Genel

Yarının kadın liderleri bugünden yetişiyor

Sürdürülebilir gelecek için toplumlara değer katma hedefiyle çalışan Cargill, gençlere yatırım yapmaya devam ediyor. Cargill’in Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğinde 2021 yılında hayata geçirdiği “Yarının Kadın Liderleri” programı, 120’nin üzerinde üniversite öğrencisine Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak liderler olma yolunda mesleki donanım kazandırırken, gelecekteki başarılarının da temelini oluşturuyor. 

Cargill’in, Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak kadın liderlerin yetişmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği “Yarının Kadın Liderleri” programı ikinci yılına başladı. Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğinde hayata geçirilen program ile 120’nin üzerinde üniversite öğrencisi destekleniyor. TEV’den burs almaya hak kazanan adaylar arasından seçilen bursiyerler, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerin Gıda Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, İşletme, İşletme Mühendisliği, Veterinerlik, Zootekni ve Hukuk gibi bölümlerinde eğitim görüyor.

Program kapsamında gençlere burs desteğinin yanı sıra mentorluk, üretim tesislerinde yerinde eğitim, Ar-Ge projelerine katılım, seminer çalışmaları, staj, mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri ve kitap desteği sunuluyor. Ayrıca öğrenciler, tüm dünyada Cargill’de görev alan, farklı kültürlerden farklı pozisyonlardaki kadın çalışanlar ile düzenlenen buluşmalarla Cargill’in faaliyet gösterdiği alanları birebir deneyimleme ve sektörün en iyi uygulamalarını öğrenme fırsatı yakalıyor. 

Tarakçıoğlu: “Toplumlar için değer yaratmaya çalışıyoruz”

Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye, Afrika ve Hindistan Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, Yarının Kadın Liderleri programının Cargill’in Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti. Tarakçıoğlu, “Cargill olarak, toplumda pozitif etki ve değer yaratma bilinciyle adil ve eşit fırsatlar sunuyor, çeşitlilikleri kucaklıyoruz. Rol modellerinin oluşmasını ve gelişmesini desteklemek amacıyla somut adımlar atıyoruz. Cargill’in 2030 yılına kadar kadın yönetici oranını globalde yüzde 50’ye çıkarma taahhüdü var. Bugün Cargill META yönetim kurulunda yüzde 50, icra kurulunda yüzde 40 kadın ile biz bu hedefi şimdiden yakalamaya çok yaklaştık. İnsani gelişmenin sağlanması için eğitimin büyük önem taşıdığının bilincinde olarak ilköğretimden üniversiteye kadar başarılı öğrencilere kurumsal sosyal sorumluluk programlarımızla destek veriyoruz” dedi.

“Cargill Women’s Network üyelerimiz gençlerin yanındaki güç oluyor”

“Bursa Orhangazi’de 2006 yılında yaptırdığımız Cargill İlkokulu’nda 500 öğrenci eğitim-öğretim görüyor. Kısa bir süre önce TEVİTÖL’ün iki kimya laboratuvarını yeniledik, geleceğin bilim insanlarının yetişmesine katkılarımız devam edecek. Yarının Kadın Liderleri programıyla da TEV’in öğrenci seçme kriterlerini karşılayan üniversite öğrencilerine burs vermenin ötesinde genç kızlarımızın mesleki ve kişisel yolculuklarında yanlarındaki güç oluyoruz. Cargill Women’s Network üyelerimiz ve Young Professional Network üyelerimiz öğrencilerimizle bir araya gelerek deneyimlerini paylaşıyor. Yarının genç kadın lideri adaylarının cam tavanları nasıl yıkabileceklerini görmelerini sağlamak, kariyer fırsatları ile gelecekte başarılı ve özgüvenli bireyler olmalarına katkı sağlamak için çalışıyoruz. Amacımız; Atatürk’ün çizdiği yolda, çağdaş, ülkesi ve dünya için değer yaratmayı arzulayan, kendisine inanan, en yükseğe koyduğu hedeflerine adım adım ulaşma kararlılığına ve gücüne sahip kadınların yetişmesi.”

“Her bir gencimiz hayallerine bir adım daha yaklaşıyor”

TEV Genel Müdürü Banu Taşkın da programla ilgili olarak “Eğitimde fırsat eşitliği misyonuyla 55 yıldır kendini gençlere destek olmaya adamış bir kurum olan Türk Eğitim Vakfı gücünü her zaman başarılı bursiyerlerinden ve ortak hedeflerle ilerlediği eğitim dostlarından alıyor. Cargill ile 2017 yılında Burs Fonu ile başlayan iş birliğimiz daha da güçlendi. Ülkemizi yarınlara taşıyacak; fikri, vicdanı, irfanı hür nesiller yetiştirmek hedefiyle hayata geçirdiğimiz ‘Yarının Kadın Liderleri’ programı genç kızlarımız için ışık olmaya devam ediyor. ‘Yarının Kadın Liderleri’ programı, geleceğin liderleri olacak, ülkesine hizmet edecek ve diğer kadınlara ilham verecek öğrencilerimiz için çok büyük fırsatlar sunuyor. Bu programdan faydalanan öğrencilerimiz hayallerini gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaşıyorlar. Nitelikli, özgüvenli, çağdaş Türk kadınları olarak bizi de onurlandırıyorlar. Bugün TEV bursiyerlerinin yüzde 65’i ilk işini 6 aydan kısa bir zamanda bulabiliyor ve yüzde 70’i iş hayatında aktif. Yüzde 96’sı ise daha iyi bir toplum için mevcut sorunların çözümünün bir parçası olabileceğine inanıyor. Aynı yolda ilerlemekten büyük mutluluk duyduğumuz Cargill ailesine tüm destekleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kendisi, toplumu ve ülkesi için değer yaratmayı amaçlayan her bir gencimiz için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

“Cargill ve TEV’in desteği yarınlar için umutlarımı yeşertti”

“Yarının Kadın Liderleri” programı kapsamında Cargill çalışanlarından mentorluk alan üniversite öğrencileri de görüşlerini şöyle dile getirdi:

Mühendislik Fakültesi Öğrencisi, TEV Bursiyeri Serap: Tez yazmaya, finallerimi yetiştirmeye çalıştığım, okul bitiyor ne yapacağım diye kaygılandığım bir dönemde böyle bir programa dâhil olmak umutlarımı yeniden yeşertti. Şu an biliyorum ki, büyük firmalara özgüvenle başvurabilirim çünkü görüşmelerde nasıl davranmalıyım, özgeçmişim nasıl olmalı ya da zorluklarla nasıl baş edeceğim, artık biliyorum.

Mühendislik Fakültesi Öğrencisi, TEV Bursiyeri Gül Nur: Koşulların böylesine zor olduğu bir dönemde elimden tuttukları için Türk Eğitim Vakfı’na ve Cargill’e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bize verdikleri emek gerçekten çok kıymetli. Bu süreçte sadece maddi olarak değil kendimi geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek adına da büyük destek aldım.

Mühendislik Fakültesi Öğrencisi, TEV Bursiyeri Özlem: Hedefim örnek bir kadın mühendis olmak. Bu program sayesinde mülakat simülasyonu, geleceğin meslekleri, iş hayatı ile ilgili birçok konuda bilgi edindim. Mühendislik eğitimimi ilk uygulayabildiğim fabrika Cargill oldu.

Mühendislik Fakültesi Öğrencisi, TEV Bursiyeri Başak: TEV ve Cargill’in Türk kadınlarının güçlenmesine odaklı bu programının gerçekten de öğrencilere çok şey kattığını düşünüyorum.

Veterinerlik Fakültesi Öğrencisi, TEV Bursiyeri Esvan: İş hayatında başarılı kadınları dinlemek, gerçekten çok farklı bir deneyim. Bu harika programı hayata geçiren, emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Mühendislik Fakültesi Öğrencisi, TEV Bursiyeri İpek: Kariyerine henüz başlamamış benim gibi genç kadınlar için iş hayatında başarılı insanların tecrübelerini dinleyebilme, onlara soru sorabilme ve iletişim kurabilme imkânı verdikleri için TEV ve Cargill ailesine çok teşekkür ederim.

 

Yarının Kadın Liderleri Programı Hakkında:

Yarının Kadın Liderleri programı, Cargill Türkiye ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğinde 2021 yılında başlatıldı. Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak kadın liderlerin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen program, TEV Eğitim (Üniversite) Bursu kriterlerini karşılayarak burs almaya hak kazanmış olan öğrencileri kapsıyor.

Programa ilk yılında Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde 48’i mühendislik, 10’u veterinerlik ve 8’i hukuk eğitimi alan, toplam 66 öğrenci dahil oldu. 2022 yılında 40’ı mühendislik, 6’sı veterinerlik, 8’i hukuk, 6’sı işletme ve 3’ü zootekni eğitimi alan 63 genç programa katıldı.

Program kapsamında burs desteğinin yanı sıra mentorluk, üretim tesislerinde yerinde eğitim, Ar-Ge projelerine katılım, staj, mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri gibi imkanlar sunuluyor. Cargill’de görev alan, farklı kültürlerden farklı pozisyonlardaki kadın çalışanlar ile buluşmalar düzenlenerek bursiyerlere Cargill’in faaliyet gösterdiği alanlardaki çalışmaları birebir deneyimleme ve sektörün en iyi uygulamalarını öğrenme fırsatı tanınıyor.

Program, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan yoksulluk, nitelikli eğitim ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin aralarında olduğu 6 hedefe katkıda bulunuyor.

 

Türkiye’de Cargill Hakkında: 

Türkiye’de faaliyetlerine 1960’lı yıllarda başlayan Cargill gıda, biyoendüstriyel ve hayvan besleme sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 1992 yılında İstanbul’da açılan Türkiye merkez ofisinin yanı sıra Adana ve Ankara’daki ofisler ile Bursa, Balıkesir, Kocaeli ve Sakarya’da yer alan üretim tesislerinde toplam 670 çalışanıyla hizmet veriyor. 2014’te Orta Doğu ve Kuzey Afrika, 2018’de ise Sahra Altı Afrika’nın eklenmesiyle Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’yı (META) içine alan bölgenin yönetim merkezi Türkiye oldu. 2021 yılı itibarıyla Cargill Hindistan’ın gıda bileşenleri iş kolunun META bölgesine bağlanmasıyla birlikte Cargill Türkiye 3 milyara yakın nüfusu olan bir bölgenin yönetimini üstlenmiş oldu. Daha fazla bilgi için www.cargill.com.tr ve https://www.facebook.com/CargillTurkey/ adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

 

Cargill Hakkında 

Cargill, 70 ülkede bulunan 157 bin çalışanı ile gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürün sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Dünyanın güvenli, sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde beslenmesine katkı sağlama hedefiyle çalışmalarını sürdüren 155 yılı aşkın tecrübesini yeni teknolojiler ve içgörülerle birleştiren Cargill, faaliyet gösterdiği her yerde çiftçiler, müşteriler, yerel yönetimler ve içinde yaşadığımız toplumlarla paylaşarak tüm paydaşlarıyla birlikte değer yaratmak için çalışıyor. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine uyumlu olarak 2030 yılına kadar dünyada sürdürülebilir tarım uygulamalarını ve eğitimlerini yaygınlaştırarak 10 milyon çiftçinin hayatına dokunmayı ve karbon emisyonlarını yüzde 10 oranında azaltmayı hedefliyor.

Daha fazla bilgi için www.cargill.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Türk Eğitim Vakfı Hakkında:

Türk Eğitim Vakfı (TEV), 4 Mayıs 1967 tarihinde merhum Vehbi Koç’un önderliğinde eğitime gönül vermiş 205 Türk aydını tarafından kuruldu. Başarılı ve maddi olanakları sınırlı olan öğrencilere burs desteği vererek Türkiye’ye ve insanlığa katkı sağlayacak öncü gençleri ve onların yetişecekleri eğitim sistemini destekleyen TEV, kuruluşundan günümüze yaklaşık 260 bin yurt içi ve 2 bin yurt dışı bursu sağladı. Eğitime katkılarını 31 adet eğitim tesisi yaptırarak destekleyen Türk Eğitim Vakfı ayrıca Türkiye’de üstün başarılı ve yüksek potansiyelli öğrencilere ihtiyaç duydukları eğitimi lise düzeyinde sağlamak amacıyla kurulan İnanç Lisesi’ni 2001 yılında devraldı ve okul Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) adıyla eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. İzmir’de, Trabzon’da ve Ankara’da kız öğrenci yurdu açarak Türk Eğitim Vakfı Öğrenci Yurtları İktisadi İşletmesi bünyesinde faaliyet alanını genişletti.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı