Köşe Yazıları

ÇOCUK GELİŞİMİNDE OYUNUN VE OYUNCAĞIN ÖNEMİ

Çocuklar hayatına katkı sağlayacak birçok bilgiyi oyun aracılığı ile keşfederler. Her yaştaki insan için oyun önemlidir. Çünkü hayat oyunlarda biçimlenir. Özellikle çocuklar için oyun, çocuğun kendini anlatma ve anlama yoludur.

Duygularını ifade etmek için sözel olarak gelişimi henüz tamamlanmayan çocuk, iletişim dili olarak oyunu kullanır. Çocuklar oyunu önemser, oynarken öğrenir.  Bununla birlikte onun için korkutucu olan duyguları oyuncaklar yoluyla yansıtır ve olumsuz duygularla baş etme becerileri oyun yoluyla gelişir.

Çocuk Oyunla Başarmak İçin Çaba Sarf etmeyi Öğrenir!

Çocuğun gelişiminde onun kendisini tanımasına yönelik faaliyetler oldukça önemlidir. Çocuğun kendini tanıması için öncelikle ona güven ve güvenli bir ortam sunmak gerekiyor. Kontrol ve denetleyiciliğin olduğu yerde çocuk kendini yeterince ifade edemez. Oyun ise, çocuğun kendini güvende hissetmesi için mükemmel bir araçtır. Rekabet noktasında kimi çocuklar sorun yaşamaktadır. Fakat oyun ile çocuğun sosyal gelişimine katkı sağlayarak onun paylaşımı öğrenmesine olanak sağlamak gerekmektedir. Deneme ve yanılma yöntemiyle çocuk oyun içerisinde yaşadığı olumsuz duygularla baş edebilmektedir. Böyle bir durumda çocuk bir şeyi başarabilmek için çaba sarf etmesi gerektiğini öğrenmektedir.

Çocuğun Çabası Ve Gayreti Desteklenmelidir!

Oyun konusunda ailenin de buna dahil olması gerekmektedir. Çocuğun oyuncaklarıyla tek başına kurduğu oyun vakti, her ne kadar değerli olsa da ev içerisindeki ebeveynlerin de çocuğu gözlemlemesi, çocukla ortak bir paylaşımda bulunabilmesi için oyun aracılığıyla kaliteli zaman geçirmesi gerekiyor. Oyun aracılığıyla çocuğun sınırlarını, desteklenmesi gereken yanlarını gözlemleyen ebeveynler, aynı zamanda bu destekle birlikte çocuğun bu süre zarfında nasıl geliştiği konusunda da bilgi sahibi olacaklardır. Her çocuk kendi içinde değerlendirilmelidir. Çocuğu daha rahat tanıyabilmek ve kendisini ifade noktasında çocuğa esneklik kazandırabilmek için çocuğun oyun aracılığıyla muhakkak gayreti ve çabası övülmeli, desteklenmelidir.

Oyun ve oyuncaklarla geçirilen vakit eğiticidir. Az, çok, büyük, küçük gibi kavramlar, şekiller, renkler çocuklara oyun ve oyuncaklar aracılığı ile anlatılır. Yeni doğan bebekler için en güzel oyuncak ebeveynleridir. Yaşa göre çocuğun oyunları ve oyuncakları da değişmektedir. Ailelerin çocukların oyunlarına dahil olması kendileriyle ilgili konuşarak öğrenemeyecekleri kadar çok şeyi öğrenmelerine olanak sağlar.

Çocuklar kendi oyunlarına karışılmasına tepki gösterebilirler. Bu nedenle ailenin bu konuda oyunun bir parçası görevi üstlenmesi gerekmektedir. ‘’Bu oyunda ben ne olayım?’’ dediğiniz bir yaklaşım türüyle çocuk sizi oyununuza dahil edecektir.

Çocuğun Gelişimine Uygun Olmayan Oyuncak Çocuğun Dikkatini Çekmez!

Aileler çocuğuna oyuncak alma konusunda zorlanmaktadırlar. Bunun sonucunda ise; çocuğa ihtiyacından fazla oyuncak alarak tüm seçimleri bu konuda çocuğa bırakırlar. Fakat çocuğun gelişimine uygun olmayan oyuncaklar, çocuğun dikkatini çekmeyeceği gibi, var olan oyuncaklar çocuk için yeterli olmayacaktır.

Bu nedenle hangi tür oyuncakların ne zaman alınacağı ve alırken çocuğa bu konuda rehberlik etmek oldukça önemlidir. İhtiyacından fazla oyuncağa sahip olan çocuk bu sefer alternatif fazlalığı nedeniyle oyuncaklardan hemen sıkılmaktadır. Çocuğun az ve ihtiyacı oranında, doğru rehberlik yapacak oyuncaklarla vakit geçirmesi sağlanmalı ayrıca oyuncaklarını düzenli tutmaları konusunda da çocuklar desteklenmelidir.

Oyun oynarken ebeveynler sabırlı olmalı ve çocuğun sorularına muhakkak cevap vermelidir. Oyunların aileler için çocuğu tanıma konusunda harika bir fırsat olduğu gerçeği unutulmamalıdır.

Uzm. Aile Danışmanı Serap Ağalar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler
Daha Fazla Göster

Serap Ağalar

Uzman Aile Danışmanı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı