Ekonomi

31 milyon 75 bin kadının ancak 9 milyonu çalışıyor

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı Süleyman Sönmez, iş dünyasında kadın adının daha çok yer alması gerektiğini vurguladı. 

Türkiye’de 31 milyon 75 bin kadının ancak 9 milyonunun çalıştığını kaydeden Sönmez, yaşamın her alanına dokunan kadınların iş dünyasında hak ettiği yeri almasının Türkiye ekonomisinin de kalkınmasının önünü açacağını belirtti. “Adana İş Kadınları Derneği’nin (İŞKAD) Kadın Girişimci Ödülleri” töreninde TÜRKONFED adına konuşan Sönmez, hayatı değiştirip dönüştüren, varlıklarıyla dünyayı çok daha güzel bir yer haline getiren kadınlara güvenmenin önemine işaret etti.

“DÜZEN, İNTİZAM VARSA KADIN SAYESİNDEDİR”

“Bir yerde kadın varsa, orada mutlaka bir düzen, intizam  ve disiplin vardır. İş dünyasında kadın varsa sonucunda mutlaka bir başarı vardır” diye konuşan Sönmez, “29 federasyon, 244 dernek ve 40 bini aşkın şirketi aynı çatı altında bir araya getiren TÜRKONFED, üyelerine ve ülkesine değer yaratmak için çalışıyor. TÜRKONFED üyesi 41 kadın derneğiyle de yine en kapsayıcı kadın gücünü temsil ettiğimizin bilinciyle; toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği temelinde kadınların hayatın her alanına katılımını artırmak için çalışıyoruz. Hepimiz ortak hayalleri paylaşıyoruz. Kurumsallaşan, küresel rekabet gücü artan, kapsayıcı, ekonomide odağına KOBİ’leri alan ve fırsat eşitliği temelinde “Güçlü toplum, güçlü ekonomi, güçlü demokrasi için güçlü kadın” diyen bir Türkiye hayal ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

TÜRKONFED’İN KADINA BAKIŞI…

TÜRKONFED olarak sadece sözde değil özde ve eylemde de kadın temsiliyetini artışını önemsediklerini ifade eden Sönmez, 13 Mayıs’taki Olağan Genel Kurulda, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarında pek görülmeyen küçük ama anlamlı adımlar attıklarını söyledi. TÜRKONFED Yönetim kurulunda kadın temsiliyetini yüzde 100 artırıp, 12 komisyonda eş başkanlık sistemine geçtiklerini vurgulayan Sönmez, oranları hep birlikte arttırmanın uğraşında olacaklarını belirtti.

İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI DÜŞÜK!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran 2019 işgücü istatistiklerine göre Türkiye’de çalışma yaş aralığında bulunan 31 milyon 75 bin kadının ancak 9 milyonunun çalıştığını dile getiren TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Süleyman Sönmez, şunları söyledi:

“Kadınların istihdama katılımı yüzde 29,3 düzeyinde kalıyor. Bir başka deyişle, her 100 erkekten 77’sinin iş yaşamına katıldığı ülkemizde, her 100 kadından yalnızca yaklaşık 33’ü iş gücüne dahil oluyor. Yani ülkemiz, nüfusun yarısını oluşturan nitelikli insan kaynağı potansiyelini kullanamıyor.

GİRİŞİMCİLİK ORANI ARTMALI!

Girişimcilik açısından baktığımızda Türkiye’de kadınlarda erkeklere yakın girişimcilik potansiyeli olduğunu görmekteyiz. Yapılan araştırmalar erkeklerin yüzde 45’inin, kadınların ise yüzde 40’ının girişimciliğe olumlu baktığını gösteriyor. Ama kadınlardaki bu potansiyel hayata yansımıyor. Ülkemizde hayli düşük olan kadın girişimci oranı yüzde 8 civarındadır.

CİNSİYET UÇURUMU RAPORUNA DİKKAT ÇEKTİ

Ülkemizin geleceği için kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve bu tablonun değiştirilmesi şarttır. Kadın girişimcilere yatırım yapmak, onların sorunlarını çözmek ve rekabet yeteneklerini geliştirmek Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve refah artışına güçlü bir ivme katacaktır. Dünya Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye sondan 16’ncı sırada. Yani 142 ülke arasından sondan 16’ncı sıradayız, Endonezya bizim önümüzde.  Kadınların sadece yüzde 1’i dünyada istihdama katılsa 85 milyar dolar ekonomik artış sağlanıyor. Eğer sadece 2025 yılına kadar kadınlar, erkeklerle eşit şekilde iş hayatına katılırlarsa dünya ekonomisine ABD ve Çin büyüklüğünde ekonomi dahil olacak. Kadınların üretmesi çok önemli. Bilgisayar çağındayız. Kadın ve erkekler fırsatlara bu kadar eşit mesafede. Kadınlar ürettikçe ekonomi kalkınacak. Çünkü kadınlar ürettiklerini ekonomiye yansıtıyor. Bu bilinçle hareket eden TÜRKONFED olarak kadınları sadece ekonomi ve girişimcilik konusunda değil, sosyal ve politik olarak da destekliyoruz. Çünkü ancak kadınları karar alma mecralarına dahil edersek o zaman bu düşünce değişikliğini sağlayacağız.”

e-Haber Ajansı (e-ha)

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı