Çocuklar bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda çok fazla zaman geçiriyor || E Haber Ajansı
Yeni nesil çocuklar, doğal olarak dijital dünyaya doğuyor. Bir önceki nesile göre çok daha fazla dijital cihaz kullanıyor. Son dönemde akademik eğitimleri bile dijital olarak ilerliyor. Oyunlarla bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda çok fazla zaman geçiriyor. Çocukların yüzde 65‘e yakını günde 2, yüzde 33‘e yakını 3 saatten fazla dijital cihaz kullanıyor. Dijital ekranlarda fazla zaman geçiren çocuklarda miyopi, astigmat, alerji, kirpik dibi iltihabı ve göz kuruluğu gibi göz rahatsızlıkları ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlıklar çocukların sosyal ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Uzun süreli dijital cihaz kullanımı özellikle çocuklarda miyopinin artışını da hızlandırabiliyor.
Çocuklarda akıllı telefon, tablet kullanımı özellikle oyun ve çeşitli uygulamalar ile birlikte 2 yaşın altına düşmüş durumda. Yapılan araştırmalarda 2-4 yaş arası çocukların aktif olarak dijital cihaz kullanım oranı yüzde 97’ye çıkarken; tablet ve akıllı telefon kullanım yaşı 1 yaşın altına indi. Yoğun dijital cihaz kullanımı, çocukların sosyal ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkilerken; genetik yatkınlığı olan çocuklarda çağın hastalığı olarak öne çıkan miyopinin ortaya çıkışını tetikleyebiliyor veya daha hızlı ilerlemesine neden olabiliyor.
Çocuklarda Miyopi Daha Hızlı İlerleyebiliyor
‘Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar karşısında geçirilen süre arttıkça dijital ekran kullanımına bağlı gelişen semptomlar da artmaya başladı’, diyen Seiko Optik Türkiye Göz sağlığı Danışmanı Opr. Dr. Özgür Gözpınar, ‘göz bozukluklarının görülme sıklığı yaş, genetik yatkınlık vs. gibi sebeplerle artabilir. Ancak çocuklarda özellikle son yıllarda yoğun dijital cihaz kullanımına bağlı olarak çeşitli göz rahatsızlıkları oluşmaya başladı. Çift görme, bulanıklık, kaşıntı, baş ve göz ağrısı gibi dijital etkilerden doğan semptomlarda artış söz konusu. Akıllı telefon ve tabletler diğer ekranlara göre normal okuma mesafesinden daha yakın görüntüleme mesafelerine (20-30 cm) sahip. Küçük yazı boyutları, yakına bakıldığında gözlerin birbirine yaklaşmasıyla, buna uyum sağlamak (akomodasyon ve konverjans) için daha yüksek yakından-yakına geçiş eylemi ve uzun süre yakın mesafe aktiviteleri gözlerin daha fazla yorulmasına sebep oluyor. Dijital ekranlardan yayılan mavi ışık gözleri yoruyor. Uzun süre dijital ekranlara bakılması genetik yatkınlığı olan çocuklarda miyopinin ortaya çıkışını tetikleyebildiği gibi daha hızlı ilerlemesine de neden olabiliyor. Bu açıdan erken tanı ve miyopinin ilerleyişini yavaşlatan optik cam kullanımı son derece önemli. Ergenlik yıllarında vücut hızla geliştiği için miyopinin ilerlemesi de hızlı oluyor. Bu açıdan doğumdan sonra, ilk bir yaş, iletişimin kurulabildiği 2-4 yaş içerisinde, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yaptırılması son derece önemli” diyor.
SmartZoom, Miyopinin İlerlemesine Karşı Bir ‘Önlem’ Olarak Öneriliyor
Geliştirilen uygulamalar ve oyunlar ile çocuklar teknolojinin odağında yer almaya başlıyor. Pozitif katkılarının yanı sıra dijitalleşme, fiziksel ve ruhsal etkileri ile olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Dijitalleşmenin yarattığı problemlerin farkında olan Seiko Optik, günümüz dijital dünyasına çözüm olarak geliştirdiği SmartZoom SuperResistantBlue (SRB kaplama) ile daha uzun saatler bilgisayar ve ekranlar karşısında rahatlıkla ve herhangi bir semptoma maruz kalmadan çalışılmasına olanak sağlıyor, görüş konforunu artırıyor. SmartZoom, özellikle çocuklarda miyopinin ilerlemesine karşı bir ‘önlem’ olarak öneriliyor.
Çocuğunuz Öğrenme Güçlüğü Çekiyorsa Dikkat
Miyopinin tedavisi ve yavaşlatılmasında erken tanı ve çocukluk döneminde muayene sıklığının önemli olduğunu ifade eden Seiko Optik Türkiye Göz sağlığı Danışmanı Opr. Doktor Özgür Gözpınar, ‘Çocuğun göz problemine uygun bir gözlük verildiğinde görme netleşir ve algı artar. Çocuklar çoğu zaman görmede problem yaşadıklarının farkına varamaz. Gözlük kullanımı miyopi tedavisinde görüş kalitesini artırarak çocuğun sosyal ve zihinsel gelişimini olumlu yönde etkiler. Görme duyusu çocukluk döneminde öğrenilen bilgilerin yüzde 80’den fazlasının algılanmasına yardım ediyor. Bu açıdan ailelerin dikkatli olması, çocukların düzenli göz muayenelerinin yaptırılması oldukça önemli. Miyopi hastalığı okul dönemi çocuklarında genelde ilerleme gösterebilir” dedi.
e-Haber Ajansı (e-ha)