Gündem

Tüketicinin haksız fiyatlara karşı yapabilecekleri || E Haber Ajansı

Corona virüsü salgınını fırsat bilenlerin başta tıp malzemeleri olmak üzere gıda ürünlerini fahiş fiyatlarla, hukuka aykırı bir şekilde satması, tüketiciyle beraber ekonomiyi de zarara uğratıyor. 

Avukat Elvan Kılıç Tüketicinin haksız fiyatlara karşı yapabilecekleri konusunu ele alan bir makale yazdı. 

Resmi web sitesi elvankilic.av.tr web sitesinde de yayınlanan makalesinde Avukat Elvan Kılıç, “Tüketiciler, Alo 175 şikâyet hattı üzerinden ya da Haksız Fiyat Artışı (HFA) mobil uygulaması üzerinden şikayetini iletebilir ve fahiş fiyata karşı haklarını arayabilirler. HFA uygulaması, Ios ve Android telefonlara ücretsiz olarak indirilebilmektedir. Uygulamayı indiren tüketici, telefon numarası, e-posta adresi ve T.C. kimlik numarasını girerek uygulamaya üye olabilir, ‘Şikâyet Başvurusu’ bölümünden şikayetini oluşturabilir. Ticaret Bakanlığı’na bir dilekçe ile başvuruda bulunmak mümkündür.

Tüketici, maruz kaldığı zararın giderilmesi talebini firmaya karşı ileri sürebilir.

Tüketicinin şikâyeti üzerine yapılan denetleme sonucunda ticari uygulama 3 aya kadar tedbiren durdurulabilir veya firmaya 5 bin lira idari para cezası uygulanabilir. Bu durumun, ülke genelinde gerçekleşmesi halinde idari para cezası miktarı 50 bin TL’ye kadar çıkabilir.

Haksız fiyat artışları “aldatıcı ticari uygulamalar” kapsamına girmektedir. Haksız ve aldatıcı ticari uygulamaya maruz kalan tüketici, zararın miktarına göre, bulunduğu ilçedeki veya ildeki Tüketici Hakem Heyetine veya Tüketici Mahkemelerine başvurabilir. Her ne kadar ülkemizde fahiş fiyatlara karşın cezai yaptırım uygulanamasa da Kabahatler Kanunu kapsamında tüketici, bulunduğu ildeki Emniyet birimlerine veya Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvurabilir. Tüketicinin şikâyeti üzerine firmanın fahiş fiyata ürün sattığı tespit edilirse firmaya Kabahatler Kanunu çerçevesinde adli ve idari işlem yapılır.

Aynı kanun kapsamında, tüketicilerin paket tur kapsamında satın aldıkları tatiller de coronavirüs nedeni ile mağduriyet yaratmaktadır. Kanunun 51. Maddesine göre Tüketici kendisinden beklenmeyen bir sebep karşısında – bu duruma mücbir sebep denilmektedir- paket tur sözleşmesini iptal edebilmektedir” dedi.

e-Haber Ajansı (e-ha)

[ad_2]
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı