Köşe Yazıları

Hata Yapmak ve Süreç Yönetimi

Günlük yaşantımızda hata yapmamak için kendimizi zorlar , dikkatli davranır ve mükemmeliyetçilik anlayışıyla hareket etmeye çalışırız. Genellikle yapılan hatalarında olumlu sonuçları vardır. Bir deneyim sonucunda olaya bakış açınızın da değişmesine neden olur.
Hata tanım olarak ”kişinin tasarrufunda olmayan, istemeden ya da koşullar gereği yaptığı yanlışlıklara hata denir.” İş hayatında yapılan hatalar ekonomik sonuçları açısından kötü sonuçlar doğuracağı için risk faktörü otonom kontrol sistemleriyle minimize edilmeye çalışılmaktadır.Sosyal yaşamda yapılan hatalar ise insan ilişkilerinde olumsuz sonuçlara neden olabilir. Yapılan hata sonucunda suçluluk duygusuna kapılan ve kendisini yetersiz hisseden bireyler vardır.” Ben bunu neden yaptım ?” Keşke yapmasaydım. ” vs. kendimize veya başkalarına söylediğimiz sözlerden bazılarıdır.
İnsan hata yaptığında sorumluluğunu üstlenmeli , pişmanlığını yaşamalı ve bunun üzerine çok düşünerek analitik olarak sonuçlarını irdelemelidir . Bu sonuçlar tecrübeden ibaret olan dersler olmalıdır. Genelde hata yapmamanın bir yolu yoktur. Bu bağlamda yapılan sentez ile gelecek hataları önlemek için alınacak dersler ve davranışlar mantıklı bir düşünce süzgecinden geçirildikten sonra eyleme dönüştürülmelidir. Kaldı ki iki yapıp-yaşayarak öğrenme türünde tekrar edilmesi düşük olasılıktır.
Kaşiflerin bazıları buluşlarını yaptıkları hatalara ile keşfetmişlerdir. Örneğin mikrodalga, Post-It denilen yapışkan renkli kağıtlar , kalp pilleri, bazı icatlardır. İskoç bilim adamı Alexander Fleming 1928 yılında küçük bir hata ile küf mantarından penisilini keşfetmiştir. Tabi ki bu yapılan yanlış ile Fleming tarihi değiştirecek antibiyotiğin buluşuna imza atacağını bilmiyordu.
Oscar Wilde, “Deneyim, insanların hatalarına verdikleri isimdir” demiştir. Buradan çıkarılacak dersler ve deneyimlerle , sosyal yaşamda , okulda , çevreyle ilişkide , iş hayatında daha dikkatli olarak bakmayı başaran mutlu , pozitif düşünmeyi bilen bireylerin olgunlaşmasına yarayacaktır . Ayrıca yapılan hatalardan çıkarılacak sonuçlar analiz ve sentez yönteminden sonra önceliklerimizi anlamamıza yardımcı olur.
Başarıya ulaşmak için bir çok kez deneme yapılması gerekir. Yapılan bu denemelerde elbette hatalar olacaktır. Önemli olan bunları doğru ve mantık süzgecinden geçirerek yönetirsek fırsat haline dönüştürebiliriz , yapılan her hata sürecin güzel değerlendirilmesi ve bunun davranışa dönüştürülmesiyle daha da güçlenmemizi sağlar.

Daha Fazla Göster

Rahmi Mart

Eğitimci

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı