7 Gün 24 Saat Enerji Etüdü İmkanı Sunuyor
VAT Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi, endüstriyel tesislerin 7 gün 24 saat boyunca enerjiyle ilgili tüm verilerini alıyor, işliyor ve yorumlar hazırlıyor. Bu sayede fabrikaların yol haritası belirleniyor.
VAT Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi, endüstriyel tesislerin 7 gün 24 saat boyunca enerjiyle ilgili tüm verilerini alıyor, işliyor ve yorumlar hazırlıyor. Bu sayede fabrikaların yol haritası belirleniyor.
VAT Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi, endüstriyel tesislerin enerjileriyle ilgili verilerini 7 gün 24 saat boyunca izliyor, yorumluyor ve yapılması gerekenlerle ilgili öneriler sunuyor. Programın hazırlanma sürecini ve öne çıkan özelliklerini Vat Enerji Observer Genel Müdürü Altuğ Karataş açıkladı.
VAT Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi Türkiye’de yeni hayata geçen Enerji Performans Sözleşmeleri için müthiş bir fırsat olacağına dikkat çeken Karataş, programın özelliklerini şu sözlerle anlattı: “Endüstriyel tesislerin verilerini 7 gün 24 saat boyunca topluyor, kısıtların dışına çıktığı zaman verdiği uyarıları izliyor ve oluşan problemleri tespit ediyoruz. Bu çalışmaların neticesinde de fazla enerji tüketimine sebep olan tüm noktalarda firmalara neler yapabileceklerini yorumlayarak öneriler sunuyoruz. Bu sayede fabrikaların 4 yılda bir yaptırması gereken zorunlu enerji etüdünü 4 haftada ya da 4 ayda da yapma şansımız var.”
VAT Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi sistemiyle ilgili bilgi veren Karataş, “Vat Enerji olarak Enerji Verimliliği Etüd çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 25 kişilik kadromuzla ve partnerlerimizle birlikte hareket ediyoruz. Bu etüt çalışmaları kapsamında ultrasonik debimetre, analizör gibi özel cihazlarla ölçüm gerçekleştiriyoruz ve raporlar hazırlıyoruz. Sanayi tesislerindeki her ölçüm noktalarında 1-2 saatlik ölçümler alınıyor” dedi.
Ölçümlerin sürekliliğinin önemine dikkat çeken Karataş, “Biz bu ölçümlerin iki saat değil, 7 gün 24 saat boyunca yapılması gerektiğini düşündük. Bu amacımıza ulaşabilmek için yeni bir yazılım hazırladık, program geliştirdik. Bu program sayesinde 7 gün 24 saat boyunca enerjiyle ilgili tüm verileri alıyoruz, işliyoruz ve yorumlar hazırlıyoruz. Firmaya da yapılması gerekenleri söylüyoruz. Geliştirdiğimiz bu yazılıma Vat Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi ismini verdik.” sözleriyle konumun önemini açıkladı.
“VAT Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi’ni hazırlarken özellikle enerji santrallerinde otomasyon ve izleme sistemleri kuran bir profesyonel ekibimizle çıktık” diyen Karataş, çok yetenekli bir ekip ile birlikte çalıştıklarının altını çizdi. Karataş, hazırlık sürecini şu sözlerle anlattı: “Programı kime gösterdiysek herkes çok beğendi. Özellikle grafikler, ekran ve renkler ve verdiği öneriler konusunda güzel övgüler aldık. Programımız her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Çünkü firmalarla yaptığımız görüşmeler neticesinde gelen talepleri değerlendiriyoruz ve programa entegre ediyoruz. Bunu da çok kısa süre içerisinde yapabiliyoruz. Ekibimizle birlikte bir yıl önce yola çıktığımız zaman üzerinde çok fazla düşündük ve geliştirmeler yaptık. Pandemi döneminde de ne kadar doğru bir karar aldığımızı gördük. Çünkü bu zorlu süreçte fabrikaya gidemeyenler oldu ve verileri uzaktan takip etmenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Verinin dijital olarak alınması, yorumlanması ve yoğrulması gerekiyor” dedi.
Bu sistemin avantajlarından bahseden Karataş, “Biz bir sene önce enerji etüdleri esnasında fabrikalarda daha çok vakit geçirmemiz gerektiğini, bunu fiziksel olarak mümkün olmadığını ve maliyetleri çok arttırdığını gördük. Bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla yola çıktık. Şimdi fabrikaya gitmeden üretim tesisiyle ilgili birçok veriyi alma imkanına sahip olduğumuz gibi aynı zamanda fabrikaların 4 yılda bir yaptırmak zorunda olduğu enerji etüdünü gerek kalmıyor. Çünkü biz firma isterse 4 ayda bir, 4 haftada bir hatta 4 saatte bir enerji etüdü yaptırma imkanına sahip oluyor. Bu programın çıkışı 7 gün 24 saat enerji verimliliği etüdü yaparak fabrikanın kayıplarını 4 yıl sonra değil, 4 dakika içerisinde fark ederek durdurmaktır. Bu çalışmanın bir yıl boyunca düzenli olarak yaptığımızı düşünürsek fabrikalar önemli bir kar sağlayacaktır” dedi.
e-Haber Ajansı (e-ha)