Yaşam

Kafe yatırımlarında mimari tasarımın sihirli dokunuşu

  • Kafe yatırımlarında mimari tasarımın sihirli dokunuşu 
  • Yatırımcısının yüzünü güldüren kafeler

24 yıldır yeme içme sektöründe etkileşimi yüksek mekânlar tasarlayan SEKSENDOKUZ ve TXO Design’ın kurucusu Mimar Ayşe Çetin, sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası olan kafelerin her koşulda yatırımcılarından yüksek ilgi görmeye devam ettiğine dikkat çekerek, doğru mimari tasarımın yeme-içme mekanlarındaki satışları çarpıcı bir şekilde etkilediğini belirtti.

Uzun yıllara dayanan kariyerlerinde gastronomi sektörüne odaklanan ve bugüne kadar yüzlerce projeye imza atmış olan SEKSENDOKUZ ‘un kurucu ortağı Mimar Ayşe Çetin, kafelerin yüksek karlılığı ve şubeleşmeye açık işletme anlayışından dolayı yatırımcıların yüzünü güldürdüğünü söylüyor. Mekanın mimari tasarımının satışları dramatik bir şekilde etkilediğini belirten tecrübeli mimar, doğru mimari detayların hem günlük ciro anlamında hem de  müdavim kazandırmada  işletmelere önemli katkılar sağladığını belirtiyor.

Daralan mekanlar için fonksiyonel tasarımlar 

Kiraların hızla yükselmesi sebebiyle yatırımcılar giderek daha küçük alanlarda maksimum müşteriye hizmet verme eğilimindeler. Mimar Ayşe Çetin,  bu durumun fonksiyonel tasarımların önemini daha da artırdığına dikkat çekerek, kafelerin fonksiyonel alanlarının mümkün olduğunca kompakt ve verimli bir şekilde tasarlanması gerektiğini söylüyor.”Yerleşimler personele ergonomik bir çalışma alanı sağlamalı, mimari tasarım operasyonunun kusursuz işlemesine hizmet etmelidir. Son teknolojiler gözetilerek seçilen şık ekipmanlar yüksek standartlarda ürün sunabilmeyi garanti ederken tam hijyen sağlayan bir temizliğin mümkün olduğu, cihazların servis ihtiyaçlarının kolayca karşılanabildiği bir mekan tasarlanması göz ardı edilmemelidir.”

Yatırım aşamasında isabetli tercihler

Teşhir edilecek gıdaların albenisinin ve güvenliğinin riske atılmayacak noktalar olduğuna dikkat çeken Mimar Ayşe Çetin, örnek olarak doğru seçilen pasta dolaplarının hem ürünü cazibesini yitirmeden daha uzun saatler muhafaza edebildiğini hem de camlarında yoğuşma olmadan daha kusursuz teşhiri mümkün kıldığını belirtiyor. Kaplaması birkaç saat içinde çatlamaya başlayan, meyvelerinin rengi solan bir pastaya yapılan tüm harcamaların, aslında en başında doğru dolaplara ayrılan bütçede kullanılması gerektiğini düşünüyor. “Doğru aydınlatılmış, doğru derecelerde saklanabilmiş, iştah açıcı kokular eşliğinde teşhir edilen ürünlerin hiç şüphe yok ki müşteriyle buluşması çok daha kolay olacaktır.”

Mimar Ayşe Çetin, yeme içme sektörünün kendine has dinamikleri sebebiyle alanda uzmanlaşmış mimarlık hizmetinin yatırımcıların kaynaklarını en verimli şekilde kullanmalarını sağladığını söylüyor. Çetin’e göre sıhhi tesisat elemanlarına, çalışma yüzeylerine, taşıyıcı konstrüksyonlara proje aşamasında doğru bir anlayışla yaklaşılmazsa, bedeli sonrasında çok daha ağır olabiliyor. “İstenilen hedefe ulaşabilmek için yatırımcıların en başından profesyonellerle çalışması projenin selameti açısından çok önemlidir.  İşletme için mekan seçiminden, tasarıma ve sonrasında uygulamaya kadar en başta verilecek doğru kararlar, sonradan yapılacak çok ciddi masrafların önünü kesecektir. Doğru yatırımlar asla yüksek meblağların harcanması ile değil maddi kaynakların doğru yerlere aktarılması ile hayat buluyor.”

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı