Sağlık

Koronavirüs salgınında romatizmal hastalıklar hakkında merak edilenler || E Haber Ajansı

Romatizmal hastalıklar hakkında en doğru bilgileri uzman doktorlar aracılığıyla veren Romatizma TV, Youtube kanalı üzerinden düzenlediği canlı yayında koronavirüs (Covid-19) salgının romatizmal hastalıklar üzerinde yarattığı riskler, romatizma ilaçlarının bu dönemde kullanımı, romatizma hastalarının kontrolü ve hastalar için ek öneriler romatoloji uzmanları tarafından ele alındı. 2.400 hasta ve yakını canlı yayına eşlik ederken, yayın 8.500 izlenmeyi aştı. 

Türkiye Romatoloji Derneği (TRD) öncülüğünde, Romatizma TV Youtube kanalı üzerinden gerçekleşen canlı yayına Türkiye Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cemal Bes, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Ankara Hacettepe Üniversitesi Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Umut Kalyoncu katılarak değerli bilgilerini aktardırlar.

Bu dönemde hastaların gerekmedikçe hastaneye çok sık gitmemesi gerektiğini belirten Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu canlı yayınla ilgili şunları söyledi: “Hastalarımız aklında olan soruları her zaman kendilerini takip eden romatologlara soramayabiliyor. Bu nedenle Türkiye Romatoloji Derneği’nin hastaları bilgilendirmek için oluşturduğu Romatizma TV Youtube kanalından böyle bir yayın yapıp romatizma hastalarının sorularını yanıtlamak, kaygılarını bu Covid-19 salgını döneminde biraz da olsa gidermek amacıyla bir araya geldik. Ancak unutulmamalıdır ki tedaviler kişiye özeldir ve bizim burada yapmaya çalışacağımız genel bir değerlendirmedir.” 

Romatizmal hastalıklar sadece eklemleri ilgilendirmiyor

Romatizmal hastalıkların iltihaplı eklem romatizması olarak görüldüğünü belirten ve bu şekilde sadece eklemleri ilgilendiriyormuş gibi algılanabildiğinden bahseden Prof. Dr. Umut Kalyoncu şunları söyledi: “Romatizmal hastalıkları ikiye ayıracak olursak; iltihaplı eklem romatizması bir grupta, iç organları da etkileyen bağ dokusunu etkileyen romatizmal rahatsızlıklar, vaskülitler bir taraftadır. Yoğun olarak eklemleri ilgilendiren başlangıçta romatoid artrit, akciğer de dâhil olmak üzere birçok iç organımızı etkileyebiliyor. Onun dışında iltihaplı bel, omurga romatizması spondilit artrit, kristal artrit, ülkemize özgü behçet hastalığı, ailesel Akdeniz ateşi, vaskilütler nereden baksanız 10’un üzerinde vaskülit çeşidi var. Bağ dokusu hastalıkları lupus, sjögren hastalığı, sistemik skleroz hastalıkları gibi aslında temel olarak 10 ve üzerinde romatizmal rahatsızlık var. Birden fazla hastalık olduğu gibi hastalığı ciddi boyutta olanlar var, kontrol altına alınabilenler var. Bu perspektifte değerlendirmek gerek yani yelpazenin içerisinde çok ağır hastalar olabildiği gibi çok hafif hastaların olabileceğini düşünmek önemli.

Burada saymadığım bir hastalık var; Reaktif artrit. Reaktif artrit şu demek; vücudumuzda bir mikrop giriyor bu mikrop virüs de olabilir, bakteri de olabilir çoğu zaman bakteriyel enfeksiyonlara bağlı oluyor. O enfeksiyona bağlı, üzerinden çok uzun zaman geçmeden eklemlerde ağrı, şişlik oluyor yani mikrobik enfeksiyona karşı reaksiyon gelişiyor. Biz aslında romatizmal enfeksiyonlarla iç içeyiz. O yüzden diğer enfeksiyonlarla de bire bir iç içeyiz diyebiliriz. Hastalıklarımız enfeksiyonlara neden olabiliyor. Mesela romatoid artrit, lupus hastaları normal halkımıza göre iki kat, üç kat daha fazla enfeksiyonlara yakalanma riskine sahipler. Öte taraftan kullandığımız ilaçların bazıları, bazı dozlarda enfeksiyon riskinde artışlara neden olabiliyor. O yüzden hem hastalığın kendisi hem de enfeksiyonların kendisi kesinlikle romatizmal hastalıklarla ilişkili. Örneğin bazen hastalar diyor ki; idrar yolu enfeksiyonu geçirdim, dizim şişti. Arasındaki ilişkiyi bildiğimiz için evet bu buna bağlıdır diyerek yorumlarımızı yapıyoruz.”

Romatizma hastası, eklem ağrılarıyla koronavirüsün (COVID-19) neden olduğu ağrıları ayırt etmekte zorlanabilir

Koronavirüs salgınında en kritik olanın neredeyse hiçbir bulgu vermeden izlenen P’lik bir hasta grubunun olduğunu belirten Ankara Hacettepe Üniversitesi Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Umut Kalyoncu, koronavirüs salgınıyla ilgili şunları söyledi: “Çok hafif bulgu veren hastalar 0 civarında. Bu hastalarda hafif bir eklem ve kas ağrısı oluyor, belki çok hafif bir ateşi oluyor ya da olmuyor. Ama bunlar çok hafif bulgular şeklinde diyebiliriz. Yani vakaların

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı