Röportajlar

“GÖZCÜ” İLE SU ALTINDA ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜM

İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu Kontrol ve Otomasyon Mühendisleri Zeynep Balca Yılmaz ve Kazım Çağlar Erat, uzaktan kontrollü insansız su altı aracı Gözcü’yü üretti. “Searover” ismiyle kurdukları şirkette su altı teknolojileri ve robotik çözümleri üreten ikili, Ege Time Dergisinin sorularını cevapladı.

 Kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Kazım Çağlar Erat. İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği mezunuyum. 28 yaşındayım ve Tekirdağlıyım, üniversiteyi İTÜ’de kazandıktan sonra 5 yıl İstanbul’da yaşadım. Okul bittikten sonra ortağımla beraber start-up şirketimizi İzmir’de kurmaya karar verdik ve 3 yıldır İzmir’de işimizi yürütüyoruz. Ortağım Zeynep Balca Yılmaz da aynı şekilde İTÜ’den aynı bölümden mezun. Okuldan sonra o da İzmir’e döndü ve bu şekilde proje çalışmalarımız basladı. 

Girişiminizin kuruluş hikayesini ve ekibinizi anlatır mısınız?

Ortağım Zeynep Balca Yılmaz ve ben aynı bölümde aynı dönemdeydik ve birçok proje çalışmasını beraber yaptık. İnsansız araçlar üzerine de birçok çalışma yaptık. Ben profesyonel dalgıcım ve birçok sanayi dalgıcıyla da çalışma fırsatı yakaladım; bu şekilde su altında yaşanan birçok problemi öğrenme ve bu problemlere tanıklık etme fırsatı yakaladık. Bu problemlere nasıl bir çözüm geliştirmemiz gerektiğini düşünüp araştırmalar yaptıktan sonra insansız bir su altı aracı geliştirmeye karar verdik. TÜBİTAK 1512 desteğine başvurduk, projemizin iş planını hazırladık ve desteği kazandık. Şirketimizi kurduk ve faaliyetlere başladık. Bir senenin sonunda su altı robotumuz Gözcü ortaya çıktı. Daha sonra 1507 desteğiyle de GözcüPRO çalışmaları başladı. GözcüPRO çalışmaları sırasında ticari faaliyetlerimiz başladı ve böylece ekibimiz çoğalmaya başladı. Kendi atölyemizi kurduk. Ayrıca bir irtibat ofisi açtık. Yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmeye başladık. Şuan 12 kişiden oluşan bir ekibimiz var. Herkesin ortak noktası ise su altı meraklısı olmamız.

Girişiminiz hakkında bilgi verir misiniz? 

Searover olarak “Denizin Bir Parçası Olun” sloganıyla yola çıktık. Su altı teknolojileri çözümleri üretiyoruz. Amacımız su altını erişilebilir kılabilmek. Su altında yaşanan problemlere karşılık, su altındaki görevleri başarıyla yerine getirmesi için su altı robotumuz Gözcü’yü tasarlayıp ürettik. Gözcü, su altında gözlem yapan,  numune toplayan, endüstriyel görevler gerçekleştiren uzaktan kontrollü, insansız su altı aracıdır. Su altında birçok farklı görev gerçekleştirmeye yönelik farklı ürün tasarımlarımız mevcut. Şu anda GözcüPRO adlı yeni ürünümüzün üretimi de tamamlanmış durumda. Ayrıca altayapısını hazırladığımız, Seafarmer adında akıllı kafes balıkçılığı üzerine bir projemiz de mevcut. Searover olarak sahip olduğumuz know-how ve kalifiye ekibimizle ile su altı teknolojilerinde hızla ilerliyoruz, problem çözmeye devam ediyoruz.

 Üretiminizin rakamsal verileri hakkında bilgi verir misiniz? (Ekip, müşteri, ciro vb.)

Ekibimiz 12 kişiden oluşuyor. Ben ve ortağım Zeynep Balca dışında makine,elektrik-elektronik, kontrol ve otomasyon, bilgisayar mühendisleri, avukat, profesyonel sanayi dalgıcı ve bir sosyal medya sorumlusundan oluşan kalifiye bir ekibimiz var. Şimdiye dek Ar-Ge’sini tamamladığımız ürünümüz Gözcü ve Gözcü Pro ile birçok hizmet verdik, satış yaptık. Sigorta şirketleri, enerji santralleri, balık çiftlikleri, sanayi dalgıç firmaları müşterilerimiz oldu. Şu ana kadar 5 milyon TL ciro yaptık. Ayrıca yurtiçinde bir çok kurumsal firmayla çözüm ortaklığı üzerine anlaşmalar yapıyoruz ve Katar, Avrupa Birliği projeleri gibi yurt dışı projeler üzerine çalışıyoruz.

“GÖZCÜ” hangi soruna çözüm oldu? Nasıl bir fark ortaya koydunuz?

 Su altında gerçekleşmesi gereken birçok görev bulunur. Boru hatları kontrolleri, balık çiftliklerinde ağ kontrolleri, petrol platformları, deniz altındaki inşaatlar, gemi surveyleri, arama-kurtarma çalışmaları, su altı araştırmaları gibi oldukça geniş bir çalışma alanı bulunur. Bu görevleri genelde sanayi dalgıçları gerçekleştirir. Su altında çalışmanın da oldukça fazla zorluğu vardır. Ölüm oranı oldukça yüksektir. Verimli çalışma süresi de oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle de su altı robotlarına ihtiyaç duyulur. Bu robotlarında sahip oldukları teknolojik yetersizlikler görevleri gerçekleştirememelerine sahip olur. Bizim çözüm olarak ortaya koyduğumuz ürünümüz Gözcü, birçok avantajlı özelliğin kombinasyonuyla ortaya çıkmıştır. Modüler yapısıyla birçok farklı ortam ve göreve adapte olabilmektedir. Kolay şekilde sensör, sonar, robot kol gibi parçalar eklenebilmektedir. Tüm parçalar kolaylıkla değiştirilebilmektedir. Bataryalı oluşu sayesinde her ortamda rahatlıkla kullanım kolaylığı sağlamakla birlikte, uzun mesafe kabloyla elektrik sağlamak gibi bir problemden de sakınmış oluyoruz. Yaptığımız çalışmalarla maliyetleri düşüren bir üretim ortaya koymaktayız. Yüksek görüntü kalitesi, VR maske ile görüntü seçeneği ve geliştirilebilir teknolojiye sahip olması, ürünün öne çıkan özelliklerindendir. Şu anda görüntü işleme üzerine çalışıyoruz ve bu sayede önümüzdeki süreçte Gözcü daha akıllı gözlem yapabilecek. Yerli oluşumuzun verdiği avantajla yurtiçinde yaptığımız satışlar sonucu üründe yaşanan problemlerde hızlı müdahalede bulunabiliyoruz. Operasyon hizmeti verebiliyoruz.

Bugüne kadar hangi destekleri aldınız?

TÜBİTAK 1512 ve 1507 desteklerini aldık.

 Girişimcilere teknik altyapı desteği, laboratuvar kullanım alanı gibi birçok imkânı sunan İTÜ Çekirdek size neler kattı?

İTÜ Çekirdek ile çok fazla şey öğrendik, bu yapıdan çok fazla yarar gördük. Muhteşem bir organizasyon yapısına sahip. Neye ihtiyacınız varsa hemen çözüm üretiliyor. Burada hızlı gelişmek kolay. Başta Mentronity programı bize çok yardımcı oldu. Ne zaman bir sorumuz, sorunumuz, eksiğimiz olsa uygun mentorlarla konuşup çözüm ürettik, ya da perspektif kazandık. Düzenli olarak görüştüğümüz samimiyet kurduğumuz mentorlar var, yakından takip ediyorlar; bu da bizi çok mutlu ediyor. Sunumumuzu geliştirdik, kendimizi daha iyi ifade edebiliyoruz. Kendimizi tanıtma fırsatı yakaladık. Demo-Day’lere katıldık. Firmalarla görüşmeler yaptık. Bunlar gibi daha sayabileceğim birçok fayda gördük.

Big Bang’ten beklentileriniz neler?

Big Bang’le sahnede olmak bile bizim için büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı. Yenilikçi projelerimizin Ar-Ge çalışmaları, pazarlama faaliyetleri, Innogate için yatırım arayışımız var. Ayrıca su altı teknolojileri üzerine yaptığımız çalışmaların takdir görüp ödüle layık görülmemiz bizi yine oldukça mutlu eder. Her şeyden önemlisi böyle büyük bir organizasyonda bulunup firmamızı tanıtabilmek de bizim için oldukça önemli.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz neler?

 Öncelikle önümüzdeki 6 aylık süreçte ihracat yapmayı hedefliyoruz. Operasyon hizmeti ve yurtiçi satış çalışmaları da devam edecek. Anlaşmasını yaptığımız çözüm ortaklığı adına geliştireceğimiz ürünün Ar-Ge çalışmaları başlayacak. Altyapısını tamamladığımız akıllı kafes balıkçılığı projemiz Seafarmer çalışmaları da 2021 yılının 2. Çeyreğinde başlayacak. Akabinde, pilot tesis anlaşması yaptığımız firmada da kurulum gerçekleşecek. Uzun vadede ise su altı teknolojileri üzerine geliştirdiğimiz tüm bu teknolojiyi yurtdışına pazarlamak var. Önümüzdeki süreçte Amerika’da şirket açmayı ve orada da faaliyetlerimizi yürütmeyi planlıyoruz. Stratejik önemi büyük olan cihazlarımızla yurtdışında ve yurtiçinde büyük bütçeli hizmetler vermeye devam edeceğiz. Amacımız su altı teknolojilerinde bir numara olmak.

Haber /Foto : Taner Günay /İZMİR

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı