Genel

Erdoğan’a NATO tavsiyeleri

Cumhurbaşkanı aday adayı Abdullah Ekşioğlu ve Gelişim ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Özlem Ağırman bugün bir araya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a NATO konusunda ortak tavsiyede bulunma kararı aldılar.

Ekşioğlu – Ağırman görüşmesinde ülkemizin güncel sorunlarının ele alındığı ve çözüm önerileri konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.

Güncel siyasal konjonktürü değerlendirmek, ülkemizin iç ve dış sorunlarını ele alarak çözüm önerileri hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere bugün bir araya gelen Cumhurbaşkanı aday adayı Abdullah Ekşioğlu ve Gelişim ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Özlem Ağırman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a NATO konusunda ortak tavsiyede bulunma kararı aldılar. Samimi bir hava içerisinde geçtiği kaydedilen görüşmede iç ve dış politikaya ilişkin birçok konunun ele alındığı, ülkenin çıkarları ve Atatürkçü Cumhuriyet ve demokrasimizde Ak-Parti’nin oluşturduğu deformasyonun giderilmesi ve hane halkının refah seviyesinin yükseltilmesi için büyük ölçüde fikir birliği sağlandığı bildirildi.

Seçimlerden sonra vakit kaybetmeden bir dönüşüm ve yeniden yapılanma çalışmasının başlatılması gerektiği konusunda hemfikir olan Ekşioğlu ve Ağırman, NATO ile ilişkilerin ise seçimlere kadar bekletilemeyeceğini kaydederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tavsiyelerini ortak bir basın açıklamasıyla iletme kararı aldılar.

Abdullah Ekşioğlu ve Özlem Ağırman’ın Cumhurbaşkanına ortak tavsiyeleri şöyle:

Dış politika süreklilik ve tutarlılık içerisinde ele alınmalıdır. Uluslararası sorunlarımızı daha sonra geri adım atma ihtimalimiz olan yüksek restleşmelerle değil, soğukkanlı ve güçlü diplomasiyle çözebiliriz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin değerlendirilmesi konusundaki tutumunu olumlu karşılamakla birlikte gerek iktidarın küçük ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin NATO’ya rest çekmesini gerekse Cumhurbaşkanının Yunanistan konusundaki çıkışını doğru bulmuyoruz. Yunanistan konusunda problemler olduğu doğru olmakla birlikte bu problemlerin çözümü kararlı, güçlü ve sürdürülebilir adımlarla mümkündür.

Türkiye’yi NATO’nun karşısında konumlandırmak da hem gerçekçi değildir hem de sonuca yönelik bir katkı sağlayacak akılcı bir hamle değildir. Türkiye NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahiptir. Dolayısıyla konumu NATO’nun karşısında değil, içindedir. İngiltere, Almanya, Fransa ne kadar Avrupa ise Türkiye de o kadar Avrupa, Amerika, Belçika, Norveç ne kadar NATO ise Türkiye de o kadar NATO’dur. İlişkilerin bu gerçekler üzerinden düzenlenmesi gerekir.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO ortaklığı sürecinde diğer NATO ülkeleri ve Avrupa bu üyelikleri Türkiye’den daha çok arzuluyor ve sonuçlandırmak istiyorsa Türkiye’nin yapması gereken restleşmek yerine kendi taleplerini ortaya koymasıdır.

  • AB ye girişi için net takvim,
  • Sığınmacıların Avrupa’ya eşit sayıda dağıtılması,
  • Savunma sanayideki kısıtlamaların kaldırılması,
  • AB ile serbest dolaşım anlaşmasının hayata geçirilmesi,
  • Yunanistan’ın EGE Denizi’nde 12 mil ısrarından vazgeçmesi,
  • İsveç ve Finlandiya’nın teröre verdiği desteğin sonlandırılmasının yanı sıra ABD’nin de YPG ile iş birliğinin sonlandırılması,

Bu üyelik sürecinin kabulü için ön şartlarımız olabilir.

Cumhurbaşkanımızdan bu süreci ülkemizin çıkarları ve akılcılık çerçevesinde yürütmesini bekliyoruz.

 

Abdullah Ekşioğlu sosyal medya hesapları:

Twitter: https://twitter.com/eksioglu70

Instagram: https://www.instagram.com/eksioglu70

YouTube: http://www.youtube.com/retoriktv

 

Özlem Ağırman sosyal medya hesapları:

Twitter: https://twitter.com/OzlemAgirmanTR

Instagram: https://www.instagram.com/ozlemagirman

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı