Köşe Yazıları

Oryantasyon Sürecinde Çocuğunuz Okula Gitmek İstemiyorsa Ne Yapabilirsiniz?

Okul gitme süreci ve oryantasyon süreci kimi çocuklar için çok eğlenceli bir evre olabiliyorken kimi çocuklar için de çok stresli bir hal alabiliyor. Özellikle okul öncesi dönem çocukları için çocukların okula gitmek istememesi, aileden ayrılmak istememesi aslında beklenen tepkiler ardasındadır.

Bu dönemde akıllara özellikle iki soru gelmelidir. Bunlar;

Çocuğunuzun bu isteksizlik hali ne kadar sürüyor?
Çocuğunuz bu gibi bir durumda ne şiddette tepkiler veriyor?

Her başlangıcın elbette bir alışma süreci vardır. Özellikle okul öncesi dönemde kimi çocukların ebeveynlerine bağlılık derecesinin yüksek seviyede olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Zaman zaman ebeveynlerinde çocuklarına bağlılık derecesinin çok yüksek seviyede olduğu da gözlemlerimiz arasındadır. Çocuklarımızın ilk etapta tepki vermesini olağan karşılamalıyız. İlk etapta tepki vermeyen çocuklar muhakkak ilerleyen zamanlarda stresli tepkiyi vermeye başlıyorlar. Bu süreçte bizler ebeveyn olarak ne kadar daha az stresli olursak emin olun çocuklarınız da bu stresi daha düşük seviyede yaşayacaklardır.

Oryantasyon Sürecinde;
Çocuklarımız ilk hafta tüm gün okulda olmaktan ziyade daha az saatler okulda vakit geçirmelidirler.
Çocuklarımız sizleri okuldan çıkarken görmemeli, onları beklediğinizi bilmelidir. Özellikle görmek istediği zaman zarflarında ilk haftamızda ulaşabileceği yakınlıkta olmalısınız.
Öğretmeniyle muhakkak iletişim halinde olmalı ve çocuğu okulda birden yalnız bırakmamalısınız.
Evde anne ve babanın tutumu ortak olmalı okul konusunda daha net kararlı cümleler kurmalısınız.
Bu dönemin stresini kabul etmeli ve sabırlı olmalısınız.
Emin olun ki alışacak bir süreçtir.

Oryantasyon süreci çocuktan çocuğa göre değişkenlik göstermekte ve her çocuğu kendi bilinci içerisinde değerlendirmek gerekmektedir. Bazen dışa vuran bu durum yeni kardeş doğumu, anne ve babanın çocuğa bağımlılığı da süreci zorlaştıran etmenlerdendir.
Çocuklar okul ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdiğinde bunu yargılayıcı ve küçümseyici kelimeler kullanılmamalı, mimiklerimizi olumlu ve sakin bir şekilde çocuklarımızla yansıtmalıyız.

Uzm. Aile Danışmanı
Serap Ağalar

Daha Fazla Göster

Serap Ağalar

Uzman Aile Danışmanı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı