Gündem

Coronavirüs İle İlgili Gelişmeler || E Haber Ajansı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Kevser Yiğit COVID-19 hakkında ilginç bilgiler derledi. 

Türkiye’de 11 Mart 2020’de ilk Covid-19 vakasının görülmesinden bu yana 8 Haziran 2020 itibariyle 170.132 vakaya ulaşıldı. Kaynak: statista.com Peki alınan önlemler işe yaradı mı? 31 Mayıstan bu yana günlük vefat sayısı 25’in üzerine çıkmadı. Alınan önlemlerin bu azalışta rol oynadığı ortada. Ancak sayıların bu son 9 gün tam bir azalışa geçmemesi düşündürücü.

Covid-19 tedavisinde Hidroksiklorokin etkili mi? Tartışmaları

Retraction—Hydroxychloroquine or chloroquine with or without a macrolide for treatment of COVID-19: a multinational registry analysis Mandeep R Mehra, Frank Ruschitzka, Amit N Patel kaynağından Tıp Fakültesi Öğrencisi Kevser Yiğit’in derlediği bilgilere göre; “Hidroksiklorokinin coronavirus tedavisinde kullanılabileceği ile ilgili çalışmalar yeterince bilimsel olmadığı ve sağlam verilere dayandırılmadığı nedeniyle Lancet dergisinden geri çekilmiştir. Sonuç olarak Hidroksiklorokinin Covid-19 tedavisinde yeri yoktur.”

R değeri nedir? Şu anki R değeri kaçtır?

R değeri zamana bağlı üreme hızıdır, daha özetle R değeri örneğin 4 ise bu 1 kişinin hastalığı 4 kişiye bulaştırdığı anlamına gelir. Türkiye’de R değeri 0.7’lere düşmüş iken son günlerde geri 1’e çıkmıştır. Kaynak Hasan Güçlü @hguclu

COVID-19 aşılarında son durum nedir? Aşı ne zaman çıkacak?

Aşının çıkabilme tarihi en erken Mart 2021 gözüküyor. Aşı üretilse bile tüm dünyaya yetmeyeceği, mutlaka 2 farklı aşının olması gerektiği söyleniyor. Anket yapılan ülkelerde aşı yaptırmam diyenlerin oranları P’ler civarında. Kaynak: Twitter: Dr Ener Çağrı Dinleyici @timbooth75

Coronavirus’tan nasıl korunabiliriz?

Elleri en az 20 saniye su ve sabunla yıkama, maske takma ve en az 1,5 metre sosyal mesafeye dikkat etme yapılacak en önemli davranışlardır. Coronavirus nedenli ölümler sayıca azalmıştır ancak henüz bitmemiştir, bu da hepimizin hala risk altında olduğunu gösteriyor. Sokağa çıkma yasakları kalksa da bu, sokağa çıkıp kendimizi riske atacağımız anlamına gelmez. Kendimizi ve ailemizi, özellikle yaşı ileri aile bireylerini, kanser hastalarını, immunkompromize bireyleri(bağışıklık sistemi zayıf veya yetersiz kişileri), kronik akciğer ve kalp hastalığı olanları (KOAH, amfizem vb.), hipertansiyon ve diyabet hastalarını başkalarıyla temastan korumalıyız. Saydığımız kişilerin Coronavirus’ü daha zorlu atlattıkları görülmüştür. Önlem almamakla hem kendimizi hem sevdiklerimizi hem de tüm toplumu riske atmış oluruz. 

e-Haber Ajansı (e-ha)

[ad_2]
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı