kültür sanat

TÜRSAK Geleceğin Sineması Yapım Danışmanlık Atölyesi || E Haber Ajansı

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAK Vakfı iş birliği ile sinema öğrencilerinin kısa film projelerini desteklemek, bu projelerin senaryodan filme dönüştürülmesini mümkün kılmak için 17 yıldır hayata geçirilen “TÜRSAK Geleceğin Sineması”nda kazanan 10 projenin sahibi sinema öğrencileri, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve yapımcı Burhan Gün ile online olarak gerçekleştirilen “Geleceğin Sineması Yapım Danışmanlık Atölyesi”nde buluştu.

Benzer kısa film yarışmalarından farklı olarak gençler tarafından nitelikli filmler üretilmesine destek olma hedefiyle, senaryo aşamasından üretim aşamasına kadar seçmeler, eğitimler ve maddi desteklerle gerçekleştirilen ve bir süre önce kazanan 10 projenin açıklandığı 17. “TÜRSAK Geleceğin Sineması”nda geleceğin sinemacıları TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve yapımcı Burhan Gün ile online olarak gerçekleştirilen “Geleceğin Sineması Yapım Danışmanlık Atölyesi”nde buluşarak proje dosyası hazırlama, yapımcıyla anlaşmaya giden süreç ve projelerinin yapım aşamalarına dair fikir alışverişinde bulundular. 

Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun başkanlığında, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Yapımcı Bulut Reyhanoğlu, oyuncu Damla Sönmez, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgü Yolcu ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk Yavuzkanat’tan oluşan ana jüri tarafından belirlenen 10 projenin sahipleri yapımcı Burhan Gün ile buluşma fırsatı buldu. Online olarak gerçekleştirilen atölyeye katılan Melih Önder, Nadir Kocakaya, Muhammed Günaydın, Doğan Belge, İrem Günen, Yiğit Armutoğlu, Feyzi Baran, Begüm Aksoy, Hakan Eyilik ve Ferit Göktaş filmlerinin çekim aşamasına geçmeden önce yapım desteğini nasıl bulacaklarını, yapımcıya giderken dikkat edilmesi gereken hususları, proje için fon bulmayı ve fon başvurularında dikkat edilmesi gereken noktalara ait eğitimi yapımcı Burhan Gün’den alarak “Geleceğin Sinemacıları”ndan biri olma yönünde önemli bir adım daha attılar.

“Sektörde Yerinizi Sağlamlaştırmak İçin İyi İlişkiler Kurmak Zorundasınız” 

Atölyeye katılan gençlere onları bir adım taşıyacak ve projelerinin yapımında yardımcı olacak önemli bilgiler paylaşan yapımcı Burhan Gün, filmin yapım sürecinin çok uzun soluklu bir maraton olduğundan bahsederek bu yolculuk boyunca en önemli şeyin iç motivasyonun yüksek olması gerektiğini belirtti. “İnsanlar sizi çoğu zaman desteklemeyecek ve bu durumda da sizler kendi iç motivasyonunuzu yaratmalısınız. İç motivasyona ek olarak sektörde yerinizi sağlamlaştırmak ve kendinizi de tanıtmak amacıyla sektör temsilcileriyle her daim iyi ilişkiler kurmak zorundasınız” diyerek Gün sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlardan ricada bulunmayın. İnsanlara emek ve ayırdıkları zamanın cüzi de olsa bir karşılığını verirseniz istediğiniz yerlere gelebilirsiniz”.

“Bütçe, Bir Proje Dosyası İçin En Önemli Unsurdur”

Eğitim boyunca geleceğin genç sinemacılarına projelerinin yapım aşamasında destek alabilecekleri fonlar ve bunlara nasıl başvuracakları hakkında yol gösterici bilgiler paylaşan Burhan Gün, sektöre yeni giren bir sinemacı için bu fonların son derece hayati olduğunu söyledi. Proje dosyasının içinde yer alması gereken senaryoya dair dikkat edilmesi gerekenlere ve nelerin yazılıp yazılmayacağına dair püf noktalara değinen Gün, proje dosyasında yer alması gereken bir başka önemli bölüm olan bütçe ile alakalı olarak şunları söyledi: “Bütçe proje dosyanız için belki de en önemli şeydir. Dosyada yer alacak bütçe kalemini ayrıntılı bir şekilde kaç para harcayacağınızı adım adım yazmanız lazım. Bunun yanı sıra proje dosyasını bir bütün olarak düşündüğümüzde içinde isim, logline, sinopsis, öykü, tretman, karakter analizleri, mekan tasvirleri, senaryo ve bütçenin yer alması gerekmektedir. Ayrıca proje dosyanızın her sayfasında fotoğraf olmalı. Bunların hepsini usulüne uygun şekilde yaptığınız takdirde ve hikayeniz de güçlü olursa yapım desteği almak sizin için çok daha kolay ve mümkün olacaktır”.

17 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliğiyle gerçekleştirilen “TÜRSAK Geleceğin Sineması”nda hayata geçen filmler, bugüne dek ulusal ve uluslararası birçok film festivalinde gösterildi, dereceye girdi ve ödüllendirildi. Bu sene de finale kalan 19 eser arasından desteğe hak kazanan 10 projeye Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından 6 bin TL maddi destek, post-prodüksiyon desteği ve danışmanlık hizmeti veriliyor.

Geleneksel olarak 17 yıldır başarıyla gerçekleştirilen “TÜRSAK Geleceğin Sineması” bir yandan Türk sinemasının geleceğine giden yolu aydınlatırken bir yandan da akademik başarıları ve gelecekteki kariyerleri için film yapması gereken öğrencileri daha iyi projeler hayal edebilmeleri konusunda motive etmeye devam edecek. 

Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiler ve güncel duyurular yarışmanın web sitesinden ve TÜRSAK Vakfı’nın sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

e-Haber Ajansı (e-ha)

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı