Köşe Yazıları

Metaverse Evreni

 '' Arkasında ona nasıl ulaşılabilmediğini açıklayan anlamsız sözler var . Bir telefon numarası  ve metaverse içersinde bir adres . '' Metaverse , Dünya'da ilk defa 1992 yılında , Neal Stephenson tarafından yazılan '' Snow Cash '' adlı romanda geçen bir kelimedir. '' Metaverse''  evren ötesi anlamına gelen bir kelime olup , fiziksel gerçeklik ve sanal dünyanın birleşimiyle zenginleştirilmiş online dünyalar topluluğu da denilebilir .İnsanların sohbet edip , alış veriş yapabildiği, seyahat edip , eğlenebileceği , çalışabileceği , toplantı , etkinlik yapabileceği bir ortamda diyebiliriz.

World of Warcraft , Fortnite vb.  gibi bir çok oyunların  ayrıca bitcoinde ki blockchain uygulama mantığından hareketle metaverse evrenin temelleri atılmış olup , günümüzde her gün daha da ilgi çekici bir duruma gelmektedir. Metaverse evreni günümüzde bir çok sanal oyunları ,ve bunların evrenlerini  ayrıca günümüz fiziksel Dünya’sını da kapsayan bir evrendir.

Sanal alemde NFT olarak bir Jpeg tablo,  69 milyon dolar ye satın alınmıştır. Bu tabloyu alan girişimciler “The Souk – Çarşı” adını verdikleri anıtta sergileyecekler .Ayrıca inşası sürmekte olan bu ortamda konserler , etkinlikler , toplantılarında yapılması planlanmaktadır. Ayrıca Facebook  gibi büyük şirketler metaversin sanal gözlük ve  teknolojilerinin geliştirilmesiyle ilgili her yıl 5 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Bununla birlikte bütün dijital şirketler , kullanıcılar , içerik üreticileri , geliştiriciler, grafikerler  ve tasarımcılar birleşerek Web 3.0 tabanlı bu evreni  inşa edecek.

Metaverse evrenin temelini oluşturan  Web 3.0  yeni internet ağına , semantik ağ deniyor. 1990’lı yıllarda  Web 1.0  teknolojisi aracılar sunucular ile başladı. Biriyle etkileşime geçmek için sunuculara ihtiyaç duyuyorduk.  2004 yılında  Web 2.0‘ da bu sunucuların yerini platformlar aldı ve sadece kayıt olarak iletişim kurulma durumuna gelindi. Web 3.0 , herhangi bir aracı olmadan, merkeziyetsiz bir bağlantı kurmaya olanak sağlayacak. Web 2.0′ da kullandığımız  appadlı  alan uygulamaları , Web 3.0′ da dapp” (Decentralized app & merkeziyetsiz uygulama) adını alıyor. Burada aracılar değil de cüzdan mantığıyla üreticilere ücret ödenecek .  Şarkı dinlediğinizde , bir haber okuduğunuzda ya da bir içeriğe ulaşıp bunu kullandığımızda , bunun ücreti üreticiye gidecek  ve herhangi bir aracı olmayacak. Web 3.0 ‘da ki Merkeziyetsiz sistem bunu vaat ediyor.

Metaverse ve sistemin alt yapısını sağlayacak olan Web 3.0 teknolojisi günümüzde hızla gelişerek ilerlemektedir. Coinlerdeki blockchain mantığındaki yapılanma oluşumuyla , bilgiye , özgün düşüncelere , ürüne  ulaşım,  serverların  aradan kalkmasıyla daha rahat ve merkeziyetsiz  özgür bir hal alacaktır. Bu bağlamda özgür yazılım dünyasının insanları metaverse standartlarını geliştirip uygularsa anonim ve özgür, merkeziyetsiz bilgiye , veriye , ulaşıma olanak kazanmış olacaktır.   Bu da günümüzde  vahşi kapitalizmin gelecekte uygulamaya koymaya çalıştığı ;  tek düze toplum yaratmak , ideolojisiyle çeliştiği için uygulamanın merkeziyetsiz olması bir handikap oluşturmaktadır. Bu durumda ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hiç bir şey teknolojinin önüne geçemez . Geleceğin metaverse evreni hızla inşa edilirken bu teknolojiye seyirci kalamayız.

 

Daha Fazla Göster

Rahmi Mart

Eğitimci

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı