Köşe Yazıları

BAYRAM NEŞESİNE AYRI BİR TAT KATSIN

Tatlı yiyip tatlı konuşulsun ve bayram neşesine lezzetiyle ayrı bir tat katsın diye bayram ikramlarının baş tacı tatlısı Cevizli Ev Baklavası tarifi paylaşıyoruz sizlerle.. 

Birlik ve beraberliğin pekiştiği, kardeşlik, dostluk, sevgi ve saygı duygularının paylaşıldığı, aile büyükleri başta olmak üzere akraba, eş –dost ziyaretlerinin yapıldığı, toplum bireyleri arasında kaynaşmayı ve dayanışmayı sağlayan dini bayramlar geleneksel olarak kutladığımız en önemli özel günlerin başında gelir. Toplumsal ritüellerin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayan en önemli araçlardan biri olan bayramlarda günler öncesinden tatlı bir heyecan başlar. Evler temizlenir, misafire ikram için tatlılar ve yemekler pişirilir. Bayram ikramlarının olmazsa olmaz tatlılarının başında da baklava, kalbura bastı, revani, şekerpare gibi şuruplu tatlılar gelir. Bu tatlılar eşliğinde yapılan sohbetlerin tadına doyum olmaz. Tatlı yiyip tatlı konuşulsun ve bayram neşesine lezzetiyle ayrı bir tat katsın diye bayram ikramlarının baş tacı tatlısı Cevizli Ev Baklavası tarifi paylaşıyoruz sizlerle.  Güzellik, birlik, beraberlik, huzur ve mutluluk dolu, bir öncekinden daha güzel ve mutlu bir bayram dileğiyle, şimdiden afiyet olsun..

 

Cevizli Ev Baklavası Malzemeleri:

Hamuru için:

5-6 bardak baklavalık un, 3 adet yumurta, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı sirke, yarım çay kaşığı tuz.

İçi için:

500 gr. robotta irice çekilmiş ceviz içi (fındık veya Antep fıstığı da olabilir), yarım su bardağı şeker (şeker ve ceviz ikisi karıştırılarak baklavanın ara katlarına konur)

Açmak için:

Buğday nişastası.

Şurubu için:

4 su bardağı şeker, 5 su bardağı su, 6-7 damla limon suyu (Daha tatlı sevenler şekeri artırabilir)

Üzeri için:
400-500 gr tereyağı veya margarin (el yakmayacak kıvamda) (iki tepsi çıkıyor, 250 gr bir tepsiye

 

HAZIRLANIŞI:

Hamurunun Hazırlanışı:

Derin bir kabın içerisine un tepeleme dökülür, ortası havuz gibi açılır. İçine yumurtalar kırılır, süt, sıvı yağ, sirke ve tuz ilave edilerek karışım içten dışa doğru yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığı kıvamında hamur elde edilir. Hamur sert olursa, biraz daha süt veya su katılarak yumuşatılabilir. (Açmakta zorlanılır biraz ancak sert hamurun baklavası daha gevrek ve lezzetli olur) Hamur ellerin içi ile bir ileri bir geri bastırarak yayılır. Yaklaşık 50- 60 cm. boyunda uzun ovale yakın bir şekilde yoğrulur. Yoğurma işlemi bitince hamur iki ucundan içe doğru katlanıp, üzeri nemli bir bez ile örtülerek yaklaşık 15-20 dakika dinlendirilir.

 

Hamurunun Açılması:

Dinlendirilmiş hamurdan fındıktan büyük cevizden biraz ufak 140 eşit beze yapılarak yuvarlanır. Üzeri tekrar nemli bezle ötülür. Bu bezelerden bir tane alınıp üzerine bolca nişasta serpip, oklava veya merdane yardımı ile bir küçük tabak büyüklüğünde (20 cm çapında) açılıp kenarda bekletilir. Sonra bir beze daha alınıp aynı şekilde açılır ve ilk açılan parçanın üzerine arasına bol nişasta serperek konulur. Aynı işlem 10 parça olana dek tekrar edilir. Sonra üst üste dizilmiş parçaların 10 tanesi birden pişim yapılacak tepsiye sığacak şekilde olabildiğince ince açılır ve tepsiye yerleştirilir. Bu işlem 3 kez tekrar edilir. Bir tepsiye toplam 70 yufka konulur ve her 20 adet yufkada bir ceviz serpilir.

 

Yufkaların Tepsiye Yerleştirilişi:

Önce 10’narlı gruplar oluşturulup bezeler açılır, tepsiye yerleştirilir. Her ikinci 10’narlı grup sonrası yani 20 yufkada bir aralarına ceviz serpilir. Toplam 60 yufka yani üçüncü parti 20’li yufka olunca son cevizler de serpilir. Ardından bir 10’narlı grup beze daha açılıp, tepsi dışına taşmayacak şekilde yerleştirilir. Daha sonra yufkaların yüzeylerinin bozulmamasına dikkat ederek, keskin bir bıçak ile istenilen şekilde ve büyüklükte baklava dilimlenir.

Küçük bir tavada tereyağı ayran kıvamında olacak şekilde eritilir ve tepside kuru yer kalmayacak şekilde bir kaşık veya kepçe yardımıyla kesilen yufkaların üzerine gezdirerek dökülür. Fırına sürmeden birkaç dakika tereyağını çekmesi için beklenir.

Fırın 180 dereceye ayarlanır ve tepsi fırına sürülür. Altı ve üstü kızarana dek yaklaşık 45 dakika pişirilir. (Üst kısmının biraz koyu kızarık olması gerekir, çünkü şerbet dökülünce renk açılıyor)

 

Şerbetinin Yapılışı:

Derin bir tencereye şeker ve su ilave edilir. Şeker iyice eriyene kadar kaşıkla karıştırarak kaynatılır. Şerbet kaynamaya başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra içine limon sıkarak kaynatmaya devam edilir. Yaklaşık 20 dakika koyu kıvamda olacak şekilde kaynatılır.

 

Nar gibi kızarmış baklava soğuyunca sıcak şerbet dökülür ve baklavanın şerbeti çekmesi beklenir. Servis etmeden bir gün önce yapılırsa baklava, şerbetini iyice içine çekmiş olur.

Güzel bir şekilde dilimlenen baklava şerbetini çektikten sonra servis tabağına alınır. Servis tabağına alınan baklavanın üzerine hangi malzemeyle yapıldıysa onun toz hali, toz ceviz, toz Antep fıstığı, toz fındık veya Hindistan Cevizi gibi istenen başka bir lezzet de dökülebilir. İçinde bulunduğumuz yaz mevsiminde dondurma eşliğinde de sunabilirsiniz. Afiyet olsun…

 

Fulya OMAÇ / İZMİR

 

Daha Fazla Göster

Fulya Omac

Gazeteci

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı