GenelGündem

Sınav Kaygısı Öğrenciyi Güçlü Bir Savaşçı Haline Getirebilir

Pazar günü gerçekleşecek olan LGS Lise Giriş Sınavı için, binlerce öğrenci ve aileleri aylardır hazırlanıyor. Kovid 19 salgını nedeniyle uzaktan eğitim almak zorunda kalan öğrenciler ve aileleri için çok daha zorlu ve stresli geçen bu uzun soluklu maratonun sonuna gelindi. Bu zorlu sürecin meydana getirdiği kaygı ve stres öğrencinin başarı düzeyini nasıl etkiler? Psikolog İlknur Peder, kontrollü kaygının çocukların başarı düzeyinde olumlu etkileri olabileceğini belirtti.

Kaygı Abartılmamalı

Sınava girecek öğrenciler ve aileleri tarafından abartılmadan yaşanan kaygının öğrencinin sınava hazırlık performansına olumlu etkisi olduğunu belirten Psikolog İlknur Peder, şunları söyledi. 

‘’ Kaygıyı, gerçekleşme ihtimali olan olumsuz bir durumla ilgili endişe duymak olarak tanımlıyoruz. Kaygı sempatik sinir sisteminin aktif hale gelmesine neden olur. Sempatik sinir sistemi aktif hale geldiğinde vücuda savaş ya da kaç uyarısı verilmektedir. Sınav dönemlerinde öğrencilerin büyük bölümü kaygı ve stres yaşıyor.  Kaygı ve stres kontrol edilebilir düzeyde ise öğrencinin motivasyonuna ve ders çalışma disiplinine katkı sağlıyor. Kontrolsüz kaygı ise;  sınava hazırlanma sürecine motive olamamak, konsantrasyon güçlüğü, sürekli uyku hali, yorgunluk, sabahları yataktan çıkmada isteksiz davranmak, kilo alımı ya da zayıflama, sınav stresi sonucunda ortaya çıkan depresyon yada kaygı bozukluğu gibi sorunlara yol açıyor. Yani kontrollü düzeydeki kaygı öğrenciye bu zorlu süreçte savaşma gücü sağlarken, kontrolsüz yüksek düzeydeki kaygı öğrencide sınava hazırlanmaktan kaçışa yönlendiriyor ‘’

 Psikolog İlknur Peder, Kaygı olumlu yöne aktarıldığında öğrencinin kaçmak yerine savaşmayı seçerek kendine yeni stratejiler belirleyebildiğini, ve uyum sağlama becerisinin arttığını belirtti. 

Çocuklarımız Sınav Günü Ne Yapmalı?

Sınava girecek öğrenciler ve ailelerine yönelik olarak Psikolog İlknur Peder şunları söyledi .

‘’ Çocuklarımız son ana kadar ders çalışmamalı sınava bir iki gün kala keyif alabilecekleri aktivitelerle vakit geçirmeliler, sınav günü ve öncesinde gevşeme ve nefes egzersizleri  uygulayabilirler. Sınav günü dar ve hava almayan kıyafetler yerine pamuklu terletmeyen ve bol giysiler giyilmeli, telaşa ve paniğe yol açmamak  için yola vakitlice çıkılmalı ve hepsinden önemlisi çocuklarımız kendilerine, verdikleri emeğe ve çabaya inanıp güvenmeliler. Çocuklar da aileler de ellerinden geleni yaptı. Sınavın ölüm kalım seçeneği olmadığını, ve yaşam boyunca sınavların bitmeyeceğini de unutmamak gerek ‘’

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı