Normalleşme İle Birlikte Çocukların Kreş Ortamına Uyumu Nasıl Desteklenmelidir?
Covid-19 salgını nedeniyle, tüm dünyada aylar süren bir durma noktası yaşandı. Bu gerçekle mücadele tam olarak bitmese dahi, toplum olarak bir ‘normalleşme süreci’ ile karşı karşıyayız.
Yetişkinlerin dahi adapte olmakta zorlandığı bu süreçte, soyut kavramların yaşattığı stres çocukları da zihinsel ve davranışsal olarak etki altına aldı. ‘’Yeni normal’’ olarak adlandırılan bu süreçte yetişkinler, yavaş yavaş rutin yaşamına dönmeye başlarken kreşlerin açılmasıyla beraber çocuklarımız da ebeveyn ve öğretmenlerin destekleriyle yenileşme sürecine tekrardan adapte olmaya başlıyorlar.
Değişen Koşulları Çocuklarımıza Güven Ortamı Sağlayarak Anlatmalıyız!
Çocuklarımız anne ve babaların tüm davranış ve tutumlarını izler, alır ve kendi dünyalarındaki sorulara o davranış kalıplarını incelediği ölçüde cevap verirler. Bu süreçte anne ve babanın kaygısını fazlasıyla çocuğa yansıtması çocuğun yoğun stres yaşamasına sebebiyet verir. Anne ve babaların kontrollü bir şekilde bu yeni süreci çocuklarına anlatmaları ve çocuğun kafasında en ufak bir soru işaretinin kalmadığına emin olmaları gerekmektedir.
Çocuğun Gündeminde Yenilikler Yaratılmalıdır!
Çocuklar bir süre online olarak derslerine devam edip okul ortamından atmosfer olarak kopmuş olmasalar dahi yine de onları bekleyen bir alan değişikliği var. Bu aylar süren süreçte anne ve babalarına bağ olarak sıkı sıkıya bağlanan çocukların gündemine okul ve arkadaşları konusunu alma zamanı geldi. Çocuklarınıza öğretmenlerinden, okulundan ve arkadaşlarından bahsedip bu süreçteki içsel stresinizi ondan uzak tutmanız gerekmektedir.
Çocuklara Yapmamaları Gerekenlerden Ziyade Yapmaları Gereken Davranışlar Aşılanmalıdır!
Bu süreçte ‘’yapma, dokunma’’ gibi cümleler yerine, onun davranışlarını destekleyici daha esnek cümle kalıplarına dikkat etmeliyiz. Çünkü çocuk böyle durumlarda sadece yapmaması gerekene odaklanıp dikkat etmesi gereken diğer önlemlere dikkat etmez. O nedenle çocuklara;
- Kişisel temizlik ve hijyenine dikkat etmelisin!
- Arkadaşlarınla arandaki sosyal mesafeyi korumaya özen göstermelisin!
- Okul sürecinde ben seni gelip alacağım ve orada arkadaşlarınla güzelce eğlenmeni istiyorum.
gibi cümle kalıplarıyla çocuğun olumlu desteklenmesine yardımcı olunmalıdır.
Önceden Okul Çevresinde Bulunup Çocuğa Alıştırma Egzersizleri Yapılabilir!
Çocukların dışarı çıkma günlerinde okul ve çevresindeki parklar tercih edilebilir ve çocuğun okul ile uyumlanma konusunda adımlarını sağlamlaştırma odaklı hareket edilebilir. Okuldan zihnen ve eylem olarak uzaklaşan çocuklar için kurum çevresinde zaman zaman bulunuyor olmak adapte olma konusunda çocuğunuza yardımcı olacaktır.
Çocuklar Arkadaşlarına Ve Öğretmenlerine Ufak Sürprizler Hazırlayabilirler!
Normalleşme sürecinde arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle hijyen ve mesafe kuralları ön koşul alınarak bir arada bulunacak olan çocukların ilişkilerine sıcaklık katabilmesi ve okula gelme heyecanı duyabilmesi için öğretmen ve arkadaşlarına ufak bir resim veya ufak bir etkinlik hediyesi hazırlayabilirler. Bu durum çocukların okula daha iştahlı gelmelerine yardımcı olacaktır.
Çocukların Uyumlanma Sürecinde Ailelerin Sabırlı Olması Gerekiyor!
Çocuklar uzun süre evde oldukları için uyumlanma süreçleri bir anda değil yavaş yavaş olacaktır. Böyle zamanlarda çocuklar okullara gitmek istemeyebilir ve ya bu durum kendi dünyasında değişkenlik gösterebilir. Çocukların bunu yaşamaları çok doğaldır. Böyle durumlarda ebeveynlerin daha sabırlı olmaları ve istikrarı elden bırakmamaları gerekiyor. Çünkü sosyallikten uzak kalan çocuklar için tekrar okul ortamına her şeye dikkat ederek geri dönmesi , sosyalleşmesine ve bu da enerjisini doğru yönde kullanmasına katkı sağlayacaktır.
Psk ve Uzm. Aile Danışmanı / Serap Ağalar