Röportajlar

Hayallerini İzmir’de Gerçekleştirdiler

Yollarının üniversitede kesişmesiyle dostlukları başlayan ve ortak hayalini kurdukları şirketi İzmir’de açan DRC Grup ve Coordinat Yapı Şirketi Kurucu Ortakları Onur Durmuş ve Caner Tan ile özel yaşamları ve başarıları hakkında konuştuk. Üniversite öğrencileri arasında efsane haline gelen “mezun olunca beraber iş yapalım” hayalini gerçekleştiren genç iş adamları, şirket sloganlarında olduğu gibi derece derece ilerledikleri başarı yolunda Coordinat Yapı ile hedeflerini on ikiden vuruyor.

ÇOCUKLUK HAYALİ MARKA OLMAKTI

Herkesin bir hikayesi vardır. Caner Tan ve Onur Durmuş’un hikayesi nedir?

Caner Tan: 1981 İzmir Bergama doğumluyum. Babamın işi dolayısıyla uzun bir süre İstanbul’da yaşadım. İlkokul, ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudum. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Okulu bitirdikten sonra askerliğimi Gölcük Deniz Kuvvetleri’nde Yedek Subay olarak yaptım. Askerlikten sonra da İstanbul ECA firmasında çalışmaya başladım. Oradan ayrılıp İzmir’e yerleştim. Çocukken hayalimi sorduklarında ‘marka olacağım’ demiştim. Dünya çapında tanınmış Türk markası olmak istiyordum. Onur benim yakın arkadaşım ve aynı hayalleri paylaştığımız için de çok başarılı bir şirketimiz oldu. Biz başarılı, tanınmış bir Türk markası yaratmak istiyoruz.

Onur Durmuş: 1981 Kastamonu doğumluyum. Babamın SEKA’daki işi dolayısıyla çocukluğum, Kastamonu’da geçti. 5 yaşında bir kaza geçirdim. İnşaata olan ilgimin o yaşlarda başladığını söyleyebilirim. İnşaat malzemeleri yüklü kamyondan sarkan demir, bacağıma girdi. Aylarca bacağım alçıda kaldı. İyileştikten sonra bacaklarımın güçsüzlüğü dolayısıyla spora başladım. Futbol, basketbol ve masa tenisi ile ilgilendim. 1999 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü kazandım. SEKA, Kardemir Demir Çelik Fabrikası ve Mercedes’te staj yaptım.

HAYALİMİZİ ÜNİVERSİTEDE ÇİZDİK

Tanışma hikayeniz nedir?

Üniversite birinci sınıfta tanıştık. Kafa yapımız ve çalışma tempomuz aynı olduğu için projelerimizi birlikte yapardık. Bizim sorumluk duygumuz vardı ve bir şeyleri başarmak istiyorduk. Projeleri birlikte yaparken mekanik tesisat ve doğalgaz tesisatı üzerinde teorik olarak uzmanlaşmıştık. Sonrasında da iş hayatıyla ilgili bir takım hayaller kurmaya başladık. Bunu okul yıllığımızda şöyle bir cümleyle belirttik: “Günün birinde İzmir’de kendi mühendislik ofisimizi kurmak üzere, hoşçakal.” Yani hedeflerimizi ve hayallerimizi üniversite zamanında çizdik.

“25 YAŞINDA ŞİRKETİMİZİ KURDUK”

Üniversiteden mezun olduktan sonra ne yaptınız?

Ege Bölgesi’nin yaşam ve ticari olarak en iyi şehri İzmir olduğu için hedef şehir olarak burayı seçmiştik. İş yapmak istediğimiz sektörün doğalgaz olması sebebiyle altyapımızı geliştirmek için önce farklı firmalarda çalıştık. 25 yaşında ECA firmasından ayrılma kararı alarak 2007 yılında kendi şirketimizi kurduk. 30 metrekarelik bir dükkanda doğalgaz tesisatı yapan montajlı firma olarak başladık.

 “NET VE KALİTELİ TİCARET YAPTIK”

30 metrekarelik alandaki işinizi büyüterek başarılı işlere imza attınız. Bu noktaya nasıl geldiniz?

Bir, bir buçuk yıl boyunca kendi çizgimiz ve doğrularımızla evlere tesisat yaptık. 26 yaşında yaptığımız işlerle fabrikaların dikkatini çektik. Bu da bizim için bir basamak oldu.  Sürekli kendimizi ve şirketimizi geliştirmeye yönelik yatırımlar yaptık. Yüksek kazançlar elde edebilecek pozisyona gelmek için yavaş yavaş yatırım yaptık. Ege Bölgesi’nde kombi bizim uzmanlık alanımızdı. Bu alanda başarı sağladıktan sonra 2012 yılında inşaat sektörüne de girdik.

“KÖTÜ MÜTEAHHİTLER BİZİ SEKTÖR SAHİBİ YAPTI”

İnşaat yapalım inşaattan para kazanalım diye bu sektöre girmedik. 8 yıllık süreçte şirketimiz oldukça büyüdü. İnşaat firmaları bir süre sonra aldıkları kombilerin ödemelerini daire olarak vermeye başladılar. Bu daireleri gayrimenkule bağlı kira gelirine çevirdik. Bir süre sonra kiraya verdiğimiz dairelerden şikayetler gelmeye başladı. Yaptığı işlerin arkasında duran bir müteahhitle karşılaşmadık. Daha iyilerini inşa edeceğimizi bilerek sektöre girdik. Her zaman söylüyoruz: Kötü müteahhitler bizi sektör sahibi yaptı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM ADI ALTINDA BİNA YENİLEME YAPILIYOR”

İzmir’deki kentsel dönüşümü değerlendirebilir misiniz?

Türkiye’de kentsel dönüşüm adı altında bina yenileme yapılıyor. Binalar yıkılıyor ve tekrar deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa ediliyor. Dolayısıyla yeni bir yeşil alan, geniş bir yol, otopark oluşmuyor. Aslında İzmir’de kentsel dönüşüm yeni başlıyor. Bu aşamadayken büyükşehirin ya da yerel belediyelerin uygulamalarını değiştirmesi, şehri çok daha güzel hale getirir.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ YIL SONUNDA HAREKETLENECEK”

İnşaat sektörünün son durumunu değerlendirebilir misiniz?

İnşaat sektörünün sene sonuna doğru biraz daha hareketleneceğini tahmin ediyoruz. Ama sektörün normal seviyelere gelmesi için en azından 2-3 yıl gibi uzun bir zamanın gerekli olduğuna inanıyoruz. “İSTİHDAMI ARTTIRMAK İÇİN GEREKENİ YAPARIZ”

Kendimizi sadece inşaat firması olarak görmedik. Biz iş adamıyız. Ülkenin istihdamını arttırmak için yapılması gereken bir şey varsa mutlaka yapacağız.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı