Ekonomi

Aile İşletmeleri Zirvesi’nde Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi

Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin her dönem büyüyüp, geliştiğini ve yepyeni bir ekonomi oluşturduğunu dile getiren Fethi Sabancı Kamışlı, “Dijital dünyanın oluşturduğu bu yeni ekosistem geleneksel sektörlere her açıdan meydan okuyor” dedi.

e-Haber Ajansı (e-ha) editörünün kaynağından aldığı bilgiye göre; “Değişim Rüzgarını Yönetmek” temasıyla düzenlenen TAİDER 7. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nde “Girişimcilik=Bilinçli Cesaret” oturumunda yer alan Esas Ventures Kurucu Ortağı Fethi Sabancı Kamışlı, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin her dönem büyüyüp, geliştiğini ve yepyeni bir ekonomi oluşturduğunu dile getirdi. Esas Ventures olarak uzun vadedeki amaçlarını ise Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini dünyayla entegre etmek olarak ifade etti. 

Esas Holding’in girişim sermayesi kolu olan Esas Ventures’ı 2018 yılında kurduklarını anlatan Esas Ventures Kurucu Ortağı Fethi Sabancı Kamışlı, “Esas Ventures’ın en önemli özelliği, yatırım yaptığımız girişime vizyon katmak ve uluslararası bağlantılarla ilişki kurulmasını çok hızlı sağlayabiliyor olmamız. Biz ne kadar başka insanların hikayelerinde olursak onlar da bizim hikayelerimizde olmak isterler. O yüzden bu işe sadece Türkiye olarak değil global bakmamız gerekiyor. Gelecekte de bu niteliğimize uygun olarak girişimlere destek vermeye devam edeceğiz” dedi. 

Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin her dönem büyüyüp, geliştiğini ve yepyeni bir ekonomi oluşturduğunu dile getiren Fethi Sabancı Kamışlı, “Dijital dünyanın oluşturduğu bu yeni ekosistem geleneksel sektörlere her açıdan meydan okuyor. Türkiye’deki startup’lar son dönemde ivme kazanmış durumda ama bu global ölçekte yeterli değil. Yakın dönemde Trendyol, OpsGenie, Gram Games, Iyzico gibi önemli exitler oldu” şeklinde konuştu. 

“Sadece Türkiye’de yatırım yapmak yetmiyor”

Türkiye’nin girişimcilik açısından büyük potansiyele sahip, önemli pazarlardan birisi olduğunun altını çizen Kamışlı, “Bu potansiyeli iyi değerlendirebilmek için bizlere de görevler düşüyor. Örneğin Tarentum adında bir yapay zeka şirketine yatırım yaptık. Aynı işi Amerika’da kursanız 10 katı sermaye lazım. Biz diyoruz ki başlangıç noktası İstanbul, çıkışı dünyaya olsun. Bizim uzun vadedeki amacımız, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini dünyayla entegre etmek. Bunu yapabilmek için sadece Türkiye’de yatırım yapmak yetmiyor, diğer ekosistemlere de destek olmanız gerekiyor. Çünkü bunu yaparsanız, ileride onları ülkemize getirmek için eliniz güçleniyor. Yani bu konuda arada köprü görevi görmek istiyoruz. Köprü iki bacaklıdır. Sadece bir tarafını yaparak olmaz, diğer tarafını da inşa etmek gerekir” dedi. 

Aile şirketlerini ilgilendiren pek çok alanda farkındalık ve bilgi paylaşımının gerçekleştiği TAİDER Ulusal  Zirvelerinde aile şirketi sahipleri, gelecek nesil üyeleri, konusunda uzman akademisyen ve danışmanlar ile sivil toplum örgütü liderleri bir araya gelerek değerli konuşmacıları dinleme imkanı buluyorlar. TAİDER tarafından her yıl kasım ayında gerçekleştirilen Zirve, ülke ekonomisinin sürdürülebilir ve güçlü büyümesi için aile şirketlerinin yeri ve öneminin kamuoyuyla paylaşılması açısından büyük önem taşıyor. 

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, ülkemiz aile işletmelerinin yüksek performanslı, uluslararası yönetim ilkelerine sahip, ülkemize değer yaratan ve sürdürülebilir kurumlar haline gelmelerine destek veren, üyelerinin en iyi uygulamaları ve çözüm gerektiren sorunları paylaşabilecekleri, dünyanın önde gelen aile şirketleri ile iletişim kurabilecekleri ve gelecek nesillerini geliştirebilecekleri önder kurumdur. Türkiye’deki aile işletmelerinin nesiller boyu gelişmesi, ülkemiz ekonomisinin daha sağlıklı ve kalıcı büyümesine destek olmak amacıyla 2012 yılında kurulmuştur ve 65 ülkede 3700 iş ailesinin buluştuğu İsviçre merkezli Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı (Family Business Network International) Türkiye paydaşıdır.

e-Haber Ajansı (e-ha)

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı