Röportajlar

“Bütün kötü huylar, beraberinde az da olsa bir zevk getirirler, Sancho; ama kıskançlık sadece tatsızlık, hınç ve öfke getirir”

Ayak izlerinde yağmur damlası biriktiren, yaşam savunucusu ; Don Kişot Osman

Uluslararası Çevre Gazetecileri Derneği Genel Başkanı Osman Akkuş yıllardır çevreciliğe yönelik yaptığı ilginç eylemler neticesinde kamuoyunda “Don Kişot Osman” ismi ile tanınmaktadır. Önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği  projeler ile izleyici karşısına çıkmaya hazırlanan Osman Akkuş ile yeni planları hakkında konuştuk.

 

İlginç giyim tarzı ve entelektüel kişiliği ile dikkat çeken Don Kişot Osman’ı tanımak için geç kalmış olduğunuzu düşünüyorsanız, sizi röportajımızın devamını okumaya davet ediyoruz.

 

Hoş geldiniz. Sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Osman Akkuş, Nam-ı Diğer Don Kişot Osman. Yaklaşık 25 yıldır sadece ekoloji gazeteciliği yapıyorum. Yani 25 yıldır yollardayım ve yaşam savunuculuğu yapıyorum. Yaprak, toprak, çiçek, böcek kısacası yaşama dair ne varsa hep orda oldum. Türkiye’de gitmediğim yer kalmadı. Nerede çevre ile ilgili bir sıkıntı varsa hep orada oldum.

 

Geçtiğimiz yıllarda “Canlı Kalkan” olarak 41 günlüğüne Irak’a gittim ve savaşı yaşadım. Orada kaldığım süre zarfında insanın insana yaptıklarına, yaşanılan vahşete şahit olunca ruhum ciddi anlamda erozyona uğradı. Bu nedenle rehabilite olmak amaçlı Mardin’de Dünyadaki Süryanilerin Merkezi olan Deyrülzafaran Manastırı’nın arka tarafındaki, güneşe tapanların yani Şems’ilerin  yaşadıkları mağaralardan birinde 7 ay inzivaya çekildim ve bu süre boyunca tek başıma mağarada yaşadım. O dönem bana köylüler baktı… Daha sonra insanların arasına katılarak yaşantıma kaldığım yerden devam ettim.

 

İzmir’de olma amacınız nedir?

Bildiğiniz üzere İzmir’de Kanal Ege kuruluyor. Kanal Ege benden “Çepeçevre Ege” ve “Don Kişot Yollarda” isimlerinde iki adet program yapmamı istedi. Anlayacağınız, sevgili dostum , rahmetli Tayfun Talipoğlu gibi yollara düşüp hikaye avcılığı yapacağım. Dilerim benim yapacağım programlar da bu denli iz bırakır.

 

Nasıl bir proje olacak, biraz bilgilendirir misiniz?

Bir karavanım olacak. Bu karavan ile Ege’deki tüm köyleri gezerek  o köyün en bilge insanıyla sohbet edip edineceğimiz o kadim bilgileri gelecek kuşaklara aktarmak istiyorum… Mesela yıllar önce tarım nasıldı , yoksulluğun paylaşımı  ve doğaya saygı nasıldı ?    Öte yandan hazır uzakları yakın etmişken o köyün muhtarından alacağımız bilgiler ışığında ihtiyacı olanlara yardım etmeyi hedefliyorum…

Peki Don Kişot Osman neler götürecek bu köylere?

Sokak hayvanlarına yiyecek, çocuklara kitap, hijyen için dezenfektan vb ihtiyaçlar. Açıkçası bir köyde kimin neye ihtiyacı olduğunu en iyi muhtarlar bilir. Muhtarlardan alınacak bilgiler doğrultusunda adıma yakışır bir şekilde, insanların bacalarının tütmesine sebep olacak odundan tutun da, kışlık erzağına, yiyecek giyeceğine destek olmak, ihtiyacı olan insanlara dokunabilmek en çok yapmak istediğim şey bu programlar aracılığı ile.

 

Göç yolda belli olacak diyebilir miyiz? İhtiyaçlar doğrultusunda teminler yapılacak ve siz bu teminleri köylere taşıyacaksınız. Sonuçta da gözlemlediğiniz hayat hikayelerini bizlere getireceksiniz.

 

Kesinlikle. Köyden köye iyilik taşımak istiyoruz. Düşünsenize köylerde cin gibi çocuklar var, çalışkan, başarılı. Belki de ileride köyün ülkenin kaderini değiştirecek. Ama maddi imkansızlıklardan dolayı kıyıda köşede kalmış. İşte böyle kişileri de keşfedip elinden tutmak istiyoruz.

 

Peki Don Kişot’un yanında Sancho Panza da olacak mı?

 

Sancho Panza da olmasını çok arzu ederim. Kervan yolda belli olacak. Toprağın sabrı ve suyun bilgeliğiyle yola çıkıyoruz. Amacımız bu kadim toprakların, bu güzel coğrafyanın, bu kadim hikayelerini köyün en bilgelerinden alıp öğrenip, gelecek nesillere aktarmak.

 

Heyecanla bekliyor olacağız bu güzel paylaşımlı, duygu yüklü programlarınızı…

RÖPORTAJ : Bediz Saka

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı