Marka Patent Tescil Sektörü Açısından Korona Virüs Salgını Ve Ekonomiye Etkisi || E Haber Ajansı
Endüstri Mühendisi ve Marka Vekili Osman Çekirge, Marka Patent Tescil sektörü açısından korona virüs salgını ve ekonomiye etkisi konulu bir makale kaleme aldı.
Endüstri Mühendisi ve Marka Vekili Osman Çekirge makalesinde; “2019 yılı Aralık ayında Çin’de başlayan ve kısa sürede tüm dünya ülkelerine sıçrayan covid-19 virüsü son yüzyılın küresel anlamda en tehlikeli ve izleri uzun süre boyunca hafızalardan silinemeyecek bir doğal afeti oldu.
Dünyada 4 milyona yakın vakanın olduğu ve 300.000 insandan fazlasını kaybettiğimiz bu salgın sadece insan hayatını etkilememiş, geride kalan 8 milyar insanın yaşamlarını ve hatta davranışlarını da etkilemiştir. Birçok ülke virüs yayılımının ilk safhalarında gerekli önlemleri şiddetli bir şekilde almış olsa da virüsün etkisini küçümseyen ülkeler de olmuştur. Vaka üssü Çin olsa da daha sonra salgının merkezi Avrupa ve daha sonra da Amerika kıtası olmuştur. Avrupa’da İtalya, İngiltere, İspanya, Fransa ve Almanya salgının en çok görüldüğü ve ölümlerin en çok yaşandığı ülkeler olurken, Amerika ise son 1 aydaki en çok ölümlerin meydana geldiği ülke olmuştur.
Bu ölüm ve vaka artışları ile ülkeler salgının ciddiyetine varmış ve çok ağır önlemler almıştır. İlk yapılan önlemler ise sokağa çıkma yasağı, toplu yaşam alanlarından uzaklaşma, 20 yaş altının sokağa çıkmaması ve 65 yaş üstü insanların da aynı şekilde sürekli evlerde oturması ile karşımıza çıkmıştır.
İnsanların uzun süre sosyal yaşamdan kısıtlanması ile ülke ekonomilerinin çarklarını oluşturan birçok sektör de salgından önemli ölçüde etkilenmiştir.
Bu sektörlerin başında hava, kara ve deniz yolları taşımacılığı yapan taşımacılık sektörü, turizm sektörü, yeme içme faaliyetlerinin yapıldığı cafe, restoran ve gıda merkezleri, insanların sürekli vakit geçirdiği AVM sektörü, ürünlerini mağazalarla satışa çıkaran tekstil sektörü, oyuncak sektörü, milyonlarca öğrencisi olan eğitim sektörü, kurslar, sinema sektörü ve daha aklımıza gelmeyen birçok sektör derin darbe almıştır.
Evlerine çekilen insanların ihtiyaçları temelde gıda, temizlik, internet iletişimi ve elektrik su ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçlara dönmüştür. Bu nedenle birçok ülkenin ekonomisi aşırı derecede zorlanmış, yüzbinlerce işletme kepenk kapatmak zorunda kalmış ve milyonlarca insan da işsiz kalmıştır.
Bazı ülkeler vatandaşlarının hayata tutunması için maddi imkânlar sağlamış, düşük faizli krediler sunmuş ve tam zamanlı ve yarı zamanlı iş bırakan işletmelere devletler tarafından bir miktar parasal yardımlar yapılmıştır.
Türkiye’de Salgının Sektörel Etkileri ve Daralan Sektörler
Türkiye, salgın ile mücadeleyi en başarılı bir şekilde kontrol altına alan ülkelerin başında gelmiştir. Türkiye ilk kez 12 martta tamamen sokağa çıkma tedbirleri ile salgının azaltılmasını sağlamış ve bu yolda büyük bir başarı elde etmiştir. Bununla birlikte;
Eğitim Sektörünün Kapatılması
Kafe Ve Restoranların Kapatılması
AVM’lerin Kapatılması,
Berber Ve Kuaförlerin Kapatılması,
Toplu Yaşam Alanlarının Kapatılması
Turizm Sektörünün Kapatılması (Oteller)
Otomotiv Sektörü
Kargo Sektörü
Emlak Ve Gayrimenkul Sektörü
Ev Hizmetleri
Pazar Yerleri (Semt Pazarları)
Spor Sektörü
Kültür Ve Sinema Sektörünün Kapatılması Salgının Önlenmesinde Önemli Hamleler Olmuştur.
Türkiye’de Salgının Sektörel Etkileri ve Büyüyen Sektörler
Şüphesiz ki salgında insanların temel ihtiyaçlarının artması ile
Market sektörü
Unlu mamuller sektörü
İletişim (internet sunan) sektörü
E-ticaret sektörü
Temizlik ürünleri imalat sektörü
Medikal ürün sektörü
Kişisel koruyucu donanım sektörü
Uzaktan eğitim sektörü
Yazılım sektörü (toplu görüşme yapılan yazılımlar)
Türkiye’de Salgının Marka Tescil ve Patent Tescil Sektörüne Etkileri 2020 yılı Ocak Şubat ve Mart Aylarında Yapılan Marka Tescil Başvurularının Sayıları
Türkiye’de ekonomik göstergelerden birisi de işletmelerin yapmış oldukları marka tescil başvuru sayıları olmaktadır. Marka tescil başvurusu yapma sebeplerinden başlıca olanları yeni ürün çıkarmaları, aynı bölgeye satılan aynı ürünleri toptancılar nezdinde ayırt etmeleri, kendi bünyelerinde ürünleri rekabet ettirme istekleri, salgınla birlikte artan tüketimlere yönelik ürün çıkarmaları gibi sebepler olmaktadır. Bu durum ülkemizde de aynı yönde olmuştur.
Şimdi 2019 yılı ilk 3 ay ve 2020 yılındaki ilk 3 ayda yapılan marka tescil başvurularını ele alabiliriz.
2020 yılında İlk 3 ayda Türkiye’de yapılan toplam marka tescil başvuru sayısı 36.838 adet olmuştur.
2019 yılında ilk 3 ayda Türkiye’de yapılan toplam marka tescil başvuru sayısı 32.320 adet olmuştur.
Bu rakam ile salgına rağmen büyüme oranı 100’de 14 artmıştır. Buradan anlaşılan kısaca şudur: işletmelerimiz işlerinin başında ve piyasada var olmak için yeni ürünler çıkarmaya devam etmektedirler.
2020 yılı ocak ayında marka tescil başvuru sayısı: 10.913 adet
2020 yılı şubat ayında marka tescil başvuru sayısı: 11.698 adet
2020 yılı mart ayında marka tescil başvuru sayısı: 10.296 adet
2019 yılı ocak ayında marka tescil başvuru sayısı: 8.235 adet
2019 yılı şubat ayında marka tescil başvuru sayısı: 9.261 adet
2019 yılı mart ayında marka tescil başvuru sayısı: 10.650 adet
Türkiye’de Salgının Marka Tescil ve Patent Tescil Sektörüne Etkileri 2020 yılı Ocak Şubat ve Mart Aylarında Yapılan Marka Tescil Başvurularının Sayılarının illere Göre Dağılımı
2020 yılı Ocak Ayı İstanbul marka tescil başvuru sayısı: 5209
2020 yılı Şubat Ayı İstanbul marka tescil başvuru sayısı: 5388
2020 yılı Mart Ayı İstanbul marka tescil başvuru sayısı: 4626
2020 yılı Ocak Ayı Adana marka tescil başvuru sayısı: 145
2020 yılı Şubat Ayı Adana marka tescil başvuru sayısı: 212
2020 yılı Mart Ayı Adana marka tescil başvuru sayısı: 184
2020 yılı Ocak Ayı Mersin marka tescil başvuru sayısı: 166
2020 yılı Şubat Ayı Mersin marka tescil başvuru sayısı: 159
2020 yılı Mart Ayı Mersin marka tescil başvuru sayısı: 177
2020 yılı Ocak Ayı Hatay marka tescil başvuru sayısı: 76
2020 yılı Şubat Ayı Hatay marka tescil başvuru sayısı: 141
2020 yılı Mart Ayı Hatay marka tescil başvuru sayısı: 90
2020 yılı Ocak Ayı Ankara marka tescil başvuru sayısı: 877
2020 yılı Şubat Ayı Ankara marka tescil başvuru sayısı: 969
2020 yılı Mart Ayı Ankara marka tescil başvuru sayısı: 804
2020 yılı Ocak Ayı Antalya marka tescil başvuru sayısı: 345
2020 yılı Şubat Ayı Antalya marka tescil başvuru sayısı: 360
2020 yılı Mart Ayı Antalya marka tescil başvuru sayısı: 363
Yukarıda verilen rakamlardan da anlaşılacağı üzere, her ne kadar küresel salgın birçok sektörü çok derinden etkilese de işletmelerin markalaşma konusundaki hassasiyetini azaltmamış hatta 100’de 14 kadar bir artış göstermiştir. Ülkemiz her ne kadar ekonomik anlamda zorlansa da bilinçli işletmeler faaliyetlerine devam etmek için büyük bir mücadeleye girmiştir. Bulundukları sektöre paralel ve krizden fırsat çıkarmak için yan sektörlere esneyerek kazançlarını sabit tutmaya hatta arttırmaya çalışmaktadırlar.
Özellikle tekstil sektöründe faaliyet gösteren birçok işletme bez maske üretimi yapmak için seferber olmuş ve bu konuda devletin sunduğu birçok hibe ve destekten yararlanmıştır. Doğal olarak ürettikleri ürünlere bir marka adı vererek marka tescil başvurularını gerçekleştirmişlerdir.
Bununla birlikte temizlik ürünü üreten birçok işletme de kolonya üretimi, dezenfektan üretimi ve el hijyeni sağlayan birçok ürün üretme yolunu seçmişlerdir. Hatta bazı sektörler o kadar çok büyümüştür ki diğer ülkelere ihracat yapacak boyuta ulaşmıştır.
Çukurova Marka Patent Kalite Yönetim ve Danışmanlık firması olarak tüm Türkiye’de hizmet veren ulusal bir vekil ofis olma mücadelesi ve hedefiyle ilerlerken bizler de firma olarak bazı önlemlerle bu kriz sürecini atlatmak için aksiyonlarımızı belirledik. Öncelikle marka tescil, patent tescil, endüstriyel tasarım tescil, barkod tescil, domain tescil konularında ihtiyacı olan tüm işletmelere ekonomik marka tescil başvuru kampanyaları düzenleyerek satışlarımızı sabit tutmaya çalıştık. Bilişim alt yapımızı geliştirerek personellerin evlerinde aktif çalışması için imkânları geliştirdik. Server altyapısı, uzak masa üstü çalışma imkânları ve müşteri dosyalarının tek bir ortamdan takip edilebileceği yazılımlar ile vekilliğini üstlendiğimiz marka tescil başvurusu ve belgelendirme aşamasına gelen müşterilerimizin işlerini yerinde ve zamanında takip edebildik.
Bununla birlikte ISO 9001 Kalite Belgelendirme, ISO 14001 ÇEVRE Belgelendirme, ISO 45001 İş güvenliği Belgelendirme, ISO 22716 GMP iyi üretim uygulamaları Belgelendirme, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Belgelendirme gibi konularda danışmanlık hizmetlerini sunduğumuz müşterilerimize çevrimiçi danışmanlık süreçlerimizi devam ettirdik.
Kapanan birçok işletmenin eksiği olan web sitesi, web tasarımı ve e-ticaret siteleri gibi uygulamaları müşterilerimizin faydalanacağı bir seviyeye getirerek satışlarımızı arttırmaya çalıştık. Müşteri memnuniyeti sorgulamaları için çokça vakit bulduğumuz bu aylarda müşterilerimizle iletişim kurma fırsatlarını arttırdık.
Çukurova Marka Patent Kalite Yönetim ve Danışmanlık firması olarak 14 yıllık birikim ve tecrübelerimizi, ekip olma ruhumuzu, risklere karşı oluşturduğumuz fırsatları en üst seviyede uygulamaya çalıştık. İstanbul, Adana ve Hatay’da bulunan aktif şubelerimizle müşterilerimize daha yakın olmak için yarı zamanlı çalışma sistemini benimsedik ve müşterilerimizle ilişkilerimizi aksatmadık. Takım arkadaşlarımızla motivasyonu üst düzeyde tutmaya çalıştık ve onların sağlıkları için çevrimiçi işlemlere yönelerek hem toplum sağlığı hem de personel sağlığına önem verdik.
Tüm bu gelişmelere rağmen 2020 yılında ilk 5 ayda Türkiye’de bulunan yaklaşık 1000 adet marka tescil ve patent tescil ofisi arasında ilk 30 firma arasında olmayı başardık.
Özellikle marka tescil fiyatları, patent tescil fiyatları, marka tescil başvuru süreci, marka tescil belgesi süreçleri, patent süreci, endüstriyel tasarım tescil süreçleri, barkod tescil aşamaları, ISO belgelendirme maliyetleri gibi konularda bilgi almak isteyen tüm müşterilerimize cevap verdik. Girişimcilik sertifikasına sahip olan birçok bireysel başvurulara işletme kurma, marka tescil başvurusunun önemi ve domain tescili ve web sitesi ihtiyaçları için yönlendirmeler yaptık.
Biz Çukurova Marka Patent Kalite Yönetim ve Danışmanlık firması olarak, İstanbul marka patent tescili ve tescil belgelendirme, Antalya marka patent tescili ve tescil belgelendirme, Mersin marka patent tescili ve tescil belgelendirme, Adana marka patent tescili ve tescil belgelendirme, Hatay marka patent tescili ve tescil belgelendirme, Gaziantep marka patent tescili ve tescil belgelendirme hizmetleri için bu illerde faaliyet gösteren binlerce firmaya her anlamda kurumsal danışmanlık vermek için deneyimli personellerimizle hizmet etmekteyiz.
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için ve bilgi talepleriniz için Türkiye’nin her yerinden Çukurova Marka Patent Kalite Yönetim ve Danışmanlık firmamıza 444 8 148 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz” dedi.
e-Haber Ajansı (e-ha)