Köşe Yazıları

Üretim ve Arz Dengesi

Doğada kaynakların kıt olmasından dolayı insanların sonsuz ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla ekonomi bilimi doğmuştur. Doğada kıt olan kaynakların kullanımında alternatif kullanım yöntemleri izlenmektedir . Hangi malın , ne kadar, nasıl ayrıca kimler için üretileceğine karar vermek her ekonomik sistemde farklı olarak uygulanmaktadır.

Kapitalist sistem , serbest piyasa ekonomisine dayalı , özel mülkiyet , insan ve doğa tarafından yaratılan sermayenin özel kar için kullanılması amacıyla ekonomik oluşturulmuş bir örgütlenmedir. Kapitalist sistemin temel ilkeleri ;  özel mülkiyet hakkı, girişim ve çalışma özgürlüğü ,veraset kurumu, fiyatlar sistemi ,piyasa mekanizması ve rekabet kurumu şeklindedir.  Kapitalist sistemde üreticiler kâr maksimizasyonuna , tüketiciler ise fayda maksimizasyonuna göre hareket eder.

1970’li yıllarda dünyaya yayılan neoliberalist ekonomik politikada devletin piyasaya müdahalesi en düşük düzeyde ve özel sermayeye imkanların maksimum düzeye arttırılması amaçlanmaktadır. Burada hedef, mümkün olduğunca fazla mal üretip onu serbest piyasa pazarına sokmaktır.

Rasyonel hareket eden üretim faktörlerine sahip girişimciler serbest piyasada , maksimum kâr ve en düşük maliyetle üretimi hedeflemektedir. Bu amaçla özel sermaye girişimcileri, ürettikleri mallardan daha fazla kâr elde etmek için yeni üretim yöntemleri , yeni teknolojiler ve pazarlama stratejileri geliştirmek zorundadır .

Bu ekonomik sistemlerin uygulama sürecinde spesifik sorunlar ortaya çıkmakta ve bunlarda özel sermaye  için  bunalıma neden olmaktadır. Bu ekonomik sistemde günümüzde karşılaştığımız sorunlardan biride üretim ve arz dengesidir.

Global ekonomik piyasalarda üretimin aşırı artması ve tüketimin dengesizliğiyle oluşan birikimde özel sermayenin  krizleri oluşmaktadır . Yeni pazar arayışı ve pazarlama sürecinde oluşan tıkanıklık için özel sermaye girişimcileri, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi için  ar-ge çalışmalarında yeni yöntemler, stratejiler çözümler geliştirmektedir . Bu amaçla kolektif  ekip çalışması , bireysel ikna teknikleri , sanal ve reel piyasalarda maksimum pragmatist yaklaşım anlayışı ile ilgili gruplara eğitimler verilir. Bu süreç sonucunda üretim ve satış için belirlenen artı değer anlayışına dayalı bir kazanç hedeflenir. Bu hedef sonucunda oluşan kazancın özel sermaye girişimcileri için yükselen bir grafik olması amaçlanmaktadır.

Günümüzde serbest piyasada   arz fazlasıyla  üretim sonucu oluşan birikimde maliyet artışı   oluşur . Kar düşmesine neden olan bu  durumda çözüm olarak  personel sayısının azaltılmasıyla düzeltilmeye çalışılır. Maksimum kar amacı anlayışın sonucunu işsizlikle daha derin bir şeklide görülür. Kaynakların kıt olduğu ve her gün daha da azaldığı Dünya’da , üretim ve arz dengesi yani  tükettiği kadar üretmek soruna çözüm olarak sunulabilir.

Daha Fazla Göster

Rahmi Mart

Eğitimci

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı