Gündem

Pakdemirli “Bayburt’ta Sulanmayan Arazi Kalmayacak”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Bayburt’ta Tarım Orman Sektör Temsilcileri ile biraraya geldi.

Bayburtlu çiftçilerimize, son 17 yılda 200 Milyon Lira tarımsal destek verildiğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, Genç Çiftçiyi Destekleme Projesi ile 2016-2018 yılları arasında, toplam 340 projeye, 10,2 Milyon Lira destek verildiğini belirtti.

”Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında; 2006-2019 yılları arasında, 19 adet projeye, 2,5 Milyon Lira hibe desteği ödedik. Ve böylelikle; Genç Çiftçi Destekleme Projesi ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarıyla, Bayburt’ta 450 kişiye istihdam oluşturduk. Ayrıca, 1.137 Makine-Ekipman Desteği ve 13 adet Bireysel Basınçlı Sulama Desteği olmak üzere verilen toplam Kırsal Kalkınma Desteği 7,6 Milyon Liradır” diyerek sözlerine devam eden Bakan Pakdemirli, yem bitkileri desteğinin de artırıldığını ve Bayburt’ta son 17 yılda 47,5 Milyon Lira yem bitkileri desteği ödendiğini belirtti.

Toplulaştırma çalışmalarına da değinen Bakan Pakdemirli, 21,2 Milyon Lira kaynak kullanılarak, 355 bin dekar alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Bakan Pakdemirli, verilen destekler neticesinde 17 yılda bitkisel üretim değeri 7,5 kat artarken; Hayvansal üretim değerinin de 11 kat arttığını belirtti.

BAYBURT’TA SU ALANINDAKİ ÇALIŞMALARLA 26,5 MİLYON TL ZİRAİ GELİR ARTIŞI SAĞLANDI

Bayburt’a Orman ve Su alanlarında, Son 17 yılda, toplam 1 Milyar 250 Milyon Liralık yatırım gerçekleştirildiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, ”Bu yatırımlar ile; Bayburt’ta hizmete aldığımız içme suyu tesisimiz, 12 adet sulama tesisimiz,  42 taşkın koruma tesisimiz ve 7 barajımızla; Vatandaşlarımızın suya dair ihtiyaç ve taleplerini giderdik.

Çiftçimizin zirai gelirini önemli ölçüde artırdık,  can ve mal güvenliğini sağladık ve suyun geleceğine yatırım yaptık. Tabi biz bunları yaptık ama çiftçimizden de çok güzel geri dönüşler aldık. Örneğin Demirözü Barajının hizmete geçmesiyle Bayburt tarihinde bir ilk yaşandı. Çiftçimiz bir mevsimde iki ürün kaldırdı” diye konuştu.

BAYBURT’A 160 BİN GELİR GETİRİCİ TÜR FİDAN DİKİLDİ

Ormancılık alanında da Bayburt’a önemli yatırımlar yapıldığını belirten Bakan Pakdemirli ”206 bin dekar alanda çalışma yaparak, 6,2 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Orman köylerimizde yaşayan 822 ailemize, 10,5 Milyon Lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağladık. 5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi kapsamında, Bayburt’ta 32 köyde, 160 bin gelir getirici tür fidanı diktik. Birinci Dünya Savaşı’nda sadece Doğu Cephesinin değil, savaşın ve geleceğimizin seyrini değiştiren topraklarda, Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı’nı ilan ettik. Anlık hava durumu bilgilerinin vatandaşımıza sunulması, tahminlerin hazırlanması için toplam 12 adet Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurduk” dedi.

Bayburt’ta sektör temsilcileri ile buluşmasında bir dizi müjde de veren ve bölge hayvancılığının kalkınması için, Bakanlıkça uygulanmakta olan DOKAP projesi kapsamında, 2020 yılı başvurularının 1 Ocak-31 Mart 2020 tarihlerinde alınacağını duyuran Bakan Pakdemirli ”Proje kapsamında koç/teke alımı ile ahır/ağıl yapımı için başvurularınızı yapabilirsiniz” dedi.

Küçük Aile İşletmelerine Düve Alım Desteğinin 41 ilden 81 ile ve %30 hibe oranının da %40’a çıkarıldığını ifade eden Bakan Pakdemirli, Bayburt’ta, 1 ila 10 büyükbaş hayvana sahip küçük aile işletmelerinin maksimum seviyede destekleneceğini belirterek, ”2023 yılı hedeflerimiz arasında bulunan, “Nüfusumuz Kadar Küçükbaş Hayvan Varlığı”na ulaşmak için bir önceki yılın kuzu/oğlaklarından anaç vasfına ulaşan hayvanlar ile sürüsünü büyüten yetiştiricilere hayvan başına 100 Lira destekleme ödemesi yapacağız. Küçükbaş hayvanlara yönelik Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü çalışmaları hazırlanarak, 2019 yılında destekleme kapsamına alınmıştır. Hazırlanan ıslah programı ile kayıtlar tutulmaya başlanacak. Sisteme kayıtlı yetiştiricilere koyun/keçi başına 100 Lira, ayrıca, bu işletmelerde yetiştirilen koç/tekeleri alan yetiştiricilere 500 Lira ödeme yapacağız” diye konuştu.

Ülkemizde ilk olan ve Bayburt Belediyesi tarafından, 2017 yılında temeli atılan Bayburt Tarım Hayvancılık Yerleşkesi Projesi’nin bedelinin yaklaşık 40 Milyon Lira olduğunu ve Canlı Hayvan Pazarı ve Kesimhane’yi içeren 1.etabın  yakın zamanda çiftçimizin hizmetine sunulacağını da vurgulayan Pakdemirli “Bayburt’ta uygulanan Kırsal Hayvancılık Merkezleri Projesi kapsamında, DOKAP desteği ile hazine arazileri üzerinde 6 birimde toplu hayvancılık merkezleri oluşturma çalışmalarımız ise devam ediyor. Ayrıca Bayburtlu çiftçimizin daha bilinçli gübre kullanımını sağlamak üzere, bitkisel üretimde verim ve kaliteyi yakalayacak en önemli çalışmalardan biri olan Toprak ve Su Analiz Laboratuvarımız, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bünyesinde kurulmuş olup, 1 ay gibi kısa bir süre sonra siz değerli çiftçilerimizin hizmetinde olacak” diye konuştu.

Kadın çiftçilerin baş tacı olduklarını da ifade eden Bakan Pakdemirli “Girişimci kadın çiftçilerimizin üretim yapabileceği, tüm aracıların ortadan kaldırılarak doğrudan pazarlama imkânına sahip olacak “Kadın Çiftçi Üretim ve İşletme Kooperatifi ” projemizi çok yakın zamanda Bayburt’ta hayata geçireceğiz” dedi.

BAYBURT’TA SULANMAYAN ARAZİ KALMAYACAK

Sulama projelerine de değinen Bakan Pakdemirli ”Yapımına başladığımız ve başlayacağımız barajlarımız ile sulama tesislerimizden olan Sarımeşe Barajı Sulama Tesisi, Üzengili Barajı, Hacıoğlu Barajı, Polatlı Barajı, Yelpınar Barajı, Ozansu Barajı, Taşocağı Göleti, Uluçayır Göleti ile; inşallah Bayburt’ta sulanmayan arazi bırakmayacağız” dedi.

Vatandaşlarımızı taşkın ve sel felaketlerinden korumak için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan Pakdemirli, Bayburt Merkez Harmanözü Köyü Yerleşim Alanlarının Kale ve Yayla Dereleri Islahı 2. Kısımda çalışmaların devam ettiğini, ayrıca Merkez Soğukgöze Köyü Taşkın Koruma, Demirözü Kalecik Köyü Yerleşim Yerleri ve Tarım Arazileri Taşkın Koruma işlerinin inşaat çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Bayburtlu çiftçilerimizin tarlalarını tek seferde işleyebilmeleri ve maliyetlerini azaltabilmeleri maksadıyla yapılan toplulaştırma çalışmalarına da değinen Bakan Pakdemirli, ”Bayburt Merkez Demirözü Arazi Toplulaştırması (AT) ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (TİGH) Tamamlama Projesi ile 17 yerleşim yerine ait 91.610 dekar arazide tesviye çalışmaları ve 400 km toplulaştırma yolu yapacağız. Yatırım maliyeti 41 Milyon Lira olan işin çalışmalarına devam ediyoruz. Vatandaşlarımıza daha iyi ve daha hızlı hizmet verebilmek maksadıyla Bakanlığımıza bağlı birimleri tek bir kampüste toplayacağız. Tarım ve Orman Bakanlığı Bayburt İli Kampüs Alanının yatırım maliyeti 39 Milyon Lira olup, çalışmalar devam etmektedir” dedi.

350 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK

Daha Yeşil Bir Türkiye İçin ağaçlandırma çalışmalarının da tüm hızıyla devam ettiğini belirten Bakan Pakdemirli, 2020 yılında, 3.000 dekar alanda çalışma yapılarak, 350 bin adet fidanın toprakla buluşturulacağını ve 1 milyon adet fidan üretileceğini söyledi.

Bakan Pakdemirli; ”Yaylapınar köyünde, 1.000 dekar alanda Bal Ormanı kuracağız. Orman köylerinde yaşayan 32 ailemize, 1 Milyon Lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağlayacağız. Bayburt’ta ekonomik potansiyeli yüksek olan tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği için kolları sıvadık. 2020 yılında çalışmalarına başlayacağımız

”1000 Köye 1000 Tıbbi Aromatik Bitki Bahçesi Projesi” kapsamında sizlerin talepleri doğrultusunda 10 köye kadar Bitki Bahçesi kurarak destek vereceğiz” diye konuştu.

Bayburt’a verilen müjdeleri sıralamaya devam eden Bakan Pakdemirli Yeni Seralar Yeni Umutlar Projesi kapsamında; 2,7 Milyon Lira değerinde 100 adet sera kurulumu yapacaklarını belirterek şöyle devam etti:

“Ana Arı Yetiştiriciliği Projesi kapsamında; 50 arıcıya 418 bin Lira malzeme ve ekipman desteği vereceğiz.  Organik Kaba Yem Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında;  organik üretim yapan çiftçilerimize 335 bin Lira değerinde organik gübre ve sertifikasyon desteği vereceğiz. Yem Bitkilerini Geliştirme Projesi kapsamında;  çiftçilerimize 330 Bin Lira değerinde,  28 ton yem bitkisi tohumuna destek vereceğiz. Bir Fidan Bir Yaşam Projesi kapsamında; 20 çiftçimize kapama meyve bahçesi tesisi için, 337 Bin Lira değerinde destek sağlayacağız. Koyun ve Keçiler İçin Mobil Banyo Projesi kapsamında;  1,2 Milyon Lira değerinde 30 adet mobil banyoluğa destek vereceğiz. Çadır Tipi Koyun Ağılı Projesi kapsamında; 2 Milyon Lira değerinde 50 çiftçimize 200 başlık çadır ağıl desteği vereceğiz. Alternatif Gelir Getirici Ürün Yetiştiriciliği kapsamında; 200 bin Lira değerinde soğan, yem bezelyesi,  nohut ve mercimek tohumu desteği vereceğiz”

VATANDAŞIMIZIN SAĞLIĞI İLE OYNANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Hiçbir zaman hasat döneminde ithalata izin vermeyeceğini vurgulayarak üreticilere, çiftçilere seslenen Bakan Pakdemirli bir kez daha, gıdada taklit ve tağşiş yapanlara geçit verilmeyeceğini belirterek ”Sizlerin alın teri ve emeği bizler için çok önemli. Emeklerinizi siyaset malzemesi yaptırmayacağım. Ayrıca, gıdalarda taklit ve tağşiş konusunda 2020 yılı, Bakanlığımızın atılım yılı olacak. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüze mevzuat çalışmaları ve gıda denetimleri konusunda gerekli tüm talimatları verdim. Özellikle taklit ve tağşiş laboratuvarlarının alt yapısının güçlendirilmesi konusunda çalışmalara başladık. Son dönemde ciddi anlamda gündemimize aldığımız taklit ve tağşiş konusunda para cezalarının artırılması gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşımın sağlığıyla oynayanların, ciddi ciddi canını yakacağım!” dedi. 

E-Haber Ajansı

[ad_2]
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı