kültür sanat

Markalaşma Süreci Nasıl İşler? || E Haber Ajansı

Yeni bir işe adım atan ve kendi fikrini hayata geçirmeye karar vermiş girişimcilerin, yeterli araştırmaları yapmadıkları takdirde başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilecekleri konulardan en önemlisi, marka ve markalaşma! Şirketinizi yukarılara taşımanızda en büyük yardımcınız olacak olan markanız, ancak doğru adımları takip etmeniz neticesinde insanlar tarafından bilinip tanınabilir. Bu nedenle, markayı sadece kelime bazlı düşünmemeli ve bir ruhu olduğuna inanmalısınız.

Yolun başındasınız, kendinize bir marka yaratmak istiyorsunuz; fakat ne yapmanız gerektiği konusunda çok da fazla bir bilginiz yoksa, bu yazımız size yardımcı olabilir.

Marka Nedir?

Marka, piyasaya sürdüğünüz bir ürüne veya verdiğiniz bir hizmete koyduğunuz isimdir. Bir çeşit, ürünü veya hizmeti tanımlayan bir kimlik de denilebilir. Sembol, renk, harf veya sayılardan oluşabilen markalar, sizi rakiplerinizden ayırmaya ve farklılığınızı ortaya koymanıza yardımcı olur.

Marka yaratma evresinde bazı noktalara dikkat etmeniz, markanızın bilinirliği ve markalaşma süreci açısından önem taşır.

Marka için seçtiğiniz karakterlerin görselliğine önem vermelisiniz. Unutmayın, görsel hafıza markanızın daha çok kişi tarafından tanınmasını ve hatırlanmasını sağlar. Bu nedenle seçtiğiniz renkler, logo, yazı ve sembolün önemi çok yüksektir.

Verdiğiniz ismin başka markaların isimleri ile karıştırılmasını önlemek için özgün tercihlerde bulunmalısınız.

Markanın kısa ve öz bir içeriğe sahip olmasına özen göstermelisiniz. Akılda kalıcı, kolay hatırlanabilen markalar daha fazla kitleye ulaşacaktır.

Markalaşmak Nedir?

Markanızı belirlediniz, ama asıl iş yeni başlıyor. Bu aşamada ‘markalaşma nedir?’ sorusunu irdeleyerek markanızı nasıl başarıya taşıyabileceğinizin inceliklerini öğrenebilirsiniz.

Markalaşma, markanın amacına ulaşma sürecidir. Ürün veya hizmetiniz için yarattığınız bu kimlik; kalitenizin, güvenilirliğinizin, hitap ettiğiniz kitleler tarafından bilinirliğinizin kanıtlanması ile gelişir ve markalaşmaya dönüşür. Aksi halde, bir dönem gelip geçmiş ve unutulmuş bir isim olarak kalırsınız.

Marka Yönetimi Nasıl Yapılır?

Bir girişimci olarak markalaşmak ve büyümek istiyorsanız, marka yönetiminizi iyi yapmalısınız.

İyi bir marka yönetimi için;

Bir misyon belirleyin. Markanızın bir amacı olsun.

Akıllarda yer edinebilecek bir slogan bulun.

Markanızın hitap edeceği kitleyi belirleyin, bu kitleyi iyi analiz edin ve isteklerini, duygularını anlamaya çalışın.

Markanızın, insanların gözünde ne canlandırmasını istediğinize karar verin. Bunu, sizi nasıl görmelerini istediğinizle bağdaşlaştırabilirsiniz. Güvenilir, ulaşılamaz, kaliteli, farklı, yenilikçi gibi sıfatlar arasından kendiniz için uygun olanı seçerek bu yolda ilerleyebilirsiniz.

Birlikte çalıştığınız ekibin, markanızın anlatmak istediği her şeyi bildiğinden ve buna göre hareket ettiğinden emin olun. Bu, sizin piyasadaki duruşunuzu ve kişilerin size olan bakış açısını etkileyecek bir durumdur.

Markalaşma Sürecinde İzlenecek Adımlar

Piyasada yer edinebilmek ve kalıcı olmak, maalesef ki kolay bir iş değil. Bu sebeple sadece marka yaratmak değil, aynı zamanda markalaşmak da gerekiyor.

Markanız için en doğru görünümü oluşturmak

İsmi, logosu, amblemi, rengi gibi kriterlerin seçimini bir kerede ve tam olarak yapmalısınız. Markanızın ilk oluşturduğunuz haline sadık kalmalı, devamlı değişikliklere gitmemeye gayret etmelisiniz. Bu nedenle, yapılacak tercihlerin önemi çok büyük.

Kaliteli ürün veya hizmet sunmak 

Sizi tercih edecek kişilerin güvenini kazanmak

Müşteri memnuniyeti ve güveni, zor kazanılan fakat kolay kaybedilebilen bir değerdir. Bu sebeple, onları tanımaya çalışarak isteklerine yönelik hizmetler sunmaya çalışabilirsiniz. Pazar araştırması yapmak, ürün veya hizmetinizle vaat ettiğiniz kaliteyi kişilere ulaştırmak ve rakiplerinizi iyi analiz etmek size bu konuda yardımcı olacaktır.

İyi bir pazarlama stratejisi kullanmak 

Hizmet sunduğunuz kişilerle iletişim halinde olmak

İster sosyal medya üzerinden, ister mail yoluyla isterseniz de belli dönemlerde yapacağınız anketler vasıtasıyla sizi tercih eden, sizden hizmet almış veya almaya devam eden kişilerden geridönüşler almalı, fikirlerini sormalı ve talep/şikayetlerini öğrenmelisiniz.

Reklam yapmak ve markanızı toplum içerisinde, sosyal mecralarda temsil etmek

Markalaşma sürecinizde kendi şirketinize uygun başka adımlar belirlemeniz ve geliştirmeniz, başarıya giden yolda yardımcınız olacaktır.

e-Haber Ajansı (e-ha)

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı