Ekonomi Haberleri

ARABA ALMA HAYALİ BAŞKA BİR BAHARA KALDI..

CSK Denetim ve Mali Müşavirlik’in sahibi Bağımsız Denetçi ve S. M. Mali Müşavir Serkan Kumdakçı otomobil sektörünü MAG Business’a değerlendirdi.

COVİD-19 salgınıyla birlikte Dünya üzerinde ikinci dalga endişesi yaşanırken, tekrar kısıtlamaların gündeme gelme olasılığı özellikle Avrupa ülkelerini psikolojik yönden baskı altına almaya başladı.

Bu salgınla insanlar arasında mesafeler ve endişeler artarken ekonomik yapılarda ‘’üretim’’ katsayılarında yaşanan düşüşler ve emtia fiyatlarında yaşanan artışlar tüm dünya ekonomilerine olumsuz olarak yansıdı ve yansımaya da devam ediyor.

Son dönemde yaşanan bu pandeminin etkisi ile otomobil fabrikalarının mevcut üretim hacimlerinin çok çok altında üretim rakamları ile çalışmalarının sonucu olarak dünya genelinde oluşan talebi karşılamakta zorlanmaları neticesinde fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket zaten vardı.

Ülkemizde Otomobil Fiyatları Neden Arttı?

Ancak ülkemizde diğer ülkelerden farklı bir talep artışı yaşandı ve en son 2000’lı yılların başında da yaşanan bir psikoloji ile otomobil bir ulaşım amacı olmanın yanında bir yatırım aracı olarak da talep görmeye başladı. Yani insanlar faizlerin düşüklüğü, değerli madenlerlerde yaşanan ani fiyat değişiklikleri ve yabancı para kur dalgalanmalarına karşı, otomobili sanki bir yatırım enstrümanı gibi değerlendirerek alıp satmaya ya da alıp garajda tutup değerlenmesini beklemeye başladı.

İşte bu talep patlaması özellikle ikinci el otomobil fiyatlarında fahiş fiyat artışları getirdi. İkinci el araç alım satımı sınırlandırmak adına ‘’ Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelik’’te yapılan değişiklikler, 15.Ağustos.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yıl içerisinde 3 adet araçtan fazlasını alım satım yapmak isteyenlere‘’ yetki belgesi ‘’ alma zorunluluğu getirildi.

Son ÖTV Düzenlemesi…

Ancak bu fiyat hareketlerinin başından beri piyasada beklenen ve bir şehir efsanesi haline gelen “0’’ Km araçlarda yapılacak “ÖTV’’ indirimi aslına baktığımızda bir ÖTV zammı olarak 30 Ağustos 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1600 cc motora kadar olan araçlarda ÖTV oranı aynı kalıp matrah artırılarak vergi oranı düşürülürken satış fiyatı 125 bin liraya kadar olan araçlarda vergi kaynaklı bir değişiklik olmayacak. Yapılan düzenleme ile 1600 cc motorun altında ve ucuz olan araçlarda (vergisiz fiyatı 70 bin liradan fazla olanlarda) ÖTV yüzde 50’den 45’e düştüğü için satış fiyatlarında 4 bin 500 lira ile 5 bin 500 lira arasında indirimler olabilecek. Yeni fiyatlarda ÖTV üzerinden KDV de alındığı için fiyatı düşen araçlarda daha fazla düşüş yükselen araçlarda daha fazla yükseliş olacak.

ÖTV ZAMMI SONRASI ORANLAR

• 1600 cm3 silindir hacmine kadar, matrahı 85.000 TL’ye kadar olan araçlarda % 45 ÖTV,

• 1600-2000 cm3 arası silindir hacmine kadar, matrahı 85.000 TL-130.000 TL arası araçlarda %50 ÖTV,

• 1600-2000 cm3 arası silindir hacmine kadar, matrahı 130.000 TL üzeri olan araçlarda %80 ÖTV uygulanacak.

• 1600-2000 cm3 arası silindir hacmi olan ve matrahı 170.000 TL’ye kadar olan araçlarda %130 ÖTV,

• 1600-2000 cm3 arası silindir hacmi olan ve matrahı 170.000 TL üzeri olan araçlarda %150 ÖTV,

• 2000 cm3 üstü silindir hacmi olan ve matrah sınırı olmayan araçlarda %220 ÖTV alınacaktır.

Böylece KDV ile birlikte en üst otomobil vergisi yüzde 277’e yükselerek aslında binek araçlar üzerinden ÖTV anlamında dünyada en çok vergi tahsil eden ülke haline geliyoruz.

AMAÇ İTHALATI KISMAK

Hükümetin amacı, aslında ithalatı kısıp, yerli üretimi artırmak ama yapılan bu düzenleme ilevergi artışları kaynaklı zamlar , yapılanindirimlerin çok çok üstünde.

Alt dilimlerdeki güncelleme fiyatları sadece %3-6 düşürürken, orta ve üst segmentlerdeki ÖTV artışları ile %13-23 arası fiyat artışları gündeme gelecek.

********

Şimdi ne olacak ;

Evet belki biraz talep kısılacak çünkü fiyatlarda inanılmaz artışlar yine kapıda ,ama yapılacak vergi artışı sonrası oluşacak fiyat zamları yine tüketicinin canını yakacak cinsten, ikinci el araç ticareti yapanlar yada elinde stok araç bekletenler için yine kazanç fırsatı olarak değerlendirilecek bir durum ortaya çıkacak.

Mevcut durumda araç alamayanların tercihi bisiklet yada scooter yönünde olabilir, şaka bir yana ama inanın bu tarz araçlarda bile bir talep patlamasıvar ve fiyatlar bu tarz taşıtlarda da artıyor.

Ne diyelim; bir an önce bu pandemi etkisinden hem ekonomik hem sağlık yönünden kurtulup artık her anlamda tam anlamı ile normal bir hayat dönmek şu anda tek dileğimiz..

Yoksa araç alma hayali artık başka bir bahara kaldı …

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı