Röportajlar

‘’TOPLUMUN GÜZELLİK ALGISI DEĞİL BENİM NE GÖRMEK İSTEDİĞİM ÖNEMLİ’’

 Sanatın aykırı halini seviyoruz… Hele ki tutkuya dönüşmüş işlerde.

Alışılagelmişin çok dışında görsel algımızı değiştirecek türden kareler oluşturan ,agresif ve karanlık ruh halini fotoğraflarının birçok noktasında iliklerimize kadar hissettiğimiz fotoğraf sanatçısı Kadir Yaren ile tutkuyla  bağlı olduğu ekipmanları bizi eşlik ederken çekim alanında ‘’Fotoğrafta Konsept’’ üzerine hırçın ve samimi bir söyleşi gerçekleştirdik.

Fotoğraf karelerindeki kasvetli havaya rağmen oldukça eğlenceli kişiliği ile aklımda ‘’Yahu bu nasıl bir sanat kafası!’’ sorusunu sık sık yinelettiğinin farkında olacak ki her sorumu keyifle yanıtladı.

 Sizleri daha fazla bekletmeden o malum soru ile başlamak istiyorum.

KİMDİR KADİR YAREN?

88 doğumluyum ve Manisa da ikamet ediyorum . Müzikten gelmeyim aslında 16 yıldır müzikle uğraşıyorum .Rock Blues kafası daha çok.Son 5 yıldır kameram ile birliktelik içerisindeyim.

KONU FOTOGRAFA NASIL GELDİ?

Müzik ekipmanlarımı çekmek için edindiğim kamera ile başladı herşey…Zaman geçtikçe çılgınlar gibi keyif almaya başladım ve dedim ki neden birkaç model çekmiyorum ! Konu buralara kadar geldi devamında..

SOSYAL MEDYADA SENİ ‘’FULLBEND’’ OLARAK TANIYORUZ.NEDEN ‘’FULLBEND’’?

Fullbend bir gitar tekniği ismi.Sayfam daha önce müzik üzerineydi e tabi sevdiğim bir isimde.. İşin en iyi yanı kullanımı kolay akılda kalıcı olması J

5 YIL BOYUNCA KAMERAN HEP SENİNLE MİYDİ?

İlk etapta evet fakat şu an yalnızca görmek istediklerimi çekeceğim zaman benimle

 

FOTOGRAFLARDA RAHATSIZ EDİCİ YER YER KARANLIK HAVAYI TERKETMİYORSUN.BU RUH HALİNİ BİR KARE HALİNE GETİRMEK İÇİN SENİ TETİKLEYEN ŞEY NEDİR?

Müzikle bağdaştırıyorum bunu aslında ..birde zerre değişmeyen ruh halim var tabi.Kareleri kasti sakatlıyorum bile isteye o agresifliği yansıtmaktan keyif alıyorum.Herkesin kendinden bir şey bulmasını beklemiyorum belirli bir kesimin kafasında birşeyler uyandırması çok daha cazip geliyor.

 ‘’YAPMIŞ OLDUĞUM MÜZİK UYUMSUZ ,KIYIDA KÖŞEDE KALMIŞ İNSANLARIN MÜZİĞİ ,HERŞEYDEN ÖNCE BU BİR RUH HALİ VE BUNU KARELERİMDE GÖRMEKTEN KEYİF ALIYORUM’’

GENİŞ BİR KİTLEYE HİTAP EDECEK İŞLERDEN KAÇIYORSUN BUNUN EKSİ YÖNLERİNİ YAŞIYOR OLMALISIN

Kendime ait bir kitle istiyordum ve sağladığım şey bu oldu ayrıca hala bu kitlede ısrarcıyım.Geniş bir kitleye ulaşmak hedeflerim arasında yer almıyor.Herkese hitap etmek kendim olmaktan vazgeçmek demek aslında.

KARELERİNE KURGUSAL DEMEK İSTİYORUM MÜSADENLE

Evet tamamen öyleler.Ticari kısımdada bir kurgu oluşturmaktan yanayım.Tek kaygım bir ruh hali yansıtmak.

TİCARİ KISIMDA AYNI HAVANIN DEVAM EDİYOR OLMASI SENI TEDİRGİN ETMİYOR MU?

Etmiyor desem yalan olur elbette bu stilin alıcısı çok daha az fakat belli bir dereceden sonra diyorum ki ; ya bir saniye ben bunu hissediyorum ve bunu çekiyorum dahası kimin umrunda!

‘’ANLAŞILAMADIĞIM BİR NOKTADA ANLAŞILAMADIĞIM İŞLER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM’

 

HANGİ KARE SENİ TATMİN ETMEZ?

Hissetmediğim kare…Çok güzel bir model ile çok alımlı bir konsept oluşturmak istemiyorum.Tezatlık ruhumda var.

FOTOGRAFTA YER ALAN AYKIRI VE UYUMSUZ RUHA DEĞİNELİM HADİ..GÜNLÜK HAYATTADA UYUMSUZ BİRİMİDİR FULLBEND ?

Yaşam tarzım fikirlerim ve işlerim asla olağan düzende ilerlemedi.Konu fotoğraf olduğunda rutinimde gördüğüm olana durumları olağan karakterleri karelerde görmek istemiyorum.Ben olabildiğince uyumsuz bir adamımJ

ŞÖYLE BİR DÖNÜP MÜZİĞE OLAN TUTKUNU SORGULAMAK İSTİYORUM ASLINDA ,MÜZİK NEDEN BİR İŞ HALİNE DÖNÜŞMEDİ?

Ekipmanların fiyatı günden güne artıyor J ….şaka bir yana işin bütçesi mevzu bahis değil fakat imkanlar bulunduğumuz coğrafya hersey etken..Sahne deneyimim  var hatta hayatımın bir kısmını stüdyolarda geçirdim diyebilirim..14  yaşında müziğe başladım ilk gitarımı aldığım günü hatırlıyorum o tatlı telaşımı…Bir cumartesi günüydü paramı çekip mağazaya koşacaktım fakat yetişemedim ..oraya ulaştığımda mağaza çoktan kapanmıştı.Pazar günleri kapalı olduklarını bilmeme o rağmen Pazar sabahı kendimi dışarı atıp akşam vaktine dek mağaza etrafında tur atmıştım…Evet bu bir tutku ve bir işe tutku duyuyorsanız önüne hangi engel çıkarsa çıksın bir şekilde o noktaya ulaşırsınız..Evet yer yer kendi içimde imkanlarımı sorguluyorum bölgesel olarak bunu yalnızca müzikte değil fotoğrafta da yapıyorum.. Henüz yapmak  istediğim müziği yada çekmek istediğim kareyi tamamlamış değilim..Çekmek istediğim çok kare var en basiti fakat burası Türkiye imkanlar imkanlar….

MÜZİK KİTLESİ Mİ FOTOGRAF KİTLESİ Mİ?

(bir saniye bile duraksamadan cevaplıyor) Müzik kitlesi.

FOTOGRAF SENİN İÇİN NEYİ İFADE EDİYOR?

Ütopya..Fotograf aslında içimi dökebildiğim bir kaçış noktası.

‘’KENDİ İÇİMDE ÇOK YALNIZIM VE BUNU AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜYORUM’’

FOTOGRAFTA KONSEPT OLDUĞUNDA SÖZ KONUSU SÜREÇ NASIL İLERLİYOR?

Sancılı.Kafamda oluşturduğum kareye uygun mekanı bulmak ,ruh halini yansıtabilecek bir model ile bir araya getirmek ve hazırladığım kompozisyon için denklanşore basmak..Mekanlar olabildiğince kısıtlı veya tüm parçaları aynı zaman diliminde bir araya getirmek..Kafamdaki tüm konseptleri tek hamlede kadraja sığdırmak nefis olurdu…

KLİŞE OLACAK AMA SORMADAN EDEMEYECEĞİM ‘’SANAT SANAT İÇİN Mİ YOKSA SANAT TOPLUM İÇİN Mİ?’’

Beklediğin cevabı vermeyeceğim sanıyorum ;sanat sanat içindir. Herkesin bir sanat algısı ile çevresine bakmasını bekleyemezsin.Kişilerin algılarını dünya görüşleri belirliyor.Toplum için sanat yapma çabası güdersem  bu beraberinde taktir görme beklentisine sürükleyebilir.Taktir görmektense olumsuz eleştirilerin beni bir adım daha öne taşıdığını söyleyebilirim.

 

FOTOGRAFA YENİ BAŞLAYACAK OLANLAR TAVSİYEN VAR MI?

Tarzını oluşturun kendinizi bulun.Neyi nasıl çekmek istediğinize odaklanarak başlayabilirsiniz örneğin.

‘’Biz bu toplumun alt kültürüyüz’’

 

POPÜLER KÜLTÜR SANA NEYİ İFADE EDİYOR?

Sevemedim sevmiyorum tam tersi yönde yer almaktan epey memnunum.Popüler kültür sürekli değişen  bir olgu benim ruh halim ise hep stabil.

‘’FOTOGRAFTA BEDENEN GÜZEL FAKAT KIRILGAN BİR KADIN GÖRMEK İSTEMİYORUM.SERT GÜÇLÜ VE İSTEDİĞİNİ ELDE EDEN BİR KADIN GÖRMEK İSTİYORUM’’

FOTOGRAF ÇEKMESEYDİN MÜZİKLE UĞRAŞMASAYDIN NE YAPARDIN?

Üretmeseydim ne yapardım…Üretmeden yaşam sürmek mümkün mü ? bunu bir sorgulamak lazım önce ,yaşıyoruz yaşarken geçirecek tek bir boş zamanımız olmamalı..Hissettiklerini aktaracak birseylere ihtiyaç var, üretme endişesi duymaya ihtiyaç var . Yaşam bittiğinde arkada bırakacak birşeyler mutlaka olmalı..

ÜRETMEKTEN KASTIN MUTLAKA BİR HOBİ EDİNİLMELİ Mİ ?

Elbette maddi getirisi bulunmak zorunda da değil kendin ile başbaşa kalmamanı sağlayacak birşeyler edinebilmelisin imkamların dahilinde elbette..Burada baskıcı bir yaklaşımı da doğru bulmuyorum şayet enstrümanlarımda kamera ve diğer ekipmanlarımda oğlumun erişebileceği yerlerde iki alandan birine ilgi duyabilir veyahut çok farklı bir alanda fakat bir ilgi alanı mutlaka olmalı..Bastırılmış duygularını aktarma ihtiyacı bile duyabilirsin , iç dünyan ile konuşabileceği bir alan kime iyi gelmezki…

‘’ŞUNUDA SORSAN FENA OLMAZDI’’ DEDİĞİN HANGİ KISMI ATLADIK?

Kim olduğum ile ilgili hiç düşünmemişken,keza bunu gerektirecek işler yaptığımı da düşünmüyorum..Bir Kadir Yaren e çok bile zaman ayırdın J

Fullbend ile fena keyifli bir söyleşinin sonuna gelmişken bakış açısı ve işleri ile bir takım sorgulamalar içinde bulmama neden oluyor kendimi..Rahat tavırları ve üretmenin hazzı üzerine kurduğu cümlelerin tadı da cabası…

Şimdi yine dönüp soracaksınız ‘’iyide bu kadar aykırılık neden?’’

Sevgili Vincent bizlere bu işin en başında söylemişti; Sanatın iyisi zaten bir tutam delilik değil mi ?

 

RÖPORTAJ : Seda Topak

 

 

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı