Köşe Yazıları

Bordeaux

Bordeaux (Bor-do) Fransa’nın Atlantik okyanusuna yakın dünyaca ünlü bir şarap bölgesi. Çok ünlü şatoları ve 1855 sınıflandırması ile tanınıyor. Şato Margaux, Petrus, Latour, Cheval Blanc, Haut-Brion, Le Pin ve daha başka pek çok dünyaca ünlü üretici burada yer alıyor. Bölgedeki hava şartları hem okyanustan, hem Gulf Stream sıcak okyanus akıntısından, hem iki ayrı nehrin (Dordogne ve Garonne) birleşmesi ile oluşan ana nehirden (Gironde) etkileniyor. Ayrıca bölgede Atlantik Okyanusu’nun etkisini içeriye iletmeyen ormanlar ve kum tepecikleri önemli bir rol oynuyor.

Bordeaux Bölgesinde 57 tane apelasyon var. Bölge, Fransa’nın en büyük apelasyon şarabı üreticisi olarak biliniyor. Yeri gelmişken apelasyon terimini de açıklamak isterim. Apelasyon esas olarak şaraplık üzümlerin nerede yetiştirildiğini belirlemek için kullanılan yasal olarak tanımlanmış ve korunan coğrafi işarettir. Hangi çeşitler, hangi bölgede, ne kadar verimle üretilecek ve benzeri sorulara cevap oluyor apelasyon. Apelasyon şaraplık üzüm dışında başka gıda ürünleri için de kullanılabilen bir terim.

Bölgenin sağ yaka ve sol yakalarında farklı apelasyonlar bulunuyor. Sol yakada (Atlantik Okyanusu) tarafında, Cabernet Sauvignon üzümü ile yapılan harmanlar daha fazlayken sağ yakada Merlot üzümü daha fazla kullanılıyor. Bölgede yetiştirilen kırmızı üzümler Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Carmenere ve Malbec. Beyaz üzümler arasında Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle sayılabilir. Sek beyaz şarap olarak da Bordeaux bölgesinde kaliteli şaraplar bulmak mümkün.

Sol yakada başlıca Medoc, Haut-Medoc, Graves apelasyonları, sağ yakada St-Emillon, Pomerol yer alır. Sautern ve Barsac tarafında ise Chateau d’Yquem gibi çok ünlü, dünya lideri olan tatlı şarap üreticileri yer alıyor.  Pomerol de dünya devi Petrus bulunuyor.

Kırmızı şaraplarında genellikle frenk üzümü, erik, grafit, sedir, menekşe kokuları yoğunlukta olur. Damakta orta üzeri ve/veya tam gövdeli, yoğun tanenli şaraplardır. Yıllarca olgunlaşmaya bırakılabilecek potansiyele sahipler.  Kırmızı şaraplarda özellikle rekolte, üzüm kalitesi ve apelasyona bağlı olarak meyve aromaları daha ekşi meyvelerden daha tatlı meyvelere göre değişkenlik göstereceği için “iyi yıllara” dikkat edilmelidir.

Gronne ve Dordogne nehirleri arasında yer alan “Entre Deux Mers’de, Graves ve Pessac Leognan apelasyonlarında da beyaz şarap üretimi yapılmakta.  Beyaz şaraplarında greyfurt, Bektaşi üzümü, lime, limon kabuğu aromalarına rastlanabilir.

Tatlı şaraplarda ise yine yıl, bölge ve kullanılan üzüme bağlı olarak safran, zencefil, marmelat, kayısı, bal ve ayva aromaları ile karşılaşabilirsiniz.

Harika bir hafta diliyorum
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı