Yaşam

Şarap Sohbetleri

Merhaba Ağustos bülteninde hep birlikte Kanarya Adalarına gitmiştik, Eylül'de sizi daha yakın bir yere götürmek istiyorum. Yunanistan - Santorini Adası.  Adanın şarap geçmişi MÖ1650'lere kadar uzanıyor. Yapılan arkeolojik kazılarda hem bağcılık hem de şarap konusunda kalıntılara ulaşılmış.

Santorini volkanik bir ada olduğu için toprağı volkanik kül, pomza, kum ve bazalt katmanlı. Buna bir de mis gibi Akdeniz havasını ekleyince bağlardan gelen üzümlerin asiditesi ve şekeri yüksek oluyor.
Adada güçlü, batı rüzgarları hakim olduğundan aslında bağcılık kolay iş değil. Bağlar rüzgarlardan korunmak için koulara metodu uygulanarak yetiştiriliyor, yani bağlar sepet şeklinde.
İklim olarak Akdeniz iklimi hüküm sürerken, bir yandan geceler de serin oluyor.  Denizden gelen rüzgarlar, bir yandan az yağmur alan bir bölge tabii ki verimi de etkiliyor ve adada kaliteli ama düşük miktarda üzüm üretilebiliyor.  Toprağın organik materyalinin çok düşük ve temel minerallerinin yüksek düzeyde olması da şaraba yansıyor.  Adanın en önemli özelliklerinden biri topraklarında floksera (asma biti) olmaması.
Santorini Adasında  beyaz üzüm çeşitleri kırmızıdan daha yaygın. Beyazların kraliçesi Assyrtiko’dan, canlı, aromatik mineralitesi yüksek ve tazeleyici şaraplar üretiliyor. Athiri ve Aidari de beyaz üzüm çeşitleri arasında yer alıyor. Küçük miktarlarda Assyrtico ile kupajlanabiliyorlar.
Assyrtiko üzümleri ilk önce gece hasat ediliyor. Kısa bir süre kabuğu ile bekletiliyor. Sonrasında tam dolu olmayan fıçılarda oksidatif teknikle üç ay kadar olgunlaştırılıyor. Yaklaşık%16 alkole kadar ulaşabilen bu şaraplara Nychteri adı veriliyor.  Adada bir de Vinsanto adlı tatlı şaraplar var.  Bu ürün güneşte kurutulmuş Assyrtiko üzümlerinden üretilip yıllarca fıçıda olgunlaştırıldıktan sonra piyasaya çıkıyor.
Ayın Ürünü:  Likya Şarapçılık’ın Antalya Elmalı’da bulunan bağlarından gelen Merzifon Karası üzümünden ürettiği bir kırmızı şarap. Yeni rekolteleri 200-220 TL arasında bulunabilir.

 

Ayın Üreticisi: Urla Bağ Yolu üyesi USCA Şarapçılık. Adını Klazomenai’li filozof Anaksagoras’ın US felsefesinden alan USCA Şarapçılık Urla’nın Kuşçular Köyüne (Mahallesine) giderken Devederesi yolu üzerinde yer alıyor. Hafta sonu İzmir’de olanlar için güzel bir seçenek olabilir, Eylül’de keyfi bir başka oluyor Urla’nın.
Ayın hikayesini ayın parçası ile birleştirelim bu defa. Konuk yazarımız sevgili Deniz Ayhan’dan geliyor ayın hikayesi. Gerçek İle Daha Gerçek tıklayıp, Joe Cocker’ın Noubliez Jamais parçası eşliğinde okuyabilirsiniz…

 

Sevgilerimle 🙂
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı