Röportajlar

İzmirli Girişimciler Bu Fabrikadan Çıkacak:

İzmir İş Dünyası Derneği (İZİD) Başkanı, Emlak Kulübü Teşkilatlandırma Sekreteri, Bostanlı Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) Onur Kurulu Başkanı Feyyaz Sungur ile İZİD’in projelerini konuştuk. İzmir’de işsizlik sorununa karşı geliştirdikleri projelerle bilinen İZİD, girişimcilik ve istihdam için yeni fikirler üretmeye devam ediyor.

Herkesin bir hikayesi vardır. Feyyaz Sungur’un hikayesi nedir?

1959 yılında İstanbul’da doğdum. Kökenim Salihli, fakat babamın memuriyetinden dolayı Ankara’da yetiştim.1984 yılında Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra inşaat mühendisi olarak önemli binalar, projeler yaptım. Şu anda da yapı denetimde çalışıyorum. 1986 yılında İzmir’e geldim. Evliyim, 2 çocuk babasıyım. Arkadaşımın ve Bostanlı esnafının ısrarı ile Bostanlı Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) Başkanı oldum. 2002 yılından bu yana STK’ların içindeyim.

Farklı derneklerde faaliyet yürütüyorsunuz. Bize öncelikle İZİD’in kuruluş amacından ve projelerinden bahseder misiniz?

Aslında ben 15 derneğe üyeyim ve çeşitli yerlerde de görevim var. İZİD’in kurucu başkanıyım. İZİD’in kuruluş amacı, öncelikle girişimciliği desteklemek, ulusal ve uluslararası hibe ve kredilerin kullanımını arttırmak. Ülkemizde işsizlik sorunu üzerine dört yıldır çalışmalar yapıyoruz. 12 bin 140 üyeli bir sosyal medya grubumuz var. Bu dijital grup üzerinden günde 10-15 tane iş ilanı paylaşıyoruz ve grubumuzu takip eden üyelerimizin iş bulma arayışına katkı sunuyoruz. Şimdiye kadar yaklaşık bin kişinin iş bulmasına yardımcı olduk. İş ilanlarını farklı kaynaklarımız aracılığıyla buluyoruz.

Öncelikle girişimci yetiştirmek üzere çalışmalar yapıyor, eğitimler veriyoruz. İŞKUR’un desteği ile bu kıvılcımı yaymaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmanın sevindirici tarafını da görüyoruz. Hiç beklemediğim bir yerde derneğimiz aracılığı ile iş bulan arkadaşlarımızla karşılaşıyorum. Onları çalıştıkları yerde görmek, yaptığımız işin sonuçlarına tanık olmak bizi çok mutlu ediyor.

2016 yılında İZİD kuruldu. Geride bıraktığınız üç seneyi düşündüğünüzde hedefinizin neresindesiniz?

Baktığınızda çok iş yaptık ama hedefte miyiz, değiliz. Ama hedefe ulaşmak için var gücümüzle çalıyoruz. İzmir İş Dünyası Derneği’nin amacı; girişimcilik kültürünün yayılmasını, desteklenmesini sağlamak, ekonomik ve kültürel zenginliğimizi yükseltmek. Karşıyaka’da yirmi kişilik eğitim salonumuzda İŞKUR ve KOSGEB’in desteği ile “uygulamalı girişimcilik kursları” vermeye başladık. Farklı iş kollarında eğitimler veriyoruz ve bu eğitimlerden geçen kursiyerlerin devletin verdiği hibelerden faydalanmasını sağlıyoruz. Kamu ve STK işbirliği ile hayata geçen ve başarıya ulaşan bir program. Program çerçevesinde eğitim alan 300 kişi kendi işyerlerini açtı. Bu 300 kişi işveren oldu ve onların nitelikli eleman ihtiyacı da yine İZİD aracılığı ile sağlandı. “Uygulamalı girişimcilik eğitimlerini” eş zamanlı olarak Foça Açık Cezaevi’ndeki kadın hükümlülere veriyoruz. Hüküm yemiş kişilerin girişimci olmasını sağlayarak topluma kazandırıyoruz. Diğer projemizde ise kooperatifçiliğin gelişmesi adına eğitimler veriyoruz. Karşıyaka Belediyesi ile ortak yaptığımız bu projede kooperatif kurmak isteyen kişilerin ücretsiz kooperatif kurmalarını sağlıyoruz. Bunların haricinde bir de “Sıfır Atık“ projemiz var. Bizlerin günde 800 gram atığı olduğu düşünüldüğünde İzmir’de nüfusa oranla toplam atık ağırlığı 400 ton oluyor. Bu atığın sadece yüzde 20’si geri dönüştürülebiliyor. Bu toplumsal bir mesele ve eğitim verilmeli. Herkes evinde plastikleri ayırmalı. Bu konuda bilinç yaratılması için kurslar veriyoruz.

Ülkemizdeki en büyük sorun istihdamın düşmesi ve işsizliğin artması. Sizce bu problem nasıl aşılabilir?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre işsizlik oranı yüzde 14 arttı. Bu meseleye başka açılardan baktığınızda durum değişiyor. İşsizliğin olmadığı düşünülen pencereden baktığınızda, asıl sorunun ara eleman olmayışından kaynaklandığını göreceksiniz. Üniversite mezunu genç çok fakat ara eleman yok. Kaynakçı, hasta bakıcı gibi ara elemanlar yetişmiyor artık. Bu alanlarda işsizlik yok, iş var. Ara eleman ihtiyacını karşılamak adına “meslek fabrikası” açacağız. Bu okullar ile insanları iş sahibi yapacağız. Bu projeyi devletin desteği ile yapmak istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalar vererek ara eleman ihtiyacını karşılamak ve işsizlik oranını düşürmek amacındayız.

İZİD’de kaç kişilik ekip ile yolunuza devam ediyorsunuz?

Farklı farklı mesleklerde çalışan 50 kişilik bir ekiple dernek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Özellikle kadınların iş yaşamına atılmasına katkıda bulunmak adına çalışmalarınız var mı?

Bu sıralar üzerinde çalıştığımız projelerden biri de 40 yaş ve üzeri kadınların istihdamına yönelik. Türkiye’de 40 yaşını aşmış kadınların iş bulma ihtimali çok düşük. Kadınların karşısına çıkan yaş sorunu gidermek adına yurtdışı temaslı bir proje başlatacağız. Kadınlarının üreterek kazınması adına girişimde bulunacağız.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı