Köşe Yazıları

ÇOCUĞUM OKULA GİTMEK İSTEMİYOR!

Okula gitmek kimi çocuk için bir eğlence kaynağı olarak olabiliyorken kimi çocuklar için de istenmeyen bir durum halini alabilmektedir.  Özellikle anaokulu ve ilköğretim düzeyindeki çocuklar okula daha yeni başladıkları için okula alışmakta biraz zorluk yaşamaları beklenen tepkiler arasındadır.

Çocuğun okula gitmeyi istememe halinde dikkat edilmesi gerekenler;

  • Bu isteksizlik durumu ne kadar sürüyor?
  • İsteksizlik halinde çocuk ne gibi tepkiler veriyor?

Her yeni başlangıcın bir alışma süresi vardır. Bunu sadece çocuklar değil yetişkinler de bazı zamanlarda yaşamaktadır. Yetişkin olarak bir işe yeni başlayacağımızı düşünelim. Daha önce hiç bilmediğimiz bir ortamda hiç bilmediğimiz insanlar ile bir aradayız. İlk haftalarda alışmak için ortamı benimsemeye çalışır, arkadaşlık kurup adaptasyon sürecimizi kolaylaştırma odaklı ilerleriz. Bazen yeni ortamımıza alışma sürecimiz haftaları alabilmektedir. Buradaki en önemli detay ise çocuk ilk defa anne ve babasından ayrılıyor ise bu süreç anne ve babayı da oldukça kaygılandırabiliyor. Anne ve baba ne kadar kaygılıysa bu ailelerin yüzüne yansıdığı için çocuk haliyle daha da kaygılı bir hal alabiliyor.

Oryantasyon süreci çocuktan çocuğa göre değişkenlik göstermektedir. Kimi çocuk ilk haftada alışırken kimi çocuktaki süre daha da uzun olabiliyor.  Okula gitmek istememe davranışının başladığı anı anne baba ve öğretmenlerinin erken zamanda fark etmeleri oldukça önemlidir.  Ancak unutulmamalıdır ki dışa vuran bazı korku ve kaygıların altında farklı nedenler de olabiliyor. Yeni kardeş doğumu, anne ve babanın çocuğa bağımlılığı da süreci zorlaştıran etmenlerdendir.

Okul Korkusunun Nedenleri Arasında Neler Vardır?

  • Anne ve babası yanında olmadığında kendisinin başına bir şey geleceğini ve hep okulda kalacağı korkusunu yaşıyor olması
  • Sorumluluk almaktan korkuyor olması
  • Anne ve babanın çocuğa bağımlı olması ve aynı zamanda yaşadıkları kaygıyı çocuğa fazlasıyla hissettiriyor olmaları
  • Çocuğun çok geç saatlere kadar uyumayıp sabah uyanma zorluğu yaşamaları
  • Performans kaygısı yaşayan çocuğun başarısızlık konusunda endişe duymaları
  • Ev ortamı çok kuralsız, oyuncakların bol ve tablet televizyonun fazlasıyla çocuğa ait olması

Okul korkusu yaşamalarına neden olabilmektedir.

  • Çocuğun tatil günlerinde ev ortamı çocuğa çok cazip gelmemelidir. O nedenle çok oyuncağı varsa onlar bir nebze olsun azaltılmalıdır.
  • Çocuğunuzla sık sık konuşarak okula gitmek ile ilgili hem olumlu hem de olumsuz duygu ve düşünceleri dile getirmelerine yardımcı olmalısınız. Aynı zamanda dans, oyun ve resim ile çocukların duygularının dışa vurmasına yardımcı olabilirsiniz.

 

  • Çocuğun okul ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdiğinde düşüncelerini yargılayıcı ve küçümseyici kelimeler kullanmamalı ve mimiklerimizi olumlu, sakin olarak çocuğumuza yansıtmalıyız.
  • Aile içinde yaşanan ve yaşanabilecek tüm sorunlara çözümler bulunmalıdır.
  • Anne baba ve çocuğun çevresindeki herkesin çocuğa karşı tutumunun bir olması oldukça önemlidir.

 

Uzm. Aile Danışmanı-Serap Ağalar

 

 

 

 

Etiketler
Daha Fazla Göster

Serap Ağalar

Uzman Aile Danışmanı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı