Gündem

Gezgin Sanatçı Kültür Cenneti Kars’ın Güzelliklerini Yansıtacak

Bir çok tiyatro oyununda, reklam çekimlerinde rol alan ve Yedinci koğuştaki mucize filmi ile yıldızı parlayan İzmirli oyuncu Esra Gezginci, ülkemizdeki doğal güzellikleri ve kültürleri yansıtmak için kolları sıvadı. Gezginci'nin ilk durağı ani antik kent ve çıldır gölü ile meşhur olan Doğu Anadolu'nun güzide merkezlerinden Kars oldu. 

İlk olarak 2012’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilip daha sonra 2016’da ise Dünya Mirası olarak tescil edilen Ani Antik Kenti ziyaret eden başarılı oyuncu, “Kars’ı anlamak için Ani’yi ve ipek yolunu anlamak gerek. O tarihten bu yana bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, muhteşem Osmanlı Rus mimarisi ile bu günlere gelmiş ticaretin merkezi olan özel bir kenttir” dedi. Yedi yüzyıl boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapan bir kent olan Ani “Medeniyetler Beşiği” olarak adlandırılırken Gezginci, Kars’ta terekeme, Malakan, Azeri, Kürt ve Türklerin güzel bir yaşam uyumu olduğunu vurguladı.

Diğer yandan İlk yerleşimin milattan önce 3 binli yıllara dayandığı bölge çok sayıda turist çekerken Anadolu’da yapılan ilk Türk Camisi “Ebul Menucehr Camisi” burada bulunuyor.

Kentin geçim kaynaklarına dikkat çeken Esra Gezginci 1900’lü yıllarda özellikle Hollanda’da peynir ustasının Kars’a katmış olduğu değerin bugün Kars’ın ekonomisine hayat verdiğini ifade etti.

“Kışın buz tutan Çıldır Gölü ile ayrı bir dünyada masalda gibisiniz”

Kış aylarında tamamen donan, muhteşem doğal güzelliğiyle göz kamaştıran Çıldır Gölünü de ziyaret eden Gezginci, “Çıldır ayrı bir güzeldir. Kışın donan gölün üzerinde ayaklarınız yerden kesilir. Buradaki hava ile insanlar masalda gibi olur. Sarıkamış’ta kristal karın dünyadaki tek örneği sizi karşılar. Yani sözün yetmediği doğal güzellikler ve yemek kültürü ile bu şehir sizi sizden alır” diye konuştu.

Başta kaz eti olmak üzere, Çıldır gölünden dolayı balık kültürüne de sahip olan Kars mutfağı özellikle et yemekleri konusunda zengin bir menüye sahip. Mutfağın en meşhur yemekleri arasında Kars böreği, tandırda kaz çekmesi, katmer, erişte aşı, mezik bulunurken Oyuncu Gezginci bu lezzetler ile ilgili şunları söyledi: “Burada isimleri farklı olsa da yemekler aynı tatlar ile buluşuyor. Hangisinden başlasam diğeri gücenir o kadar lezzetlidir o tatlar”

Kars’ın ozanları Unesco listesinde

Gelenekler, görenekler, halk hikâyeciliği, maniler ve türküler yönünden oldukça zengin olan Kars’ta bu zenginlik içerisinde âşıklık geleneği ayrı bir önem teşkil ediyor. Kağızmanlı Hıfzi, Toruni, Dede Kasım, Âşık Avasi, Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova Kars’ın yetiştirdiği en önemli âşıklar arasında yer alıyor. Âşıklardan Şeref Taşlıova UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası çalışmaları kapsamında Türkiye âşıklık geleneği dalında “2008 yılı YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ “ olarak seçilirken geçmişi Dede Korkut Hikayelerine dayanan sözlü gelenekler ise aşıkların anlatımları ile günümüze kadar ulaşıyor. Âşıkların atışmalarına vurgu yapan gezgin sanatçı ise son olarak şunları söyledi: “ozandır onlar, Anadolu’nun harcıdır. Âşıklarla bu topraklar güzelliklere, eğlencelere dönüşür. Ağız dolusu bir “caaann” dediklerinde Kars’ı hissedersiniz.”

 

HABER : Muhammet Duman

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı