Ekonomi

Binalarda Yalıtım Enerji Tasarrufu Sağlıyor || E Haber Ajansı

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Küçükkaraca, binalarda ısı yalıtım uygulamaları ile binanın durumuna bağlı olarak yüzde 20-70 oranında enerji tasarrufu sağlanabildiğini söyledi. Isı yalıtımının önemine dikkat çeken Küçükkaraca; “Enerji tüketimimiz gitgide artmaktadır. Bu artışa rağmen yalıtım uygulamalarının yapılmaması enerji verimliliğine gereğinden fazla zarar vermekte ve çok büyük israfa yol açmakta olup ekonomiye zarar vermektedir” dedi. 

Türkiye’de tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 30,5’inin binalarda kullanıldığını ifade den Küçükkaraca, binalarda kullanılan enerjinin yüzde 80’i de ısıtma ve soğutma amacıyla kullanıldığını belirtti. Enerji tüketimi incelendiğinde konut ve hizmet sektörlerinden oluşan binaların öne çıktığını vurgulayan Küçükkaraca, şöyle konuştu: “Enerji tüketimindeki artış, yüzde 74 oranında enerji ithal eden Türkiye’nin cari açığının artmasına neden oluyor. TÜİK verilerine göre 2016’da yaklaşık 27,2 milyar doları bulan enerji ithalatı, 2017 yılında yüzde 37 artarak 37,2 milyar dolara, 2018 yılında ise yüzde 15,6 oranında daha artarak yaklaşık 43 milyar dolar olarak gerçekleşmesine neden oldu. Binalarımızda ısıtma ve soğutma amaçlı kullandığımız enerjinin yarısını israf ediyoruz. Uzmanlar Türkiye’de tüm binaları yalıtımlı hale getirdiğimizde yılda 9 milyar dolar tasarruf elde etmemiz mümkün olduğun söylüyor” dedi.

Murat Küçükkaraca, binalar için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluğunun getirildiğini hatırlatarak, EKB’nin binaların enerji performans durumunu, ısıtma, soğutma, havalandırma, sıcak su için yıllık ne kadar enerji harcadığını gösteren bir belge olduğunu belirtti. Enerji Kimlik Belgesi alması gereken binalar yeni ve mevcut binalar diye ikiye ayrıldığını kaydede Küçükkaraca şu bilgileri verdi: “Yeni binalar, 1 Ocak 2011 tarihinden sonra inşaat ruhsatı almış binaları kapsarken, mevcut binalar, 1 Ocak 2011 tarihinden önce inşaat ruhsatı almış binaları kapsamaktadır. Yeni binaların iskan (yapı kullanım izin belgesi) alabilmeleri için Enerji Kimlik Belgesi almaları zorunludur. Ayrıca yeni binaların enerji sınıfı C ve üzerinde olmalıdır. C sınıfının altında enerji sınıfı olan yeni binalara Enerji Kimlik Belgesi verilememekte ve bu nedenle iskan çıkarılamamaktadır. Mevcut binalarda ise 2020 yılı sonuna kadar süre tanınmış olup bu tarihe kadar Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları istenmektedir. Tapu Dairesi Başkanlığı, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren alım, satım ve kiralamalarda Enerji Kimlik Belgesi aranacağı hatırlatılırken, tarafların ortak beyanı bulunduğu takdirde bu işlemlerin bu belge olmadan da yapılabileceği duyurdu”

e-Haber Ajansı (e-ha)

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı