Genel

Kayıtdışı İstihdam Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Konya Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) iş birliği ile Sosyal Güvenlik Mevzuatı ve Kayıtdışı istihdam hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

KONTİMDER Konferans salonunda yapılan toplantıda, Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz ve Meram Sosyal Güvenlik Merkez Müdür Yardımcısı Fatih Morbel’ in birlikte gerçekleştirmiş olduğu sunumda Yabancı Uyruklu Çalışanların Çalışma izin başvuruları ve Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak bildirimler ile ilgili bilgi verildi. 

Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, kayıtdışı istihdam çeşitlerini, nedenlerini ve kayıtdışı istihdamın çalışanlar, işverenler ve devlet açısından olumsuz sonuçlarını anlattı. Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların İstihdam edilmesi amacıyla çalışma izni alınması işlemleri hakkında bilgi veren Murat Mustafa Yavuz, “Başvuru işveren veya kendi nam ve hesabına çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılıyor. İşveren adına e-bildirge kullanıcısı bu işlemleri yapmaya yetkilidir. İşveren ilk kayıt işleminden sonra sistem üzerinden yetki verilecek diğer kullanıcılarda bu işlemleri yapabilecektir. Sistem web adresi https://ecalismaizni.ailevecalisma.gov.tr/#/eizin şeklindedir.  Çalışma izni başvuruları işverenlikler tarafından yapılır. Kullanıcı daha önce kayıt işlemi yapılmış olan işverenliği seçer. Bir kullanıcı birden fazla işveren adına işlem yapabileceğinden seçimin doğru olduğundan emin olunmalıdır.” dedi. Dernek üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği bilgilendirme toplantısı soru cevap bölümü ile sona erdi.

Çalışma İzni Başvurusu Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar 

SGK’da kayıtlı işveren adresiyle, GKSS’nin çalıştığı adres aynı olmalıdır. (GKSS hangi iş yeri adresinde çalışacaksa, o adrese ait SGK Tescil Numarasıyla başvuru yapılmalıdır.) 

İşveren kaydı, yabancının çalışacağı adrese ait SGK işyeri tescil numarası üzerinden “Yeni İşyeri” alanı seçilerek oluşturulmalıdır. 

İşveren kaydının SGK işyeri tescil numarası üzerinden yapıldığı hallerde, Ulusal Adres Veri Tabanından seçilen yabancının çalışacağı adres ile SGK işyeri sicil numarasıyla yapılan sorgulamadan gelen adresin aynı olması gerekmektedir. 

SGK işyeri tescil numarasından gelen adresin güncel olmaması halinde bu adresin SGK’dan güncellemesi gerekmektedir. 

Kendi nam ve hesabına çalışacak yabancıların işyeri SGK tescil numaralarının bulunmaması halinde ise; işyeri kaydının, “Kendi Nam ve Hesabına Çalışan Yabancılar” alanından, yabancının 99 la başlayan kimlik numarası ile oluşturulması ve yabancının işyeri adresinin manuel olarak girilmesi gerekmektedir. 

e-Haber Ajansı (e-ha)

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı