Köşe Yazıları

ETKİN DERS ÇALIŞMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Başarı tanım olarak , belirli bir eylemin , hedefin belirli bir süre içinde gerçekleştirilmesidir. Başarı verimlilik ve süre unsurlarından oluşur. Hedefe ulaşmak için verimli ders çalışma yöntemleri ve sürecin doğru yönetimi ile başarı , amacına ulaşır. Başarıda verimlilik basamağında ders çalışma yöntemleri ve öğrenme teknikleri vardır. Süre ise zamanın doğru ve etkin yönetimini kapsar.

Verimlilik

1) Ders çalışma masanızda fazla kitap olmasın , masanız düzenli olsun. Odanın düzeni , havası ders çalışma şevkinizi arttıracak bir şeklide olmasını sağlayın .Işığın geliş açısını yazdığınız elinize göre ayarlayın. Masanıza , hedefiniz ne ise onun fotoğrafını karşınıza koyun . Her oturduğunuzda o hedef ile yüzleşin ki motivasyonunuzu sağlasın.. Odanızda odaklanmanızı engelleyici cep telefonu , tablet , bilgisayar gibi elektronik araçlardan izole edin. Derse başlamadan önce yiyecek , içecek ve gereksinimlerinizi odanızda hazırlayın.

2) Motivasyonu sağlamak için derse başlamadan önce güzel bir müzik , bedensel hareket veya bir totem belirleyin . Ayrıca motivasyon için kendinizi telkin edici, başarıya yönelik olumlu cümleler kurarak bunları sesli söyleyin . Bunlar sizin motivasyonunuzu sağlayıcı ritüelleriniz olsun . Odaklanma probleminde dikkatiniz ne zaman dağılsa masanızdaki hedefiniz olan fotoğrafa bakarak , konuya tekrar odaklanmaya çalışın. Yüksek derecede odaklanma ve sınav kaygısı sorunu yaşayanlar bir uzmandan yardım alması daha uygun olacaktır. Ayrıca sınav kaygısıyla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yazımı kaleme almıştım, okuyabilirsiniz.

3)Yazarak ders çalışma , okuyarak çalışmaya göre daha etkin bir yöntemdir . Yazarak öğrenmede daha fazla duyu organına hitap ettiği için daha verimli sonuçlar elde edilir. Öğrendiğiniz bilgileri küçük notlar alarak yazmak ve bunları panonuza yapıştırmak her zaman kalıcı öğrenme için önemli bir yöntemdir.İlk defa öğrendiğimiz bilgiler , kısa süreli hafızaya kayıt edilir ve bunların uzun süreli hafızaya geçmesini istiyorsanız bilgiler haftalık aylık olarak tekrar edilmesi gerekir.

Planlı , programlı ders çalışmak hedefinize ulaşmak için yapılması gereken bir unsurdur. Ders çalışma planı kendi kapasitenize uygun bir şekilde rehber veya danışman öğretmeninizden alacağınız yardım ile hazırlanması gerekir.

4) Öğreterek öğrenme tekniğinde (Feyman tekniği ) , öğrendiğiniz bir konuyu , öğretmen gibi karşıdakine anlatma eylemini içeren bir yöntemdir. Okuduğunun ve gördüğünün % 50’sini , okuduğunun % 10’nu , başkalarına öğreterek öğrenmede ise % 95’ni anlarız. Öğrendiğin konuyu karşında biri var gibi anlatmak her zaman daha etkin bir öğrenme tekniğidir. Bu yöntemi çalışma odanda , oyuncağını veya başka bir nesneyi karşına alarak uygulamasını yapabilirsin.

5) Pomodora (aralıklı çalışma) tekniğinde bir çalışma seansı 25 dakikadır . Ardından 5 dakika süren mini bir mola ile bu çalışma seansları dört defa yapılır. Konsantre ve aralıklı olduğundan motivasyon seviyenizde yüksek olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta molalarda kesinlikle cep telefonu veya dikkatinizi dağıtacak başka olaylara bakmayacaksınız.

6) Bağdaştırmacı öğrenme tekniğinde , kelimeler arasında alışılmış veya alışılmamış anlamlar kurma yöntemi vardır. Daha önceki hafızanızdaki bilgilerimizle , yeni öğrendiğimiz bilgiler arasında bağlantı kurma mantığı vardır. Örneğin , Akdeniz ikliminde , maki bitki örtüsü vardır . Bu cümledeki ”Ak”deniz ve m”ak”i (ak) harflerinin benzerliğiyle bağdaştırma yapılabilir. Herkesin kendi öğrenim yaşamında yaptığı kodlama değimiz yöntemin adıdır .

7) Görsel anlamda hikayeleştirme , canlandırma yönteminde öğrendiğimiz bilgilere anlamlı veya anlamsız hikayelerle canlandırma tekniğidir. Burada yaratıcı drama ile senaryolar yazarak ,öğrendiğiniz konunun uzun süreli hafızada kalıcı olmasını sağlarsınız. Örneğin İstanbul’un fethindeki savaşta sizinde olduğunuzu hayal ederek bir canlandırma yapabilirsiniz.

8) Bir konu üzerine çok yönlü odaklanmadan kaçınmak gerekir . Hangi konuya çalışıyorsan yalnızca ona motive olmak gerekir . Çok yönlü farklı konular çalışma odaklanma ve dikkat dağınıklığına neden olacaktır.

Süre Yönetimi

1) Ailenize bu yıldaki sınav sürecinin önemini ve bu anda ders çalışırken motivasyonunuzu engelleyecek durumlardan kaçınmalarını belirten bir konuşma yapın . ” Anneciğim , babacığım bu yıl benim için önemli olan bir sınav var .Bu sınava hazırlık aşamasında, evde benim motivasyonumu bozucu gürültü , müzik duymak istemiyorum .Anlayışınız için teşekkür ederim .”

2) Cep telefonunuzdan gereksiz , zamanınızı çalan uygulamaları kaldırın . Whatsup ve telegramda , kanka grubu kurun ve bu grupta yalnızca ders ile ilgili sorular bilgiler paylaşın . Boş zamanlarınızda sosyal etkinlikler için arkadaşlarınız veya ailenizle verimli zaman geçirin . Bu spor etkinliği , sinema , tiyatro , piknik ve benzeri bir boş zaman aktivitesi olabilir.

3) Günlük olarak çözdüğünüz soru sayısını panonuza yazarak hedef duvarı yapın . Her gün soru sayısını kademeli olarak, abartmadan arttırın . Hafta sonu artan soru sayısındaki yükselişe baktığınızda başarınızı motive etmek için kendinizi övücü cümleler kullanın ” şampiyon sen bu işi başaracaksın , helal sana ” ve benzeri gibi . Motivasyon için kendinize ödül verin , örneğin haz alabileceğiniz bir yemek olabilir. Ödül olduğu gibi cezayı da uygulamayı bilin , hedefinize ulaşamadığınız için çalışma zamanınızı arttırın .

4 ) Eğlenceli bir çalışma defteri tutun , yaptığınız soru sayısı , planınız , yapmanız gereken şeyleri renkli kalemler ve sembollerle ilgi çekici hala getirin . Test çözmenin temelinde tekrar etme mantığı vardır. Çözdüğünüz konuyla ilgili 2 ay sonra tekrar soru çözün ki öğrendiğiniz bilginin kalıcı olmasını sağlayın . Yanlış yaptığınız sorular daha önemlidir konu eksiğiniz var demektir. Bu eksikleri tekrarlar yaparak düzeltmeye çaılışın.

5) Olmasa da mücadeleden kaçmayacaksın ,” ben başaramıyorum , anlamıyorum ” demek sorunlardan kaçmaktır. Bu sizin özgüveninizin sarsılmasına neden olur . İleriki yaşamda karşılaşacağınız problemlerden mücadele etmek yerine ondan korkarak kaçacaksınız. Çözemediğiniz soruyu , anlamadığınız konuyu daha sonraya bırakın ve gerekirse yardım alın , unutmayın ki yaşam zaten mücadelenin ta kendisidir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u kolay almadı . Planladı , çalıştı , sabretti ve mücadele etti sonunda amacına ulaştı.

Başarmanın anahtarı sizlerin elinizde , önce kendinize inanacaksın ,içinizdeki gücü görerek keşfedin. Motivasyon için bu gücünüzü , inancınızı aynanın karşısına her geçtiğinizde olumlu , pozitif cümleler kurarak söyleyin. Alın teri dökmeden , emek sarf etmeden, sabretmeden hedefine yürüyemezsin ve başaramazsın. Verimli etkin yöntemler ve sürecin doğru yönetimiyle hedefine ulaşmanın sonunda , mutlu olabilmek için beynindeki düşünce gücünün doğru ve etkin kullanımı önemlidir.Bunları sınav sürecindeki yaşamınızda uygulayın ve sonuçlarını olumlu yönde aldığınızı göreceksiniz. Herkese keyifli bir çalışma ve başarılar diliyorum.

Daha Fazla Göster

Rahmi Mart

Eğitimci

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı