Köşe Yazıları

YÜRÜYELİM ARKADAŞLAR

Merhabalar,
Karantinanın, tam kapanmanın sonuna doğru geldik. Ramazan’ı bitirdik. Şeker Bayramını kutluyoruz evlerimizde sakin, sessiz, yeni normal şartlarında yaşayıp gidiyoruz. Ve sırada 19 Mayıs var. Bir kaç gün sonra bu en önemli milli bayramlarımızdan biri olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutlayacağız, ve yine Koronavirüs salgınının gölgesinde. O yüzden de herkesin aklında aynı soru; kısıtlamalar, kapanma 19 Mayıs ve sonrası da devam edecek mi? Kutlamalar yapılabilecek mi, yoksa yine evlerimizde mi olacağız?
Nasıl olursa olsun, evlerimiz, balkonlarımız yine Türk bayrakları ile gelincik tarlaları gibi kıpkırmızı olacak, orası kesin.
 
19 MAYIS 1919
 
19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyetinin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük lider Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a o meşhur Bandırma gemisi ile demir atarak, İtilaf Devletlerinin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşının başladığı gün olmuş, ülkenin “Kurtuluş” yolunu açmıştır. Yani, Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgelemektedir.

Atatürk milli mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştür ve bu önemli günü daha sonraları Türk gençliğine armağan etmiştir.

Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa 24 Mayıs 1935’te “Atatürk Günü” adı altında kutlanmıştır. Beşiktaş’ın girişimleriyle Fenerbahçe stadında kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresinde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk’ün de onayıyla yasalaşmıştır.
20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı daha sonra “Atatürk’ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı” adını almış ve o günden bu güne bu şekilde kutlanmaktadır.
Evet o büyük gün geliyor yine. Atamızın Samsun’a bir güneş gibi doğuşunun 102. yılını  kutlayacağız bu yıl. Kısıtlamalı veya kısıtlamasız farketmez, Atamızı anacağız, gençlere armağan edilen bayramımızı kutlayacağız. Haydi o zaman;
Dağ başını duman almış
Gümüş dere durmaz akar
Güneş ufuktan şimdi doğar
Yürüyelim arkadaşlar!
Daha Fazla Göster

İlkgül Karaca

Gazeteci / Yönetici

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı