Küçük İşletmelerden Adım Adım Büyük Şirketlere Gitmenin 8 Altın Kuralı || E Haber Ajansı
Kendi işinizi yapıyorsanız bu, cesaretinizi topladığınız ve hayallerinizi gerçekleştirmek için gerekli olan en önemli adımları atmış olduğunuz anlamına geliyor. Ancak neden hayallerinizi küçük işletme olarak kalmanın ötesine geçirmeyesiniz ki? Çok büyük sermayeler gerektirmeden atacağınız sağlam adımlar, size gelecekte büyük kazançlar olarak geri dönebilir. İşte sizi başarıya götürecek 8 altın kural;
1. İnanın ve işinde yükselmiş girişimcilerin benzer başarı hikayelerini okuyun
Başarmanın ilk koşulu inanmaktır. Önce kendinize inanın, daha sonra başarmış kişilerin hayat hikayelerini okuyun. O zaman başarının imkânsız olmadığını görürsünüz. Hedeflerinize ulaşmanın mümkün olduğunu bilmek kendinize güveninizi, dolayısıyla motivasyonunuzu artıracaktır.
2. Aşamalı ve gerçekçi hedefler belirleyin, adım adım ilerleyin
Doğrudan bitiş çizgisindeki bayrağa odaklanırsanız oraya ulaşmaya çalışırken karşınıza çıkan engeller bir süre sonra sizi yıldırıp umutsuzluğa düşürebilir. Ancak küçük hedefler belirlerseniz, bayrağa ulaşmaya çalışırken geçtiğiniz her parkur, yani her küçük hedef bir başarı olacaktır. Böylece işlerin üstesinden gelebilmenin verdiği haz ve motivasyon sizi nihai zafere götürecektir.
3. Kartvizitinizi güçlendirin ve reklamınızı yapın
İstediğiniz kadar işinizi en iyi şekilde yapın veya en iyi ürünü çıkarın, birilerinin bundan haberi olmadığı sürece müşteri potansiyelinizi artıramazsınız. Bu nedenle reklamınızı iyi yapmanız gerekir. İyi bir reklam için çok büyük paralar ödemenize gerek yok. Özellikle küçük işletme ve bireysel işler için en iyi reklam kartvizit ile yapılır. Örneğin, home ofis çalışmak yerine sanal ofis ve hazır ofis gibi ekonomik ve profesyonel seçenekler, size ticaretin kalbi haline gelmiş semtlerde prestijli iş adresleri ve bu adreslerde bulunan özel ofisler sunmaktadır.
4. Giderlerinizi azaltın
Yaptığınız ürünün kalitesinden veya çalışanlarınızın sosyal ve maddi haklarından ödün vermeden giderlerinizi azaltabilirsiniz. Örneğin, büyük ve pahalı bir ofis yerine hazır ofis ya da ortak ofis gibi seçenekleri gözden geçirebilirsiniz. Kullandığınız süre ve saat kadar ödeme yaparak uygun fiyatlara kiraladığınız size özel alanlar için; elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturası ödemeden, kira sözleşmesi gibi detaylarla uğraşmadan, kargo-posta takibi ve telefonların karşılanması gibi işler için ayrıca eleman masrafı yapmadan bütün bu ihtiyaçlarınızı ücrete dahil olarak karşılayabilirsiniz. Böylece hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlamış olursunuz.
5. Angarya işlerden kurtulun ve kariyerinize odaklanın
Her işi kendiniz yapmaya çalışmayın. Mutlaka iş bölümü yapın. Kargo ve posta takibi, ofis onarım, bakım ve diğer ihtiyaçları gibi angarya işlere kendiniz koşturmak yerine bu sorumlulukları başka birine verin.
6. Çevrenizi genişletin
İşinizle ilişkili olan fuar, toplantı, davet ve organizasyonlara mutlaka katılın. Geniş ve kaliteli bir çevre hem güvenilir hem de daha fazla sayıda müşteri demektir. Home ofis çalışan birey veya kendi ofisine kapanan küçük işletme, çok fazla tanınmadığı takdirde fuar ve diğer organizasyonlara davet alamayabilir. Bu sebeple network sağlayacağınız ortamlarda bulunmak oldukça önemlidir. Özellikle küçük işletmeler prestijli ortak ofislerle işe başlayıp coworking çalışarak kısa sürede geniş bir iş çevresi edinebilirler.
7. Attığınız her adımın işletmenize sağladığı katkıyı değerlendirin
Attığınız her küçük adımın işinize, kazancınıza ve müşteri potansiyelinize katkısını değerlendirin. Varılan hedef, yükselen bir grafik gösteriyorsa doğru yoldasınız demektir. Ancak grafik aşağı yönlü ilerliyorsa, hedeflerinizde ufak değişiklikler yaparak onları geliştirmeniz sizi başarıya götürecektir.
8. Esnek ve yeni fikirlere açık olun
Kendinize bir hedef belirleyip aşamalı bir şekilde ona doğru ilerlerken kariyerinize ve iş kalitenize katkı sağlayacak yeni fikir ve fırsatlar mı buldunuz? Öyleyse sizi sonuca götürecek adımlarda değişiklikler yapmaktan korkmayın.
Başarı imkânsız değil, unutmayın ki birçok büyük şirket işe küçük işletme olarak başladı. Siz de doğru bir planlamayla hedefinizi belirleyip sıkı çalışarak işlerinizi adım adım büyütebilirsiniz.
e-Haber Ajansı (e-ha)