Röportajlar

İçerdeki Yaratıcılar

Dijitalleşen dünya ile birlikte yeterince dijitalleşiyor muyuz acaba…

Malum sanal dünyanın etki alanı artarken konu ‘’sanat’’ olduğunda yeni dünyanın kendisini ne kadar etkilediğini merak etmemek işten bile değil…

Tam bu aşamada ’’Tek bir kaygımız var, sanat!’’ diyerek bizlere kapılarını büyük bir samimiyetle açan  ‘’Art Cloud Gallery’’ ekibi ile tadı yerinde bir söyleşi gerçekleştirdik .E hadi buyrun!

-Merak edilen noktaları okuyucu ile buluşturmadan evvel bizlere Art Cloud Gallery oluşum sürecinden bahseder misiniz? Akıllarda pandemi ile başlayan bir süreç mi sorusu var..

Art Cloud: Fikir olarak bakarsak eğer bu oluşum fikri pandeminin epey öncesine dayanıyor fakat pandemi bu süreci hızlandırdı diyebiliriz. Pandemi öncesi süreçte fiziksel ve sanal sergi mekanı arzusundaydık nerede açalım nasıl yapalım gibi sorular içerisindeydik. Sonra pandemi gerçek mekanın üzerini çizince sanal mekanı hızlandıralım diye düşündük. Bilirsiniz insanların bir sergi gezebilme bir eser görebilme imkanı bir süreliğine ortadan kalkmıştı. Pandemi sürecinde sanal mekanda bile olsa tekrardan eser görebilme düşüncesi ile sanal sergi mekanı çalışmaları üzerine yoğunlaştık..

-Fazlası ile realistik bir mekan ile selamlıyor bizi her sergi, dolayısıyla meşakkatli bir hazırlık süreci olduğu aşikar..

Art Cloud: Sanalda da olsa bir mekan içerisinde bulunmalı eserler. Hergün sosyal medyada bir profil incelerken karşılaştığımız gibi eserleri sıradan bir düzen içerisine yerleştirmek istemiyoruz. Farklı bir ortam ,eserleri destekleyecek ziyaretçiyi içine çekip alacak bir ortam arzusundayız ..Çizilen ortam ekibin iç mimarı tarafından gerçeğe en uygun biçimde tasarlanıyor. ’Ben bu mekanı gerçeğe taşımak istiyorum’ dediğiniz an çizimi alıp birebir bir yapı inşa edebilirsiniz! Dediğiniz gibi realistik düşünce ve sanalın bize verdiği uçsuz bucaksız hayal gücünü birleştirerek mekanlarımızı ortaya çıkartmaya çalışıyoruz.

‘’Fiziksel bir mekanı kim tercih etmez ki ? Lakin dijitalleşiyoruz ve buna ayak uydurmak zorundayız’’

-Üzerinde durmak istediğim bir kavram var aynı zamanda ..’’Disiplinlearası ‘’ Disiplinlerarası Sanat kavramı üzerinde duralım mı?

Art Cloud: Disiplinlerarası dediğimiz; yalnızca fotoğraf değil resim,sinema ,müzik ,heykel ,kısa film gibi alanların bir arada barındırılması.. Günümüzde disiplinler arasındaki sınırlar erimeye başladı. Multi disipliner çalışan sanatçıların sayısı arttı. Bir disiplinde eğitim alıp farklı bir disiplinde üretim yapan sanatçılar da var. Dolayısıyla disiplinler arası kavramı bir anlamda postmodern dönemi ve günümüzü tanımlıyor. Biz birde bunun yanına eskiden beri kabul gören mimariyi de eklemek istedik fakat bunu doğrudan yansıtmak yerine eserler ile bütünlük oluşturacak mekan olarak belirledik dolayısı ile aslında 10 eserlik bir sergimiz var ise bu sayı bir diğer eser olan mekan ile 11 oluyor.

‘’Gerçek bir mekan algısı sağlayacak tüm ögeleri bir arada bulunduruyoruz’’

-Konu sanat olduğunda sizlerin gözünden sanat kavramının neler ifade ettiğini sormadan edemeyeceğim .

Art Cloud:Aslında sanat  bir şekilde her zaman içerisinde kendimizi bulduğumuz bir kavram. Yer yer günlük hayatın stresinden yarattığı olumsuz etkilerinden kaçıp kendimizi dinlediğimiz ve yeniden kendimizi bulduğumuz bir alan diyebiliriz. Sanat her şey demek!

 

‘’Sanata açız ve bu açlıkta doyum noktasına ulaşmamız için sanat ile iç içe olmamız şart. Tabi öyle bir doyum noktası var ise’’

 

Bir sonraki soruyu yöneltmeden evvel aklımın bir köşesini sormak ile sormamak arasında kaldığım o malum soru  hunharca kurcalıyor;Peki ya olumsuz eleştiriler? Diyerek keyifli sohbeti bölmek üzereyken konunun içerisinde buluyoruz kendimizi..

Art Cloud: Kötü eleştirilere maruz kalmıyor değiliz neticede her alanda olumlu ve olumsuz eleştiriler bir şekilde sizlere ulaşıyor. Olumsuz eleştiriler bizi nasıl mı etkiliyor? Olumsuz eleştirilerden ,yargılardan kaçmak yerine bunların  bizi daha fazlası için teşvik ettiğini söyleyebiliriz.

‘’Çoğu zaman eleştirildiğimiz nokta toplum gerçeklerini yansıttığımız noktalar oluyor halbuki sanat ve toplum birbirini destekleyen birbirinden beslenen iki kavram ve bizler bu noktada yabancı olmadığımız toplum bazlı konuları sanat ile harmanlayıp aktarmaktan vazgeçmeyeceğiz’’

-Disiplinlerarası sergiler oluşturuyor iken günümüz ‘’Sinema’’ sektörü üzerine özellikle düşüncenizi merak ettiğim bir konu var;Türkiye şartlarında kaliteli sinema yapıtlarının ortaya çıktığına inanıyor musunuz?

Art Cloud: evet tabi ki inanıyoruz. Bizimde takip ettiğimiz ve çalışmalarına hayran kaldığımız isimler var. Özellikle son zamanlara bakacak olursak çok başarılı filmler ve kısa filmler  görmek ve izlemek mümkün. Tabi bunun üzerine verilebilecek en doğru cevabı sinema alanındaki sanatçılar ve eleştirmenlerin vermesi daha doğru olacaktır.

 

-Dijital ortamda bir sergi mekanı oluşturuyor ve sunuyorsunuz.Sanal bir sergi mekanının yaratabileceği avantajlardan ve dezavantajlardan bahsedelim mi?

Art Cloud: Çok güzel bir noktaya değindiniz. Galeriyi kurarken de düşündüğümüz noktalardan biri coğrafi sınırların artık kalktığı idi. Pandemi sürecinde bunu daha iyi anladık. Galerimizin özelliği, sergilerimizin herhangi bir ülke ya da şehirden istenen zaman diliminde gezilebiliyor olması. Örneğin Ankara’da olan bir sergiyi orada bulunmazsak gezemiyoruz ancak bizim sergilerimiz dünyanın her yerinden gezilebiliyor. Bu da sanatçının ve eserlerinin daha çok kişiye ulaşmasını sağlıyor. Bu anlamda geleneksel sergilerden daha fazla ziyaretçi sayısına ulaşıyoruz. Birde fiziksel bir galeri yapısını baştan aşağı bir sergi için değiştiremezken sanal galerimiz eserlere uygun bir yapıda tasarlanabiliyor. Burada fiziksel yapıdan kastımız bambaşka bir mekanın tasarlanma süreci diyebiliriz. Çok sınırlı bir bütçe ile olabilecek en iyi ortamı eser sahipleri için sunmaya çalışıyoruz. Bu yola öğrenci, akademisyen ve sanatçı dostu olarak çıktık maddi bir kaygı düşünmüyoruz ,bir kaygı güdüyorsak bu sanat kaygısından başka bir şey değildir. Dezavantaj olarak, elbette sanal ortamdaki bir sergi fiziksel bir sergi ile aynı olmuyor. Daha doğrusu, fiziksel bir mekandaki eserlerin auraları ile sanal bir mekandaki eserlerin auraları yani duyguları farklı olabiliyor. Fakat hızla dijitalleştiğimiz için sanal mekanlara da alışmamız gerekiyor. Yeni bir dijital aura kavramı çıkıyor dersek çok ta yanılmayız sanıyoruz ki

 

‘’Keşke keşfedilseydi ,neden daha önce tanışmadık? Dediğimiz ve bu alana gönül vermiş fakat kendini gösterme şansı olmamış kimse kalmasın istiyoruz’’

-Çalışmalarım ile koşarak sizlere geldim fakat bir fotoğraf geçmişim yok ,bir hobi fotografçısı olarak galerinizde bana da yer vermeniz mümkün olur mu?

 

Art Cloud:tabiki bize eserlerinizi ulaştırabilirsiniz. bizde eserlerinizi galerimiz içerisindeki seçici kurula ulaştırıp değerlendiriyoruz. Seçici kurula sadece eser metni ve çalışmalarınızı iletiyoruz. Böylece sadece eseriniz değerlendiriliyor yani isminiz veya ünvanınız değerlendirilmiyor. Sadece fotoğraf değil disiplinlararası bir sanal mekanız. Sanatın tüm dallarından bize başvuruda bulunabilirsiniz. Her disiplinden sanat danışmanlarımız ile eserlerinizi büyük bir keyif ile inceleyebiliriz. Bu arada şunada değinmek gerek sergi öncesi başvurularda herhangi bir ücret talep etmiyoruz. karma sergiler için eser kazanır ise bireysel sergilerde de danışman kurulundan geçtiğinde bir sergi ücreti söz konusu oluyor. Galeriler tarafından reddedilen yada bütçesi uygun olmadığı için bir sergide eserini görme heyecanı yaşayamamış her sanatçıya her sanatsevere ulaşmak arzumuz..

‘’Sanatın gelişmesi ve yayılması için elimizden geldiğince çabalıyoruz.”

 

-Bu kadar dinamik bir ekip ile bir araya gelmiş iken sormamam mümkün mü ! Nereden geliyor bu ilham?

 

Art Cloud: açıkçası gördüğümüz ve duyduğumuz herşeyden etkileniyoruz. Mesela bir manzaraya bakmak, kulağımıza gelen bir müzik, gördüğümüz bir tablo veya yolda yürüken baktığımız çatlak kaldırımlar… aslında ilham heryerde. Etrafımızda o kadar çok tasarım var ki oradan ne görmek istiyorsak görebiliriz. masadaki tuzluktan tutun bir binanın dışındaki dokularına biraz dikkatli bakarsak sanatı kaçırmamız imkansız ! Bu sürekli devam eden bir oluşum .

‘’Sanatçı ne görüyorsa ‘’O’’dur!’’

Galeride durağan bir sürece girdiğiniz oluyor mu?

Art Cloud:Ne mümkün .Sürekli olarak bir sonraki sergi konusu üzerine paylaşımda bulunuyoruz birbirimiz ile.Mekan tasarımı en meşakkatli süreçlerden biri .Karma yada bireysel bir sergi farketmeksizin devamlı üretme peşindeyiz.Mevcut mekan ve konu hazır olduğunda 10 günlük bir süreçte eserlerin yerleşimi tamamlanıyor.Bir sonraki ay için tema planı aylar öncesinden hazırlanıyor.Yani anlayacağınız galerideki süreç durmaksızın yer yer yeni fikirler yeni çalışmalar ile devam ediyor ve elbette bundan müthiş keyif alıyoruz.

 

Art Cloud Gallery ekibi ile sohbet ederken ardına ardına yaşadığım aydınlanmalar ile konuyu ‘’Estetik Algı’’kavramına getiriyorum.Bu konuda kendileri ile beyin fırtınası yapabileceğiniz kadar derin bir fikir yapıları var.’’Bir eser estetik algısı barındırmalı mı?’’ diye sorduğumda aldığım yanıt beni fena halde düşünmeye itiyor ;’’Bir eser mutlaka estetik kaygı gütmeli..lakin’’ estetik’’ denilen kavram tamamen güzel bir olguyu ifade etmez ,bilinenin aksine ,estetik çok çirkin bir durumuda yansıtabilir,ancak ortaya çıkan esere bir kez daha dönüp bakma gereği duyuyorsanız  veyahut eserin içinde bir süre kalma isteği barındırıyor iseniz ,bu ortaya  çıkan eserin fazlası ile estetik olduğunu gösterir’’.

 

-Peki Art Cloud Gallery hayat bulmaya başladığından bu yana hayal ettiğiniz noktada mı ? ‘’Ulaşmak istediğimiz nokta tamda burası’’dediğiniz yerde misiniz?

Art Cloud: Şu an gördükleriniz hayal ettiklerimizin ve ulaşmak istediğimiz noktanın yalnızca %20 sini oluşturuyor..2020 den itibaren sürekli olarak yeni fikirler üretip hayata geçirmeye çalışıyoruz. Elbette zaman ile fiziksel bir sergi mekanı fikrimiz var fakat Art Cloud Gallery sanal sergi mekanı olarak durmaksızın ve gelişerek devam edecek… Daha keşfedeceğimiz genç isimler olacağına inanıyoruz. Bu alanda henüz bir sergi mekanında eserlerine yer verilmemiş sayısız öğrenci var ve onlara bir bir ulaşmak istiyoruz. Bu sürecin bir bitiş noktası yok, yer yer mekan unsurlarını güncelleyerek yer yer toplumda değinilmekten kaçınılmış konuları dahil ederek ilerleyeceğiz…

 

‘’Türkiyede sanat adına birşeyler yapılıyor mu? Diye sorarsanız, evet tabi ki yapılıyor. Biz de Sanatı destekleyen herkes gibi elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz’’

Haliyle konu sanat olduğunda her soru başka bir sorunun kapısını açıyor..Ekibi fazlası ile yormuş olduğumu farketsemde ‘’birer kahve daha mı içsek’’şeklinde bir direniş içerisine girip girmeme konusunda bir hayli kararsızım..

Her sorumu en ince ayrıntısına kadar tatlı bir keyif ile cevaplamaktan asla çekinmeyen Art Cloud Gallery ekibi ile vedalaşma zamanı geldiğinde kendimi ‘’Vay be! Bu nasıl bir sanat kafası!’’demekten alamıyorum.Deyim yerindeyse ‘’Sanatla  kafa değiştirmek’’tabirinin cuk diye anlam kazandığı atmosferin lezzetini anlatmak pek mümkün olmayacak..

Dönüş yolunda ,ekip ile çıktığımız sanat turunda defalarca lans edilen ve bakış açımı bir anda farklı bir boyuta taşıyan malum cümle bütününden sizleride mahrum bırakmamak istiyorum müsaadenizle ;                 

‘’Sanatı uzakta aramak gibi bir hataya düşmeyin, sanat her zaman yanı başınızda’’

Günlük yaşamın tozunu ‘’Sanat ‘’ ile atmanız dileği ile Sevgi ile kalın

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı