Hayata Destek Derneği 2022 yılında 70 bin ihtiyaç sahibine destek oldu
Hayata Destek Derneği, geride bıraktığımız 2022 yılında da ihtiyaç sahiplerinin temel ihtiyaçlarını gidermede, onların temel haklarına erişmelerine aracılık etmeye devam etti. Afet, savaş ve iklim krizinin olumsuz etkilerinin artarak hissedildiği bu zorlu yılda Hayata Destek, insani yardım çalışmalarıyla 70 bin kişinin hayatına destek oldu. Hayat Destek, çocuk yoksulluğuyla mücadele, yerele destek, afet risk yönetimi ve göç alanında birey ve toplulukların temel hak ve ihtiyaçlarına erişimini sağlamak için insani yardım çalışmalarını hem yurtiçinde hem de yurtdışında sürdürdü.
OKİ & HİJİ Çocuklarla Buluştu
Hayata Destek, yoksulluk sebebiyle çalışmak zorunda kalan ya da çalıştırılma riski altında olan, eğitim ve sağlıklı gelişim haklarına erişemeyen çocuklar için OKİ ve HİJİ çantalarını tasarladı. Çocuk işçiliğini önlemek ve çocukların eğitimle yoksulluk döngüsünü kırmalarına dikkat çekip destek sağlamak amacıyla tasarlanan çantalar çocuklara gereken okul ve hijyen malzemeleriyle dolduruldu. Kampanya, yeni yılda da çocukların hayatına destek olmaya devam ediyor.
Maraton Adımlarıyla 135 Çocuğa Ulaşıldı
51 gönüllü koşucu, İstanbul Maratonu’nda adımlarını Hayata Destek için atarak çevrelerini bağış yapmaya çağırdı; toplanan bağışla okul ve hijyen malzemeleriyle dolu tam 135 OKİ ve HİJİ çantası; Diyarbakır, Hatay, İstanbul ve Şanlıurfa’daki ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırıldı.
Hayat Yerelde Güçlenir #AfeteBirlikteHazırız
Dernek, bu yıl ‘’Hayat Yerelde Güçlenir’’ misyonuyla ve Toplum Temelli Afet Risk Yönetimi çalışmaları kapsamında, afet bölgelerinde yaşayan halkın kendi ihtiyaçları çerçevesinde tasarladığı, afete hazırlık projelerini hibelerle destekledi. Bozkurt, Marmaris ve Manavgat’ın sel ve orman yangınlarından etkilenen halkı, hem yürütücüsü hem de yararlanıcısı oldukları projeleri bir film ile de anlattı.
Hayata Destek ve Bilgi Üniversitesi Bir Araya Geldi: MATILDE Projesi
10 Avrupa ülkesinde kırsal ve dağlık alanlarda göçün sosyal ve ekonomik etkilerini araştıran MATILDE projesinde, Türkiye’den Hayata Destek ve İstanbul Bilgi Üniversitesi yer aldı. Akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle hayata geçirilen projenin Türkiye’deki çalışmaları, Bursa’nın Karacabey bölgesini odağa aldı. Üç yıl süren projenin çıktısı, çalışmanın raporu ve öneriler, 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü öncesinde kitap hâline getirildi.
2022’de Sayılarla Hayata Destek:
• 70 bin kişinin hayatına destek oldu.
• 27 bin kişinin temel haklara ve hizmetlere erişimini sağladı.
• 900’den fazla ihtiyaç sahibine ayni veya nakdi destek ulaştırdı.
• 3.500 çocuğun eğitime erişimini destekledi; 280 risk altındaki çocuğun okula kayıt olmasını sağladı.
• 1.900’den fazla kadına toplumsal cinsiyet eşitliğine dair bilgilendirme toplantıları ile ulaştı; hukuki ve psikolojik destek ile ilgili kurumlara yönlendirme desteği verdi.
• 230’dan fazla kişinin iş imkânlarına erişimini kolaylaştırdı.
• 5.500 kişiyi hakları, sorumlulukları ve alabilecekleri hizmetler hakkında 0800 670 10 10 numaralı Bilgi ve Destek Hattı üzerinden bilgilendirdi. Bu hizmetini Türkçe, İngilizce, Arapça, Kürtçe ve Farsça olarak sundu.
• 1.700 kişiye insani yardım alanında Temel İnsani Yardım, Sosyal Uyum, Psikolojik İlkyardım ve Proje Döngüsü Yönetimi gibi konularda çevrimiçi ve yüz yüze eğitim verdi; insani yardım alanında uzmanlığını paylaştı.
• Avrupa genelinde Ukraynalı mültecilere yönelik 18 insani yardım projesinin tasarlanması ve yürütülmesinde Polonya, Moldova ve Romanya’dan yerel partnerlerine destek oldu.
• Yerel halkın afete hazırlık kapsamında tasarladığı ve yürüttüğü 34 projeye hibe desteği verdi.