Ekonomi

PTT AVM kapatılmalı, haksız rekabete son verilmeli || E Haber Ajansı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, ayçiçek yağı fiyatlarında görülen önlenemeyen artışa çare olarak, PTT’nin ucuz ürün satışına başlayacak olması haksız ve yersiz rekabettir!  

Ayçiçek yağlarına gelen fahiş zamlar haklı olarak vatandaşın tepkisini çekiyor. Ancak gıda fiyatlarındaki artışların ardından önlem olarak PTT’ye rekabet imkânı verilmesi esnafı mağdur ediyor.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde ayçiçek yağı gibi pek çok gıda ürününde yaşanan fiyat artışlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Vatandaşın bu noktada ezilmesine tahammül edemeyiz. Esnaflarıma sesleniyorum, eğer bu süreci böyle devam ettirecek olursanız çok ağır cezalar sizleri bulabilir. Yaptığınız işi hakkı ile yapın. Vatandaşlarımıza zulmetmeyin” şeklindeki tepkisini anlıyoruz ama çözüm olarak PTT’nin görülmesini anlayamadık.

Türkiye’de gıda fiyatlarındaki artışa PTT’nin yağ satması çözüm değildir! 

Ayçiçeği yağı fiyatlarındaki artışa çözüm olarak da, PTT’nin ucuz ürün satışına başlayacağı duyuruldu. Devletin işi esnafa rakip olmak değil, devletin işi karaborsa veya suni artışlar yapanları denetlemektir. Denetim dışına çıkanlara da caydırıcı para cezaları vererek yaptığına pişman etmektir. Esnafın kazandığı miktar bellidir. Şayet tüccar fahiş bir kazanç elde ediyorsa onu tespit etmek de devletin görevidir.

Bakkal ve marketler pul satmadığına göre PTT’de yağ satmamalı. PTT kendi işini yapsın…Bakkaliye ürünü satmak gıdacıların işidir. Ticari kurallarla bağdaşmayan ve etik olmayan bu duruma bir an önce son verilmeli. Zira, devlet manavlık ve marketçilik yapmaz, soğan, patates ve yağ işine hiç girmez. Devlet hizmet eder, çarşı-pazarı denetler. 

PTT AVM’de giyimden hobi dünyasına, kozmetikten takıya, elektronik eşyadan yaşam malzemesine, süpermarketten spor malzemelerine kadar en az 10 farklı sektörün ürünleri satılmaktadır. 

Bu durum ise esnafa karşı düpedüz haksız rekabettir. Bir diğer husus ise; eczaneler bal, bankalar altın, giyim mağazaları saat ve bijuteri, PTT de yağ satarsa esnaf ne satacak?  

Kaldı ki; bu da esnaflığın bir kuralı kaidesinin olmadığını, dileyenin dilediği yerde ve şekilde, iş konumu ile ticari alanı dışında farklı ürünleri satabildiğinin bariz göstergesidir. 

Biz KOBIDER olarak; önerdiğimiz ve yıllardan beri her platformda dile getirdiğimiz gibi ‘Kobisel Dönüşüm’ yapılmalı ve esnaflığın da bir standardı olmalı. Her isteyen istediği yere dükkân açamamalı ve ticari alanı haricinde mal ve ürün satamamalı. Türkiye’de birçok şeyin standardı varken dükkân yapmanın ve açmanın da bir kuralı kaidesi olmalı diye haykırıyoruz ama sesimizi yetkililere bir türlü duyuramıyoruz. 

e-Haber Ajansı (e-ha)

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı