Köşe Yazıları

İlahi Adalet mi Hukuki Adalet mi?

Adalet; sözlük anlamı hak ve hukuku gözetmek, bir başka deyişle kanunlarca kişilere verilen hakların zıtlıklar karşısında eşit ve dengeli bir şekilde dağılımının sağlanması demek. O halde bizler ne gibi durumlarda adalete ihtiyaç duyarız? Kişisel haklarımızın çiğnendiğini düşündüğümüz zamanlarda…

Avukat nedir? Gerçek ve tüzel kişilerin haklarını savunan, hukuki ve yasal konularda yol gösteren kişilerin mesleğine verilen addır. Gerçek ve tüzel kişinin ne anlama geldiğini çok araştırmama rağmen henüz anlayabilmiş değilim. Bir hukukçu kızı olarak hukuki terimlere bu kadar yabancı olmam babamın yolundan neden gidemediğimin bir kanıtı olsa gerek. Okusam da anlayamıyorum bazı terimleri.

Bilgisayar hayatına geçene kadar yıllarca evimizde daktilo tıngırdatan babamdan aklımda kalan tek kelime avukatların bağlı olduğu kurumların adı olan Baro oldu.

Geçtiğimiz günlerde haberlerde adını çokça duyduğumuz Baro ve Baro Başkanları!

Hepinizin bildiği üzere Türkiye’nin birçok kentinden avukatlar ve Baro başkanları avukatlık yasasının değiştirilerek çoklu Baro sistemine geçmesini protesto etmek amaçlı Ankara’ya yürüdü. Ancak hukuku temsil eden Avukatların anlamsız gerekçelerle Ankara’ya girişlerine izin verilmediği gibi aralarında darp edilenler de oldu. Üstüne üstlük araç trafiğine biranda izin verilerek kaza tehlikelerine de sebebiyet verildi. Hali hazırda adaletinden şüphe duyduğum hukuk sistemi, Baro sayılarının artmasıyla adalette siyasallaşmayı legalleştireceğe benziyor.

Bu durum sanıyorum bundan sonra ben ve benim gibi düşünen kişilerin İlahi Adalete olan inancını arttıracak. Çoklu sistem yasallaştığı takdirde, adalet savunucusu avukatların sayfalar dolusu okudukları ders kitaplarındaki çözüm ve hükümleri ne şekilde uygulayacaklarını hep birlikte izleyip göreceğiz.

Hukuki Adalet’in İlahi Adalet’i aratmayacağı günlere biran önce kavuşmamız dileklerimle…

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı