ve kendimizi gözden geçirme zamanı olarak değerlendirmeliyiz.”

Aileler insani erdemleri öğretmeli

Ailelerin çocuklarına yaş farkı gözetmeksizin insani erdemler ile ilgili bilgi vermesi gerektiğini belirten Uygun, “Pozitif psikoloji tüm kültürlerde var olan, ahlaki olarak değerli olan, bireysel mutluluğu ve toplusal refahı sağlayan 6 erdem ve 24 karakter gücü tanımlıyor. Eğer bireyler bu erdemlerin önemini bilirse çocuklarına ve çevrelerindekilere de anlatabilir. Kendisini neden kısıtlaması gerektiğini yeterince iyi anlayan biri için pandemi dönemindeki kurallara uymak daha kolay olacaktır. Gençlere ve çocuklara anlayabilecekleri şekilde bu kuralların neden gerekli olduğu sakin ve duyguları göz önünde bulundurularak, sıkıldıkları kabul edilerek anlatılmalı. Gerekirse birçok kez anlatılabilir” dedi.

Kişinin karakter gücü iyi yüreklilik ve cömertlikten geliyor

Klinik Psikolog Esma Uygun insani erdemlere şöyle değindi: “Bu pandemi döneminde gençlerin iyi yüreklilik, cömertlik, şefkatli olmak, vatandaşlık, ekip çalışması ve sadakat gibi insani erdemler üzerinde çalışmaları gerekiyor. İnsanlık erdemi olarak kişinin karakter gücü iyi yüreklilik ve cömertliktir. Bütün insanların eşit değere sahip olduğuna, diğerleri için sevgi ve iyilikle bir şeyler yapmanın en iyi yol olduğuna, acı çeken insanların şefkate ihtiyacı olduğuna, ihtiyacı olan insanlarla ilgilenmek gerektiğine, sadece aile ve arkadaşlara değil herkese yardım etmenin önemli olduğuna inanma temel özellikler arasında sayılabilir. Üretici bir yapıya sahip olmak ve toplum için sorumluluk duygusu bu yeterliliğin gelişmiş olduğunu gösterir.İçinde yaşadığı dünyayı geliştirme sorumluluğu duyma, sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri düzeltmek için kişisel olarak çabalama gereği duyma, çevre temizliğine önem veren programlara katılmanın kişisel olarak önemli olması insani erdemlere sahip bireylerin diğer özelliklerindendir.”

Bu süreç kötülüklerden arınmak için fırsat olmalı

Ailelerin pandemi sürecinde evlerinde vakit geçirirken ihtiyaç duyulan karakter güçleri üzerinde sohbetler gerçekleştirmeleri gerektiğini belirten Uygun, “Dünya artık neredeyse tek bir ülke oldu. İnsanlık ise bir aile. İnsanlık güvende değilse hiç kimse güvende değil. Bu yüzden herkes sorumlu. Din, dil, ırk, siyasi görüş farketmeksizin hepbirlikte hareket edilmeli. Doğaya ve insana saygı duymanın gerekliliği, onları yok etmeden birlikte yaşanabilecek bir dünya inşa etmek için hangi insani erdemler üzerinde gelişilmesi gerektiği konuşulmalı. Bu salgın süreci her bireyin kötülüklerden arınma ve insani karakter güçlerini gözden geçirmek için bir fırsat olmalı. Eğer her birey bunun farkında olursa, çevresindekilere ve çocuklarına model olacak ve bunun önemini anlatabilecektir” dedi.

e-Haber Ajansı (e-ha)

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı